• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Koncert a művelődési házban – meglepetéssel

Nyomtatás

Az ősz hangjai címmel élvezhette Alsóörs zenét kedvelő közönsége szeptember 26-án két nagyszerű zongoraművész népszerű művekből összeállított hangversenyét.

Már az első pillanat igazolta a műsorban előre jelzett meglepetést, de hogy voltaképpen miről van szó, az csak „félidőben” derült ki. Amikor felment a képzeletbeli függöny, kedves fiatal művésznő mosolygott ránk, Fülep – Bartis Ildikó, aki már jól bejáratott helyszínnek nevezte a mi szépséges településünket, mintegy jelezvén, hogy nem először jár itt, most is szívesen jött hozzánk. A balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zongora - csembaló – régi zene (basso continuo) végzettségű művésztanárának neve jól cseng Ausztriában, Svájcban, Németországban és máshol, ahol zenei kurzusokat tartott.

Fülep – Bartis Ildikó szívesen vesz részt kamarakoncerteken, zenei versenyeken, köztük a budapesti Nemzetközi Chopin versenyen), a Martha Debelli - díj tulajdonosa.

Még mielőtt elkezdődött a hangverseny, örömmel nyugtáztam, hogy a nagyterem bejártánál írott formában megtalálható az est programja, jó volna ezt a gyakorlatot követni minden alkalommal. A műsort látva vált előttem világossá, hogy miért az a cím, ami: hiába a nyárias meleg, „őszbe csavarodik a természet feje, dérré vált a harmat, hull a fák levele”, a hallgatók közül néhányan egyenesen látni vélték ezt a képet Chopin és Liszt művei hallatán. Kérdezni sem kellett: ők a művésznő kedvencei. Egymás után csendültek fel az igézően szép melódiák, a műsor első részében Liszt: Erdőzsongás című művét kivéve kizárólag a lengyel zseni „tollából” származó e-moll Prelude és Mazurka, az E-dúr Etüd, valamint a cisz-moll Keringő. Ezt a részt a Fantasie Impromtu és Chopin – Liszt: Meine Freunde című műve zárta.

Ami ezután következett, örömteli perceket szerzett mindannyiunk számára. Az Eötvös Károly Művelődési Ház ugyanis abban a kivételezett helyzetben van, hogy két zongorával rendelkezik. Ezt az előnyt nem lehet nem kihasználni. A Művház Csapat meg is tette, a fellépők külön köszönetet mondtak érte. Fülep – Bartis Ildikó partnere az est fénypontja, Chopin: e – moll zongoraversenye II. tételének interpretálása során a sokoldalú Istvánné Nyári Krisztina kitűnő zongoraművésznő volt, aki szintén a balatonszemesi AMI tanára, koncertező művész, a kamarazene nagykövete. Hozzá Bach áll nagyon közel, de mint mondta, ez nem csoda, mert a zeneirodalomban minden tőle indul. A kétzongorás produkció nagy sikert aratott.

A „díszelőadás” méltóképpen, Rachmaninov három prelűdje, a gisz-moll, a Gesz-dúr és a D-dúr hangjaival zárult.

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Magyar falu Program

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Harley-Davidson