• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

BORUM 2022.

Nyomtatás

BORUM '22 Először 2013-ban öltött testet az a gondolat, hogy találkozzanak a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok. 

Azóta évről évre megrendezik ezt a találkozót - ma már a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében -, s mindig más-más történelmi borvidékre látogatnak el a résztvevők. Idén Alsóörs és Felsőörs adott otthont a rendezvénynek március első hétvégéjén. A háború miatt Kárpátaljáról nem érkeztek vendégek, de a Felvidékről, Erdélyből, a Délvidékről és a hazai tájakról szép számmal, száznál is többen. Sokan régi ismerősként üdvözölhették egymást, új ismeretségek is születhettek. A sportcsarnokban a fehér asztalok mellett nem csak a szőlő és bor volt a téma, a gyülekezeti kapcsolatok is erősödtek. A résztvevők között lelkészek és egyházi vezetők is voltak. A találkozások örömével telt meg a csarnok, dr.Kálmán Csaba lelkész esti áhitatával kezdődött valójában a rendezvény.

A péntek esti borvacsora alkalmával helyi borászok is bemutatkoztak: Reitner Ferenc, Figula Mihály, Antal Bianka, Zsebők Zsigmond és Söptei Zsolt.

A szombat délelőtti előadásokra megtelt a művelődési ház. Kántorné Pólus Ibolya lelkész reggeli áhítata a Kánai menyegző történetéből bontotta ki a ma emberének szóló elgondolkodtató üzenetét, majd Hebling Zsolt és Szabó Balázs polgármesterek köszöntőjét követően rövid előadásokat hallgathattak a vendégek a két település múltjáról, szőlő- és borkultúrájának emlékeiről. Felsőörs értékeit, Árpád-korig nyúló emlékeit Rásky Mihályné ny.tanár, helytörténész mutatta meg a hallgatóságnak, az idén 750 éves Alsóörsről Hebling Zsolt beszélt. Mindkét település sok szép emléket őriz a szőlőművelés és borkészítés múltjából is. Ezután Katona Csaba történész, a BTK Történelemtudományi Intézetének tudományos munkatársa tartott sodró lendületű előadást Rövid áttekintés Alsóörs szőlészetéről és borászatáról a kezdetektől a filoxéravészig. Szusszanásnyi szünet után Zila Gábor főszervező vezetésével kerekasztal beszélgetés következett. A színpadon Mayer Zsanett szállodaigazgató és Gyukli Krisztián borász volt a beszélgetőtárs, akikkel a Covid-teremtette helyzetet és annak hatásait vitatták meg. A turisztikai törekvés az egész éves Balatont célozza meg. Sok a változás a tudatosabb szőlőtelepítéstől az értő, igényes közönségig. A generációváltással együtt gondolkodásmód váltás is zajlik napjainkban.

A délutáni program: kellemes pinceséta Felsőörs három jeles pincészete között. A vendéglátó pincék: Levendula, Pocca és Gelléri pince.

A vasárnapi istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az itt összegyűlt adományokkal a háború rászorultjait segítik.

Ennek a rendezvénynek az is célja, hogy a borversenyre benevezett borok közül kiválasszák az év református borait. Idén 88 gazda borából kellett ezt megtennie a zsűrinek szombaton. Döntésük értelmében a Magyar Református Egyház 2022-es vörösbora a Mészáros Borház Ohmerposa lett, fehérbora a Budaházy Fekete Kúria Kft sárga muskotálya. Az RKK vörösbora címet Kósik István Három tenor nevű bora kapta, az alapítvány fehérbora idén Czirmai Levente szürkebarátja.

Mit csinál 120 református a bor körül? – olvasom az alapítvány oldalán. Hálát ad és örül egymásnak. Ezt Zila Gábor főszervező, az RKK ügyvezetője így fogalmazta meg: Az Úristen megadja nekünk a termést, amelyből emberek kemény munkával kiváló borokat készítenek. Nem az élvezetkeresés áll a középpontban, hanem az, akik itt összegyűlnek, közösen vallják, Isten kegyelme segítette őket. A kóstolások fő célja is inkább a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés. Az esemény csúcspontja pedig nem hiába az istentisztelet: a hálaadás helye és ideje.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád FErenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás