• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Endrődi Sándor 172. születésnapján

Nyomtatás

Endrődi születésnapján. Az iskola névadójának születésnapjáról minden évben megemlékeznek az iskola tanulói és nevelői. Emlékét egy tábla őrzi a legrégebbi iskolaépület falán.

Az 1850. január 16-án Veszprémben született Endrődi Sándor sok szállal kötődött Alsóörshöz, szüleitől örökölt „nyájas kis tanyája” a Balaton közvetlen közelében állt, sok szép vers és prózai írás született itt. A házból egyetlen emlék maradt meg, a költő vöröskő karszéke, mely ma is az Endrődi-park kúszófenyő ágai alatt gubbaszt.

A megemlékezés idén kettős ünnep, hiszen az újjáépített iskolába húsz esztendeje, 2002. január végén költözhettek vissza fél év művelődési házban történő oktatás után az intézmény tanulói, dolgozói.

Mészáros Péter 8. osztályos tanuló idézte fel az iskola történetének legfontosabb állomásait. A XVIII. századtól rendszeres iskolai oktatás folyt a faluban, sokáig a Somlyó tövében, a templom melletti Iskolaházban. A romossá váló épület helyén 1914-ben újat kezdtek építeni tanító-lakással. A nyolc osztályos iskolai oktatás bevezetése után egy ideig a balatonfüredi, ill. csopaki állami általános iskola fiókiskolájaként működött az alsóörsi iskola, majd az iskolák államosítását követően (1948) Alsóörs-Lovasi Állami Általános Iskola néven működött tovább. Endrődi Sándor nevét 1957-ben vette fel az intézmény.

 

1983-ban bővítésre került sor, a szomszéd telek megvásárlása után a négytantermes, könnyűszerkezetes, un FORFA épület a szülők összefogásának, társadalmi munkájának köszönhetően néhány hónap alatt elkészült, ide jártak ezután a felső tagozatosok. A legutóbbi átépítés, modernizálás dr.Bóka István polgármestersége alatt történt, mostani formáját akkor kapta az iskola. S ennek éppen húsz éve.

Ezután Endrődi Sándor A költészethez c. versét három nyolcadikos diáktól hallhattuk, Rasch Vincent, Chugyik Bíborka és Boa Attila igazán szépen tolmácsolta a költő gondolatait. A megemlékezés koszorúját Mészáros Károly igazgató és dr.Kálmán Csaba lelkész helyezte el.

Ahogy az előző években is, a megemlékezés az Endrődi mellszobránál fejeződött be. Raffay Béla alkotása 2011 nyara óta díszíti az óvoda, abc és orvosi rendelők által határolt kis teret, itt is elhangzott egy vers. Nagy Bori ötödik osztályos kislány Kovács Gábor Emlékezés c. versét mondta el.

A koszorút a falu elöljárói helyezték el, Hebling Zsolt polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző.

A tanulókat Novákné Juhász Andrea tanárnő készítette fel a megemlékezésre.

Csiszár Edit

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás