• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsön jártak a jövő mesterei

Nyomtatás

Augusztus 25 -én Alsóörsön, az Eötvös Károly Művelődési Házban mutatkoztak be Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész mesterkurzusának résztvevői, tanítványai.

Néhány szó magáról a Mesterről:
Bálint János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte diplomáját. Kezdetben az MR Szimfonikus Zenekarának első fuvolása volt, majd a Romai Respighi Accademia tanára lett. Volt a JATE konzervatóriumának docense, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Szegedi Tagozatának adjunktusa, a rovigói Zeneakadémia tanára, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok szólófuvolistája. Oktatott Imolában. Koncertezett Európa-szerte, partnerei a legnagobbak közül kerültek ki. Megnyerte az anconai fuvolaversenyt. Munkásságát Artisjus és LisztFerenc-díjjal ismerték el. Fentiek is bizonyságul szolgálnak arra nézve, hogy mesterkurzusának résztvevői a legjobb kezekbe kerültek.

A kurzus résztvevői tizenhárom országból érkeztek, nem csak Európából, hanem a távolból, többek között Japánból, Tajvanról és Kolumbiából is. Közülük tizennégyen gitároznak, tizenketten fuvoláznak, hatan a klarinéttal kötöttek életre szóló kapcsolatot. Hiroko Arimoto Japánból és Juan Diego Galindez Kolumbiából zongorán működött közre a kurzuson.

Az alsóörsi hangversenyre parádés műsorral készültek a jövő művészei. Igazi örömzenélés volt ez az este. Hallhattunk két gitárszólót Girincsi Márton és Nathan Adrien tolmácsolásában, utóbbi Carlo Domeniconi művét adta elő, egy anatóliai dalt és annak variációit. Schumann híres darabja, a Phantasiestücke ezúttal a japán Manaka Taniguchi előadásában hangzott el klarinéton, zongorakísérettel, míg Saint – Seans: Odelette című műve szintén zongora kísérettel Páljános Anna tolmácsolásában fuvolán. Pintér Bernadett is a fuvolisták egyike, ő Charles-Marie Widor: Suite-jének két tételével mutatkozott be Juan Diego Galindez társaságában, csakúgy, mint Mohácsi Mirtill Godard művével. Méltán aratott sikert Johannes Brahms: Esz-dúr szonátája, melyből az utolsó tételt hallhattuk úgy, ahogy azt a tajvani Jin-Pei-Lin klarinéton Hiroko Arimoto kíséretével előadta. Végezetül a japán Hatsumi Okachi, a Párizsi Konzervatórium növendéke adott ízelítőt diplomakoncertjéből.

Bálint János tanítványai bizonyítottak: sok szép élményben lesz még részük mindazoknak, akik a tehetséges fiatalok hangversenyeire ellátogatnak. Addig is megtehetik ezt, amíg ők a világot jelentő deszkákig eljutnak: legközelebb a koncertsorozat következő állomásain, Balatonfüreden, Tihanyban és Balatonudvariban. A művésztanárok és tanítványaik közös hangversenyére augusztus 30-án 20 órakor a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában kerül sor, a kurzus „okleveleit” ünnepélyes keretek között egy nappal később kapják kézhez az érintettek.

Kovács Piroska


 

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás