• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Gyapotföldektől a művelődési házig, avagy amikor a country szól

Nyomtatás

Az Eötvös Károly Művelődési Ház adott otthont október 16-án a felsőörsi Country Linedance Family Egyesület által szervezett tánctalálkozónak. A rendezvény nagy sikert aratott.

Nem ez volt az első alkalom, amikor a műfaj szerelmesei nálunk találkoztak azért, hogy egy kellemes estét töltsenek egymás társaságában vendégeik szórakoztatására és a maguk örömére. Miként az előre borítékolható volt, szándékuk maradéktalanul megvalósult.

Aki ezen az estén csak benyitott az épület előcsarnokába, az első pillanatban szembesült azzal, hogy jó helyen jár: mosolygó arcok, felszabadult táncosok (szándékosan nem párokat írok, hiszen ez a műfaj „linedanc”, azaz formatánc, amit a countryzene pezsgő ritmusára közösen művel mindenki, méghozzá fegyelmezetten, mégis könnyedén, figyelve egymásra, olyan örömmel, mint amikor megajándékozunk valakit. A résztvevők egymáshoz sem érnek, mégis érezhető, hogy mennyire közel vannak egymáshoz, erre az est folyamán számtalan példát láttunk.

Mielőtt konkrétan a találkozó eseményeire rátérnék, néhány tudnivaló magáról a műfajról:

Történt úgy a 20. század elején, hogy az Amerika déli részén élő írek és skótok átörökítették zenei gyökereiket, majd elegyítették azokat a helyi amerikai zenével, a blues-zal, a spirituáléval, a gospellel. Az így létrejött „farmerzene”, a country kezdetben a gyapotföldeken dolgozók munkadala volt, később a fehér lakosság körében vált népszerűvé. Hangszerelése változatos: szerepel benne hegedű, gitár, zongora, dob, bendzsó és más hangszerek. Többféle változata létezik, köztük klasszikus és kortárs country is. A magyar zenében a Country Road, a 100 Folk Celsius és a Bojtorján együttes repertoárját gazdagítja.

Mint azt a rendezőtől, a 2014-ben alakult felsőörsi Country Linedance Family Egyesület vezetőjétől, Szilágyi Annamáriától megtudtam, a hazánkban létrejött klubok között példamutató a kapcsolat. Megtaláljuk őket nagy városainkban és a kicsiny falvakban egyaránt. Jelen rendezvényre többek között Pécsről, Herendről, Veszprémből, Budapestről érkeztek táncosok, a győri „Rába parti country Club” és az „Úrhidai Táncimádók Linedance Klubja” öltözetén is feltűntette hovatartozását. Ezek után kíváncsi voltam rá, hogyan szerveződnek. Barabás Zoltánné, Zsuzsa Felsőörsről elmesélte. Az utcán ment, amikor az iskola udvaráról kihallatszott az ismeretlen zene. Először csak megállt, mintegy megbabonázva. A következő alkalmak egyikén beinvitálták, hogy próbálja meg. Ezzel el is dőlt a sorsa.

A tagság soraiban gyakoriak a házaspárok. Általában hetenként találkoznak. Szerepelnek civilrendezvényeken, falunapokon, iskolai ünnepségeken. Nem hiányoztak a budapesti bemutatóról sem, ahol közösen táncoltak valamennyien. Megünnepelik egymás születés/névnapját, ebből ízelítőt is kaptunk, Varga Lászlóné Anikót társai dallal – tánccal, a Jurics házaspár zenés műsorral köszöntötte. Kedves pillanatok voltak, amikor a zsengénél is zsengébb ifjúság két képviselőjét, akik éppen oroszlánkörmeiket próbálgatták, mindannyian körbeállták és felemelt karokkal, mintegy védőpajzsot emelve föléjük, vigyázták lépteiket.

Az alsóörsi találkozó remek hangulatban telt, volt zsíroskenyér - parti és tombola is. Végezetül mindannyian köszönetet mondtak Alsóörs önkormányzatának és Hebling Zsolt polgármesternek azért, hogy negyedik alkalommal vált lehetővé, hogy a művelődési házban találkozzanak, és azét is, hogy nyáron a Sirály park színpadán gyakorolhattak.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotóival:


 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások