• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kálloy Molnár Péter, a sokoldalú Ősember

Nyomtatás

Nem minden nap találkozik az ember hús – vér ősemberrel. Mindazok, akik néhány nappal ezelőtt elfogadták az alsóörsi Török-ház legújabb rendezvényére szóló meghívást, ebben a szerencsében részesültek.

Még maguk a napsugarak is úgy döntöttek, hogy megnézik maguknak az Ősembert, vagy azért, mert még sohasem-, vagy azért, mert már nagyon régen látták. Mindenesetre a kora esti óra ellenére beragyogták a helyszínt, ezért – mintegy köszönetképpen – a Balaton sem fukarkodott azzal, hogy megmutassa lenyűgöző szépségét.
Az Ősember valószínűleg nem számított látogatókra, úgy hevert szanaszét minden holmija, ahogy azt utána dobták. Történt ugyanis, hogy már az őskorban is megesett az, ami aztán az évezredek során sem ment ki teljesen a divatból, hogy kedves felesége egyszerűen kihajította a lakásából élete párját, akivel az együttélés nem bizonyult éppen zavartalannak. Ismerős szituáció? Természetesen csak hallásból.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről volt szó egész este. Társalgásnak nem nevezném, mivel az Ősember egyedül érkezett, lehet, hogy nem éppen egyenesen, de az biztos, hogy magáról a Broadwayról. Becker: Caveman –ja ugyanis ott debütált, hogy aztán egyszemélyes sikerdarabként folytassa diadalútját világszerte. A stand-up-comedy műfajba sorolt magyar változat a címszerepet alakító Kálloy Molnár Péter jutalomjátéka, egyben ő a darab egyik rendezője is. Hálás szerep ez, hiszen csupa ismert életjelenségről szól. Azt a kérdést feszegeti, hogy életünk során hogyan alakulnak párkapcsolataink, tudjuk- e és akarjuk- e egyáltalán formálni azokat, vagy csak úgy hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek. Az előadás másfél órája nem elegendő ahhoz, hogy erre a kérdésre megnyugtató választ kapjunk, ha csak azt nem, hogy semmi sem új a nap alatt.

Kálloy Molnár Péter mindent megtett azért, hogy közönsége szórakozzon jól, felejtse el a mindennapok gondjait, élvezze a görbetükörben embertársai „erényeinek” bemutatását, vagy éppen ismerjen rá saját magára. Mindez remekül sikerült.

Az Ősember kitűnő színész. Ismerjük őt a Nemzeti-, a Víg- majd a Thália Színház színpadáról, a Kommédium Kör művészeti vezetőjeként, az International Buda Stage főrendezőjeként. Hasektől Millerig, Tolsztojtól Mészöly – Böszörményiig, Shawtól Görgey Gáborig és még azon is jóval túl terjed a repertoár. Két példa érintőlegesen a mozi vászonról, illetve a televízióból: Szabó Magda Régimódi története és a részben „alsóörsi” Illemberke, akinek karakterét felesége, Lestár Ágnes édesanyja, a községhez ezer szállal kötődő Dallos Szilvia színművésznő álmodta meg. A szinkronizálás az Ősembertől sem idegen, nemcsak műveli, hanem rendez is.

Színházi műfordító. Két óriási siker: a S.Ö.R., azaz Shakespeare Összes Rövidítve és Long – Martin – Tichenortól a G.Ö.R.CS., „hosszabban” a Görögök. Összes. Regéi és Cselekedetei 2000. És a sornak még mindig nincs vége. Kálloy Molnár Péter és a zene jó barátok, zenekarban gitározik, énekel, három szólólemeze jelent meg, musicalszínészként bejárta a világot. Alsóörs mindenkor szeretettel várja, nem csak azért, mert itthon van, hanem azért is hogy sokoldalú művészetében gyönyörködhessünk.

Kovács Piroska

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás