• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Éves borverseny Balatonalmádiban

Nyomtatás

Borban az igazság. A Balatonalmádi Kertbarát Kör szeretettel várja az alsóörsi és az almádi borbarátokat a 2022. évi borversenyére, a Pannónia Kulturális Központba. 

Időpont: 2022. április 23. (szombat) 15.00 óra
Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi
 (Városház tér 4. I. em.)

Talán még az idősek emlékeznek rá, hogy az 50-es években a magyar "borkészítés" centruma Budafokon volt. Régen a rossz borra azt mondták, hogy...a  vasutas sem issza meg! Erre az időszakra jellemző a népi humor bornévadása is. Az egyik a "szemenszedett rizling", a másik pedig a "csövidinka" volt. Ez utóbbi a tengeriként is ismert kukoricával hozta kapcsolatba az említett bort. Lehet, hogy csak gyanúba esett az inkriminált ital, de nehéz volt cáfolni.

70 év elteltével a magyar borászat magas szinvonalra emelkedett, főleg az elmúlt 30 évben. Napjainkban az amatőr, kispincés borászok is nem ritkán kiváló borokkal ajándékoznak meg bennünket. 15-20 éve az almádi kertbarátok borai között nem volt ritka az "okleveles" minősítés. Az utóbbi években nem volt rá példa. Viszont egyre kevesebb a bronz és egyre több az arany, ezüst minősítés. Sajnos a fiatalok körében nem túl népszerű a hobby borászkodás. Bizonyos mértékig érthető is, hiszen nagy és folyamatos odafigyelést igényel a szőlő és bortermelés.

Az almádi és alsóörsiek szerencsés helyzetben vannak. A talaj, a környezet, amit mostanában terroir-nak neveznek mindkét helyen kedvező. Egy kis szív-lélek és odafigyelés meghozza az eredményt. Erre vagyunk idén újra kiváncsiak. Mit hozott a tavalyi munka?
A szomszédok és a barátok gyakori látogatása kedvező jel, de most újból gyakorló borászok fogják bírálni a leadott mintákat.
A több mint egy évtizedes kialakult jókapcsolat alapján újból közösen hirdetjük meg a borversenyt, alsóörsi barátainkkal együtt.

Borleadás: 2022. április 23. 14-15 óra között.
Nevezés:
a mintákat fehér, 0.75 literes -lehetőleg csavaros- üvegben kérjük leadni, a fenti időpontban.

Az üvegen max. a fajtát és az évjáratot szabad feltüntetni!

Részvételi díj nincs!

A zsűri vakkóstolással dönt a borok minősítéséről.

Eredményhirdetés és oklevelek kiosztása kb. 17-18 óra táján, a helyszinen.

Lőrincz József elnök
 B.almádi Kertbarát Kör

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás