• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Bolygó krónika 2020 - 2021.

Nyomtatás

Régen jelentkeztünk híradással, de a tavalyi esztendő – az ismert nehezítő körülmények miatt – csendesen pergett le az idén 96 éves Bolygó életében is.

A 2020-as vitorlás szezon eleve későn kezdődött, de nálunk talán még később, így csak két versenyen tudtunk részt venni az ősz folyamán. A kétnapos Őszi Pünkösdi Regatta mezőnyét – a versenykiírás szabályainak sajátossága miatt – versenyen kívül lekísértük Keszthelyre, majd következő nap vissza Alsóörsig. Október végén a szokásos almádi Köd Kupa erős szélben került megrendezésre, végig csökkentett vitorlafelülettel, „reffelve” hajóztunk és lettünk ötödikek a kategóriánkban. November végén kerítettünk sort a hajó téli „elrakására”. Ebben az előző évekhez hasonlóan egyesületünkön a TVSK-n és az Alsóörsi Önkormányzaton kívül, a Balatoni Yacht Club 1912 vezetése volt segítségünkre, melyet ezúton is nagyon köszönünk és számítunk továbbiakban is támogatásukra.

A 2021-es év a korlátozások enyhítése illetve a szokásos versenyadminisztrációs feladatok elvégzése után a Pünkösdi Regattával vette kezdetét számunkra, mely idén egynapos regatta volt és új útvonalon (Balatonföldvár – Ábrahámhegy – Fonyód – Balatonföldvár) kellett teljesíteni a versenyzőknek a távot. Az előrejelzések ugyan mutattak a verseny második felére szélerősödést, de a helyenként 35 csomós (kb. 65 km/h) északi szél, ami érkezett jóval meghaladta elképzelésünket. Maroknyi csapatunk beküzdötte magát az északi part alá és Zánka magasságából csökkentett vitorlafelülettel igyekeztünk elérni a Földvári célt. Ez nem túl jó időeredménnyel, de végül sikerült is.
Június végén, technikai okokból versenyen kívül elkísértük a Kishamis (a Balaton legöregebb hajója) tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő Hamisszalag-Szilvássy Zoltán Emlékverseny mezőnyét. Ideális szél- és időjárási viszonyok között, igazi örömvitorlázásban volt részünk.

Néhány számunkra szokásos versenyt ugyan idén is kihagytunk, de elszántan készültünk az év legjelentősebb eseményére, az 53. Kékszalagra, mely Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Az utóbbi években többségében jó eredményekkel zártuk az eseményt, pl. 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben kategóriánkban az élen végezve hoztuk el az aranyérmet. Idén sem szerettük volna alább adni, de az előrejelzések az előző évekhez hasonlóan döntően gyenge, változó erejű és irányú szelet jósoltak, ami nekünk hátrányt jelent a korszerű, viszonylag könnyű, műanyagból készült vetélytársakkal szemben. Ennek ellenére ugyan az első hely megszerzése nem sikerült, de egy nagyon jó hangulatú versenyen (köszönet új tagjainknak ) 39 és fél óra után a 2. helyen végeztünk, így ezüstéremmel térhettünk haza a balatonfüredi díjkiosztóról (kép).

Külön öröm volt számunkra, hogy a hajók képességeit is figyelembe vevő abszolút lista 22. helyén végeztünk. Ezúton is gratulálunk minden győztesnek és résztvevőnek, jó mulatság, férfimunka volt. A csapat tagjai: Fináczy László „Marci”, Fináczy Eszter, Kirchknopf Gábor, Papp Sándor, Póczik Márk, Takács József.

Az augusztus végi hagyományos Tabu Old Timer Kupa, a szeptemberi Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny, a Szüreti Regatta csak néhány versenyfeladat, ami még vár ránk. Emellett igyekszünk viszonozni az Önkormányzat segítségét is, kül- és belföldről érkező vendégeik tartalmas időtöltésének biztosításában, sétavitorlázások formájában.

Kirchknopf Gábor

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás