• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Téltemetés 2022.

Nyomtatás

TÉLTEMETÉS Lehet, hogy szombaton délután mégsem űztük el elég alaposan a telet, mert hétfőn többszöri hózivatarral köszönt el a február.

Még egy kis ízelítőt kaptunk a télből, ami idén csak egyetlen naposra zsugorodott a néhány centiméternyi takarót eredményező havazással. Délutánig gyönyörködtünk a fehér tájban, estére elolvadt. Maradt a száraz hideg és a makacsul visszatérő viharos szél, ilyen volt a telünk. Azért ezt is illett elbúcsúztatni, igaz, idén nem a Balaton hullámai közt lelte halálát az égő kiszebáb, hiszen a rendezvény helyszíne az amfiteátrum volt. Jöttek is szép számmal az érdeklődők többnyire gyalog, de a parkolóhelyek is megteltek. A kapun belül a járda mellé árusok települtek, akik ehető és csodálható portékáikkal készültek. Finom fánkillatot lehetett érezni s látni e kedvelt farsangi étel variációit, de aki mézet vagy sajtféleségeket akart kóstolni, megtehette. Ötletes és szép kézműves termékek egész sora várta a vásárlókat. A meleg tea és a forralt bor különösen jól esett a kissé barátságtalan hidegben.

A téltemetésre érkezőket gólyalábas maskarások fogadták, a Vagabanda tagjai, akik vidám műsorukba bevonták a közönséget is. Megjelent Táltos, Samu, az óriás, Morgó Macsó mackó fenegyerek, Csőrösi Kelep Elek és a velencei karneválról hazatérő Péter, a tűznyelő is. A közönség dolga a tél ijesztgetése volt minél hangosabb zajongással, amit a sámándob, kereplő, csörgődob, cintányér, kolomp és kürt hangja tovább erősített. Tűzzsonglőr mutatvány is szórakoztatta a közönséget. . A murván ácsorgó kiszebáb, Farsang Rozália fejére olvasták az ítéletet. Vesszem a tél, éljen a tavasz! S Rozália szoknyája lángra kapott, s ami a helyén maradt néhány perc múlva, csak isa pur és homu.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Veszprém-Balaton 2023.

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás