• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nőnap - március 8.

Nyomtatás

Nemzetközi Nőnap 2022. Szeretettel a Nőknek, a közös összejövetel helyett.
Vöröskereszt Helyi Szervezete és Hebling Zsolt polgármester

 

 

Nőkről nem csak nőknek, március 8-án

Két évtizeddel ezelőtt „Mi visszük át” címmel megjelent egy könyv. Pályázat útján született, amatőrök írták. Veszprémben őrzik egy díszes, veretes ládában – emlék a jövőnek.

Létem, ha végleg lemerült, Ki imád tücsök – hegedűt? Lángot ki lehel deres ágra? Ki feszül fel a szivárványra? S ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra?

Költői kérdésre nem vár választ az ember. Nagy Lászlónak mégis megadtuk. A sallangmentes, szép írások közös nevezője, hogy nők írták valamennyit, mérhetetlen alázattal, aprólékos gonddal, néhol múltba révedő tekintettel, máskor pajkos derűvel és mindenekelőtt tiszta szívvel. Saját élményeik, örömeik, aggodalmaik, egyszóval kristálytiszta érzelmeik elevenednek meg a lapokon.

A könyv stílusa heterogén, ahány írás annyi műfaj, vers és riport, széppróza és levél, sőt, még hasonló intelmeket is találhatunk, mint amilyeneket Szent István király intézett fiához, Imre herceghez. Az élet ismétli önmagát. A kiadvány szerkezete tematikus. Felöleli a szülőföldhöz való kötődést, történelmi gyökereinket és az ezredvég mindennapjait. Üzeneteket hordoz a múltból a jövőnek. A búcsúzó évezred speciális módon és hangvétellel menti át értékeit.

A szerkesztők azt gondolták, hogy Nagy László iszkázi költőnk kérdéseire a nők tudják leginkább megadni a választ. Ők azok, akik dalaikkal képesek felfeszülni a szivárványra, elriasztani a keselyűt, amikor házukat őrzik, könnyű léptekkel táncolni a fájdalmak jéghegycsúcsán, átvinni a szerelmet és az életet a túlsó partra. És ihletett, igaz írásaikkal bemutatni sorsukat, gondolataikat.

A felhívásra félezer pályamű érkezett, voltak közöttük alsóörsi érdekeltségűek is. A legjobbakat szakavatott zsűri díjazta. Én azonban úgy gondolom, hogy mindenki nyert, aki tollat ragadott. Elnyerte az ihletett órák szépségét, az alkotás örömét, a jól végzett munka felemelő érzését. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban őrzött ládába valamennyi írás bekerült, hogy abban meglapulva őrizze az idők végezetéig a 21. századra ébredő nők írásban rögzített sorsát, vágyait és álmait.

Kovács Piroska

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás