• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

360° Képzőművészet és színház Alsóörsön

Nyomtatás

A 360° Képzőművészet és színház Alsóörsön programunk szeptember utolsó hétvégéjén zárul az alsóörsi Török-házban.

Időpont: 2021. szeptember 25-26. (szombat, vasárnap)
Helyszín: Alsóörs, Török-ház

Szeptember 25-én (szombat)
 
16.00 óra kiállítás záró tárlatvezetést tartunk Bojár Iván András művészet történésszel, aki építészet kritikusként az épület történetébe is bevezeti a vendégeket. A pandémiára reflektáló kortárs - fotó és festészeti - alkotásokba is bevezeti a látogatókat.
 17.00 óra Kálloy Molnár Péter kétfelvonásos Stand up comedy-ét, Az ősembert láthatják az érdeklődők.

Szeptember 26-án (vasárnap)
 15.00 órai kezdettel pedig a költészeté a főszerep: a magyar költőktől hoz válogatást Molnár György és Lutter Imre.

Alább néhány mondat az előadásokról.

AZ ŐSEMBER
Kálloy Molnár Péter 30 szerepben.
Ellenállhatatlan komédia a férfi és a nő különbözéséről.
Közreműködik a teljes utca : A feleség, a férj, a barátnőm barátnő barátnője, a horgász válogatott, a magyar plázacicák baráti köre, a szerető-jelölt, a szerelő-jelölt. A házastársak közül kiviszi ki a szemetet?
Ki viszi ki a cuccait az utcára? És a másik cuccait? Miért hideg a hölgyek lába? Az Uraknak fontosabb Barcelona, mint a Reál Madrid?Családon belüli tér, erő.
Szakkommentátor: Kálloy Molnár Péter

IDŐUTAZÓK
50 perces zenés verskalandozás, évszázados távolságokban élt költők között, messzemenőkig humorosan és emberközelben!

Ha tetszik, ha nem, de a költészet nagy hatalom! Képes minden érzésünket egy versbe zárni, s összekötni olyan emberekkel, akiket sohasem láttunk, nem ismerünk, mégis ugyanazt érzik, mint mi. Képes bemutatni olyan történeteket, amik látszólag csak a mi történetünk, ám hamar kiderül, hogy már évszázadokkal ezelőtt is emberek milliói éltek meg hasonlót, ha nem ugyanazt.

Mert „A dolgok változnak. A vers örök.” Akárcsak az emberi érzés és a gondolkodás.

A magyar líra költészeti nagyhatalom! Jól el voltunk, vagyunk (és remélhetőleg leszünk) látva jobbnál jobb poétákkal. Hogy tudjunk is élni ezzel a kinccsel, megélni a pillanatok történetét és vállalni, hogy az életünk ezernyi finom rezdülés, apró hangulat, megannyi kapcsolat és kapcsolódás része, most időutazásba fogunk: sok száz évvel ezelőtt élt és a jelenkori költők ugyanazon érzéseit és gondolatait vesszük elő, hogy megmutassuk, mennyire ugyanaz minden, és mégis mennyire más!

Klasszikus és kortárs itt egyre megy: beizzítjuk magunkat és a költészet termékeny testének lankás tájain landolunk, vidáman, majd magunkba mélyedve, összekacsintva, olykor túl egyenesen és szókimondóan, szabadon vagy magyaros felező nyolcasban, hogy ritmust adjunk a versnek úgy, mint az életünknek.

Szerelem! Magány! Irónia! Humor! Talány! Csend! Nevetés! Zene! Ének! Sok száz év távolságából, egy helyen, közösen, zenével és prózában, az élet sokszínűségével és az emberi múlandóság örökkévalóságával.

Felszállunk és landolunk, például náluk:
Arany János, Petőfi Sándor, Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Nagy László, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor, Karinthy Frigyes, Örkény István, Zelk Zoltán, Szabó Éva, Somlyó Zoltán, Gábor Andor és a kortársak: Adamis Anna, Buda Ferenc, Varró Dániel, Tóth Krisztina, Lackfi János, Nagy Zsuka, Debreczeni Boglárka, Séra Gábor, Erdős Virág, Bródy János…

Mindez Lutter Imre Wlassics, Bánffy- és Radnóti-díjas előadóművész, műsorvezető, a Magyar Kultúra Lovagja és Molnár György Kaleidoszkóp díjas verszenész közreműködésével.

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás