• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A zene világnapjára

Nyomtatás

Miként minden évben, az idén is szeretnénk megemlékezni honlapunkon október elsejéről, a zene világnapjáról.

 

Ebből az alkalomból a dr. M. Tóth Antal – dr. Réthy Ildikó házaspárt kértem fel arra, hogy mondják el gondolatikat ezzel kapcsolatban. Illetékesebb riportalanyokat nem is találhattam volna, hiszen már az egyetemi zenekarban történt megismerkedésüket is a zenének köszönhetik.


Szent Cecilia, a zene védőszentje

Bár mindketten az orvoslást választották hivatásul, az életre szóló elkötelezettség és a zene mindenkor jól megfért egymás mellett. Veszprém – ahol M.Tóth dr., az orvostudomány kandidátusa, egyetemi tanár, országos transzfuziológus szakfőorvos egy időben a megyei kórház főigazgatói posztját is betöltötte, míg felesége gyermekgyógyász főorvosként gyakorolta szép és nemes hivatását – ideális lehetőséget nyújtott annak idején a fiatal házaspárnak ahhoz, hogy a zene múzsájának is hódolhassanak: a nívós zenei életéről ismert és elismert Veszprém várta őket. A doktornő évtizedek óta tagja Veszprém Város Vegyeskarának, a doktor úr, a VEAB zenetudományi munkabizottságának elnöke, a Magyar Kodály Zoltán Társaság Országos vezetőségének tagja, aki kiapadhatatlan forrásnak tartja Veszprém zenei múltját, és aki szabad óráit legszívesebben az érseki könyvtárban tölti, egymás után írja könyveit, tanulmányait, ismeretterjesztő cikkeit, gazdagítva általa a zenetudomány kincsesházát. Zenehallgató estjei eseményszámba mentek a megye területén, ez alól választott második otthonuk, Alsóörs sem kivétel. Sokat lehetne még beszélni az M.Tóth család tartalmas, harmonikus életéről, de én most átadom nekik a szót (bár valójában a hegedűt és a csellót kellene), de ha elolvassák mondandójukat, hallani fogják a szavakba öntött, szívből jövő dallamot is.

Kovács Piroska

Évtizedek óta október 1-jén ünnepeljük a Zene Világnapját. Szép és fontos tradíció.

De hát mi a zene? Sokan próbálkoztak meghatározni. A definíciók mindegyike fontos, de egyik sem adja vissza a teljességet. A zene mindenkinek mást jelent. Lényegi eleme a hangi környezetünk eseményeinek, emlékeinek ember által való rendezése és továbbítása egy másik ember felé. Valaki úgy fogalmazott: „zene a hangzó univerzum emberi elme által történt észlelése, leképezése és továbbítása”. A zene képes kapcsolatot, afféle lelki hidat létrehozni emberek, emberi csoportok között. Tehát maga a humanizmus és szeretet.

Nem szűkíthető le a zeneszerzők műveinek megalkotására, előadására és meghallgatására. A csecsemő gőgicsélése, az anya néhány hangból álló altatója, a halotti sirató, de a csönd is zene: más az üzenete az öröm, a bánat, a gyász, az emlékezés, a meghatottság, a tisztelet, az elismerés csöndjének. Mások a kiváltó okaik és mások a hallgatókra kifejtett hatásuk is. Közös bennük: a harmónia keresése és remélt megtalálása, amelynek az igénye mindannyiunkban ott lapul.

A zene hat ránk: felizgat, lelkesít, megnyugtat, elandalít, szórakoztat. Ebből adódik gyógyító hatása is. Illyés Gyula Bartók című versében írja: „Te megbecsülsz azzal, hogy fölfeded, mi neked fölfedetett, a jót, a rosszat, az erényt, a bűnt” és „muzsikád ujjaival tapintva lelkünk, mind oda tapintasz,ahol a baj s beh különös, beh üdvös írt adsz azzal, hogy a jaj siralmát, ami fakadna belőlünk, de nem fakadhat, mi helyettünk – kik szív-némaságra születtünk – kizenged ideged húrjaival.” A zene orvosi szempontból is lehet gyógyító. Ezt évtizedeken át mindketten gyakran megéltük a zenét aktívan is művelő és zenével élő orvosokként. A zene gazdagítja lelkünket, erőt, kitartást, biztatást ad.

Október 1-jén a zenét megteremtőket (a szerzőket, az előadókat) és az azt befogadókat egyaránt csodáljuk. Az ünnepen azt kívánjuk, hogy a jövőben is legyünk a zene által az igazat a hamistól, az őszintét a hazugtól, a jót a rossztól megkülönböztetni képesek és készek. Valósuljon meg Kodály Zoltán vágya: Legyen a zene mindenkié!

dr. M. Tóth Antal és felesége, dr. Réthy Ildikó

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás