• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Időutazók a Török házban

Nyomtatás

Különleges élményben részesültünk az utolsó szeptemberi vasárnap délután a Török Ház kertjében két időutazó művész jóvoltából.

Lutter Imre és Molnár György hozta el verses-zenés irodalmi összeállítását, sajnálhatja, aki ráérős idejében nem élt a lehetőséggel.

Ez az előadás csupa derű és humor volt, nem csak a napfény aranyozta be ezt a délutánt, hanem a szellemesség, a finom irónia, az életszeretet jókedve.

A dolgok változnak, a vers örök, olvasom Lutter Imre honlapján, ahol magát így mutatja be tömören: Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese. Hogy is lehetne másként, hiszen ő a Magyar Versmondók Egyesületének alapítója, elnöke. Szerteágazó és sokoldalú tevékenységének lényege a hazai és határon túli költészet és versmondás népszerűsítése. Az 1992-ben egyesületté szerveződött mozgalom máig közel hatezer gyerekhez vitte el a verset, a magyar költészet színe-javát. Iskolákba mennek, táborokat, műhelyfoglalkozásokat szerveznek, kapcsolatban állnak a kortárs költőkkel, klasszikusainkról sem feledkezve el. Munkásságát elismerés övezi, például Magyar Arany Érdemkereszt és Bánffy Miklós-díj, a Magyar Kultúra Lovagja s 2019-ben egyéni versmondásban Guinness világrekorder.

Az időutazó Lutter Imre útitársa e műsorban Molnár György Kaleidoszkóp-díjas verszenész, akivel – érezhetően – egy hullámhosszon vannak, egy szemvillanás elég kettőjük között.


Ez a műsor kalandozás, ugrálás az évszázadok, a hangulatok és stílusok között. Úgy simulnak egymáshoz a versek és prózák az előadó mondandójával, hogy egyetlen hullámzássá válnak a zenével együtt. Petőfi, Arany János, Kosztolányi, Tóth Árpád, Radnóti, József Attila, Karinthy Frigyes, Weöres Sándor, Szabó Éva, Ladányi Zoltán, Laczkfi János, Varró Dániel…..nem teljes a sor. Játék a szavakkal, gondolatokkal, elképzelt helyzetekkel sok-sok mosolyt fakasztó derűvel. Milyen képtelenség hátulról visszafelé élni meg az életet, Karinthy megírta. Weöres Sándor Téma és variációk c. verse játék mesteri szinten, de hallottunk hercegnőkről és hercegekről Varró Dániel szemüvegén látva őket. Molnár Györgyöt hallgatva a megzenésített versek is kissé új értelmezést nyernek, talán a hangsúlyok kerülnek máshová. A legszebb emberi érzések egyike, a szerelem is megszólalt inkább kérdésként, hiszen senki sem tudja megmagyarázni, hogyan születik. Petőfi és Szendrey Júlia szerelmének kevésbé ismert története mellett Juhász Gyula érzése is talány, hiszen egyszer találkozott azzal a színésznővel, akit ő tett híressé Anna-verseivel. Nadányi Zoltán (Nem jó nekem) a túlmessze-túlközel vagy érzésből fakadó bizonytalanságról, míg a beteljesült szerelem, azaz a házasság három fázisáról már Ladányi Mihály írt, megrajzolva így az eszmény és későbbi valóság ívét. Közben a dalok is fel-felvillantottak néhány élethelyzetet, pl. a modell esetét Heltai Jenő tollából és Molnár György gitárzenéjével. De a semmit sem láthatja mindenki, csakis a kistestvér, pedig milyen fontos lenne, hogy a szülők is ráérezzenek, Séra Gábor írásából ez is kiderül.

A költészet olyan, mint az ágyba tévedt szentjánosbogár…..mondta Lutter Imre, azaz világít. De ennél szebben és mélyebben szólnak az előadó sorai, vallomása:
A dolgok változnak. A vers örök.
Az élet őszinte szóért könyörög.
Mit leírni mersz, a hited, a vágyad,
Elcsalt szerelem és pusztuló század:
Mögötted sok halott, az úton rögök,
Búzatáblákban érthetetlen körök,
Rejtély, hogy ki vagy. S az is, hogy ki ért,
Remélheted, hogy élhetsz valakiért.
Első sírás, sok mosoly és bánat,
Századik csalódást hagyod utánad.
Felkelsz reggel, a rutinod kábít,
S kétkedve nézed, ha valami csábít.
Vers azért van, hogy megtaláld magad,
Versbe zárt élet: a sorok közt te vagy!
Sok közül egy pedig csakis úgy lehetsz,
Ha magad éled meg az idézeted.
Kéz a kézben együtt a jó és a rossz,
S nem tudhatod, hogy mit hoz még a sors.
Közhely itt minden, s te bábu vagy csupán,
Rajtad áll, hogy merre lépsz a sakktáblán.
Szüless meg újra minden egyes nap,
Hallj anyai szót, s mit prédikál a pap,
Több akarj lenni, mint egy anyakönyv,
Adat a rendszerben, maroknyi közöny.
A dolgok változnak. Változnak a korok.
S változatlanul igazak a sorok.
Az élet elmúlik, az érzés marad,
A holnaputánban keresed magad.
Legyél hát bölcs, s ha sor követ sort,
Ismerd fel erőd és éld meg a kort.
Eggyé áll össze milliárd atom,
Versbe írt érzés, ez a hatalom.

Lélekgazdagító és csupa derű délutánt kaptunk ajándékba, s ezért csak oda kellett sétálni.

Köszönjük, remek előadás volt!

Csiszár Edit

 

Praktikumtár

Magyar falu Program

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Harley-Davidson