• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Pál védőbeszéde Váncsa Gábor tolmácsolásában

Nyomtatás

A Köszönjük, Magyarország! program keretében szeptember 12-én különleges elődásra került sor az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési házban: Váncsa Gábor színművész Pál apostol védőbeszédét mondta el monodráma formájában.

Kevesen voltunk, sajnos. Ám aki ott volt, sokáig nem fogja elfelejteni ezt az estét. Szerkesztő – rendező – előadó tevékenysége a legnagyobb összhangban – hogyan is lehetne másként, amikor a kiváló fiatal színművész, Váncsa Gábor egymaga tölti be mindhárom feladatkört.

Egy monodráma előadása embert próbáló kihívás. Színpadon állni valakinek egy szál magában „játszótársak” nélkül egy órán keresztül, kellék, díszlet éppen csak jelzés értékkel – sok lehetőséget nélkülöz a színpad csodájából. Váncsa Gábor kiválóan oldotta meg ezt a nehéz feladatot. Miről is van szó tehát?

A történet Szent Pál, vagyis Pál apostol, a „tizenharmadik próféta” életének és működésének lényegét mutatja be sajátságos formában: elvei, tanai és meggyőződése ismertetésével, abban a nem mindennapi élethelyzetben, hogy ítéletre várva, bírái előtt teszi mindezt. A szituáció drámaibb már nem is lehetne! A Benjámin törzséből származó, római polgárjoggal rendelkező farizeus Saul a keresztények meggyőződéses üldözője volt egészen addig, amíg a damaszkuszi úton olyan jelenést nem látott, melynek hatására életében bekövetkezett a pálfordulás. Nevét Paulusra változtatva a kereszténység elkötelezett híve és hirdetője lett. Tette ezt cselekedeteivel, missziós tevékenységével, a szavak erejével – gondoljunk csak híres leveleire! Ezért menekülnie kellett. Ellenségei életét kívánták, de sem a főtanács, sem maga Agrippa király nem talál kivégzésére elég indokot, viszont több alkalommal évekre bebörtönözték, végül Nero uralma idején, Kr.u. 67-ben lefejezték.

Arra a kérdésre, hogy miért választotta éppen ezt a témát, Váncsa Gábor elmondta, hogy Isten igéjének olvasása számára napi program, lelki táplálék, ezért egyértelmű volt, hogy bibliai témát választ. Pál apostol megtérésén keresztül pedig a legpontosabban lehet beszélni arról, hogy Jézus Krisztus halálra adatott bűneinkért és feltámasztatott megigazolásunkért. Ez a Biblia legfőbb üzenete, ezáltal az előadás legfőbb üzenete is. Pál védőbeszéde ezáltal csak részben védőbeszéd, helyette egy idő után az evangéliumi, az örömüzenet közvetítése a fontos.
Egyáltalán nem a nagyívű színészi teljesítmény lehetősége motivált – folytatta, hanem az, hogy biblikus, Isten igéjét méltóan képviselő előadás szülessen, mind szerkezetileg, mind tartalmilag, mind a megjelenítés szempontjából. Egy biblikus előadás a Biblia üzenetét képviseli, többek között azt, hogy kegyelemből van üdvösségünk, hit által. Ez motiválja az előadást, melynek minden mondata szó szerinti idézet a Bibliából. A Szentírásból átvett, megfelelően dramatizált szövegrészek a védőbeszéd egységévé formálódnak. A felhasznált idéztek megfelelő sorrendbe állítva, dramatizálva, egy logikus, sokszor belső történeti ívet alkotnak, az egyik igerész gondolatiságából következik a másik bibliai szakasz. Mindez a védőbeszéd kontextusában hangzik el. Ezzel az szeretném hangsúlyozni, hogy a Biblia mennyire nekünk és rólunk szól.

Kovács Piroska

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás