• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Őszi hacacáré Alsóörsön

Nyomtatás

Örülök, hogy újra együtt vagyunk. Köszönjük Magyarország, hogy összetartozásunkat ismét közösen, személyesen ünnepelhetjük meg – mondta Kontrát Károly parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselőnk, aki a rendezvényt megnyitotta.

Magyarország kormányának támogatásával augusztusban nagyszabású, 128 helyszínből álló ingyenes országos koncertsorozat indult útjára, hogy aztán három héten át, egészen október végéig településről településre adja tovább a jó hírt, halló emberek, ismét találkozhatunk, újjáéledhet a közösségi lét, személyesen mondhatjuk el egymásnak gondolatainkat, sőt, el is énekelhetjük azokat, akár közösen is! Az országos turné hatodik állomása Alsóörs volt.

Az etimológiai szótár szerint a hacacáré kifejezés (egyik) jelentése: zajos mulatozás. A szóban forgó rendezvény programja jóval túlmutat e meghatározáson. Igaz, hogy volt zene és jó értelemben vett mulatozás is, de a rendezvény programjának összeállítói sokkal szélesebb körben gondolkoztak. Lássuk tehát az alsóörsi hacacáré történéseit kronológiai sorrendben:
Az események már kora délután elkezdődek. Elsőként a zsenge ifjúságnak kedveskedtek a rendezők egy nagyszerű bűvész - illuzionista, Kiss V. Balázs segítségével, akitől remek trükköket tanultak a gyerekek. A bűvészkedést bemutató követte, a freestyle világában kalandoztunk igazi labdazsonglőrök segítségével. Ki tud jobban dekázni? – szólt a következő kérdés. A jövő bajnokai (köztük az alsóörsi gyerekek) frappáns válaszokat adtak rá.

Amíg tovább forgott a képzeletbeli kaleidoszkóp, én egy kicsit körülnéztem az hacacáré helyszínén. A természet adta lehetőségekkel, a Balaton ezernyi arcával, a Sirály-parkkal és közvetlen épített környezetével nehéz versenyre kelni. Mindezek ilyenkor, rendezvények idején kiegészülnek különféle sátrakkal és standokkal, ahol kézműves termékektől a fazekas remekekig, játékoktól a kistermelők kínálatáig – beleértve szörpöket, jammokat, savanyúságokat – mindent lehet kapni, és akkor még nem beszéltünk a gasztronómia „utcájáról”, ahol már illatukkal is csábítanak a szemünk előtt készülő ízletes ételek a környékre jellemző borok és speciális italok társaságában.
A park közepén színpad. Lassan megtelik a nézőtér. A főműsort megelőzően Kollányi Zsuzsi és zenekara gondoskodik arról, hogy a hallgatóság érezze jól magát. Ez maradéktalanul sikerül nekik. Több alkalommal a közönséget is bevonják műsorukba.

Az őszi hacacáré java este húsz órakor kezdődik. Mielőtt a koncert sztárvendége, Molnár Ferenc Caramel és zenekara megkezdi műsorát, Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszönti az egybegyűlteket, a község lakosságát és vendégeinket. Örömmel üdvözli ő is a kormány támogatásával létrejött ingyenes országos koncertsorozat életre hívását, egyrészt annak összekovácsoló funkciója okán, másrészt azért, mert sok kisebb közösség rendezvénye elmaradt az elmúlt másfél évben, falunapok, búcsúk és más ünnepségek, sok a pótolnivaló. Ezt a hacacáré szlogenje is tükrözi, miszerint: „Lesz programod”. A koncertsorozat azért is fontos – mondotta, mert másokhoz hasonlóan a magyar előadóművészeknek sem volt lehetősége az elmúlt időszakban arra, hogy fellépjenek, így számunkra létfontosságú, hogy erre alkalmat kapjanak. A továbbiakban elmondta, hogy a nyári szezon, miként a Balaton térségének egészében, Alsóörsön is jól sikerült, majd köszönetet mondott mindazoknak, akiknek ebben szerepe van.

Az alsóörsi őszi hacacárén Caramel parádés koncertet adott. Egymás után hangzottak el jól ismert dalai, de egészen más élmény volt azokat „élő adásban” hallani, mint a különféle hanghordozókról, arról nem is beszélve, hogy nagyszerű ötlettől vezérelve a színpadon történteket azokkal párhuzamosan óriási LED – falon is nyomon követhettük. Aki eddig nem tehette, most közvetlenül is megtapasztalhatta, hogy a hírnevét méltán kiérdemlő nagyszerű énekes, dalszerző és előadó szuggesztív személyiség, míg a koncerten valakitől azt hallottam, hogy nála allűrmentesebb, igazabb embert keveset ismerhetünk. Ezt közvetíti dalaival, mélységes mondanivalójú, érzékeny szövegeivel is. Szép élmény volt.
Az Alsóörsön megrendezésre került Őszi hacacáré betöltötte szerepét. További sok sikert, jó folytatást!

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás