• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi falunap 2021.

Nyomtatás

Őszikék Alsóörs színes csokrában, avagy ez történt a falunapon. A jeles eseményre szeptember 4-én, a hagyományos búcsút megelőző napon került sor az alábbiak szerint.

Községünk, mint köztudottan vendégszerető település, a korábbi évekhez hasonlóan ezidén is szeretettel hívta és várta vendégeit népszerű helyi ünnepére, a jeles alsóörsi újságíró - helytörténész Albrecht Sándor ötlete nyomán életre hívott „Alsóörsi Színes Csokor – Falunk napja” elnevezésű rendezvényre. Számtalan indok szól amellett, hogy miért fogadták a megjelentek mindenkor jószívvel a kedves invitálást, ám mindazokhoz most egy újabb, mindent felülíró ok társult: öröm, hogy a hosszú elzártság után ismét együtt lehetünk, működhetnek közösségeink, ápolhatjuk barátságainkat! Kell-e ehhez jobb alkalom, mint egy jó ebéddel és egy jó kultúrműsorral fűszerezett találkozás?

Az égiek is így gondolták. A nap hétágra sütött, nyárias melegben gyülekeztek az „Ősz – pörkölt” elnevezésű pörköltfőzőverseny résztvevői már reggel kilenc órakor azért, hogy néhány óra múlva megmérettessenek. Tizenegy csapat vállalkozott tudománya bemutatására, kezdve a nagymama hagyományos receptjétől a legmodernebb irányzatok szerinti ízesítésig. Ameddig főtt az étel, én a résztvevők némelyikével váltottam szót:

Béla és Dönci részben pápai, részben alsóörsi érdekeltségű. Másodszor vesznek részt a főzőversenyen. Burgundi marhapörköltet készítenek, de mint mondják, ha kissé odaég, a magyaros változatot viszik a zsűri asztalához. Nevükhöz méltóan, a Vidám szakácsok valóban vidámak. Német – magyar barátság hívta életre a csapatot. Győzni jöttünk – mondják. Alsóörsöt mindannyian nagyon szeretik, nem különben a pörköltet, ezúttal marhalábszárból vaddisznóval megbolondítva, de jöhet a paprikáskrumpli is. CSÁÁÁVO és a csajok szintén jókedvű társaság. Meg sem tudják számolni, hogy hányszor főztek már itt: hatszor? - nyolcszor? Bár a részvétel a fontos, jól szoktak szerepelni, remélik, most is sikerül. Ebben bízik Alsóörs – Veszprém képviseletében a Borpöri csapata is, akik már háromszor végeztek dobogós helyen. 2011-ben nyert kupájuk már oxidálódik, újat szeretnének. A versenyre baráti vacsoracsatákkal készültek. Egyik ellenfelük, a Kiss – Nagy – Bogár csapat különféle bajnokokból áll, szeretnének most is győztesként távozni. Bárhogy lesz, az elmúlt 15 évhez hasonlóan Alsóörsöt továbbra is imádni fogják – ígérik.

A rendezvényt Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt nyitotta meg. Mint mondta, a falunap Alsóörs sikeres rendezvényeinek egyike, így van ez az idén is.
A műsorvezető tisztét P. Petőcz András, a Pannon Várszínház népszerű színművésze töltötte be a tőle megszokott magas színvonalon.

Először a főzőverseny eredményhirdetésére került sor.
III. helyen végzett: Coop lányok, asszonyok - Csávó és a csajok – Sirály – Bősze Eszter csapata, II. lett: Vidám szakácsok – Darázsi Zsolt és csapata – Marinkai Béla és csapata. A verseny győztese: Aporfi Zita és csapata – Kiss – Nagy – Bogár csapat. Versenyen kívül hozta szokásos kiváló formáját az alsóörsi Napraforgó óvoda és Bölcsőde kollektívája. A versenyt a Bakter bisztró és a Bitang hamburger képviselőjéből, valamint a műsorvezetőből álló szakavatott zsűri bírálta el.

A program a kétszeres világkupagyőztes Acro Dance együttes lenyűgöző bemutatójával folytatódott. Többször jártak már nálunk, minden alkalommal megérdemelt sikert arattak – így történt ezúttal is. Őket az alsóörsi Sirály népdalkör követte. Műsorukat hazánk különféle tájegységinek dalaiból fűzték össze, többek között vidám bordalokból innen a környékről, a Szépasszony völgyéből és Baranyából. A balatoni nótákat a közönséggel együtt énekelték.

A népdalok után az operett világában tettünk látogatást. A Kálmán Imre operettgála szerkesztői a népszerű szerző műveinek legjavából válogattak, egymás után csendültek fel a fülbemászó dallamok. Az élményt az Operett vovcis művészeinek köszönhetjük.

Esteledett már az idő, amikor ismert énekesnő, Vincze Lilla lépett a világot jelentő deszkákra, hogy nívós műsorával méltó befejezést nyújtva a műsorfolyamnak, kellemes estét ajándékozzon a szép számú hallgatóságnak, mielőtt a Sa – Si duó utcabállal koronázza meg azt.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás