• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

UTCAMESÉK 31 - KINIZSI PÁL UTCA

Nyomtatás

KINIZSI PÁL UTCA. Alsóörsön a Vadtelepen őrzi egyik utca a legendás törökverő emlékét. 

A Balaton-felvidéknek nem sok jutott a török hódításból, hiszen a Balaton természetes védvonalat képezett a törökök által hódoltatott és a Királyi Magyarország között, de ez nem jelentette azt, hogy ezen a vidéken nem folytak harcok, be-betörések, összecsapások.

Falunk története is őrzi egy csata emlékét (1570), s a felső faluban a ma kiállítóhelyként szolgáló régi kisnemesi udvarházat is Törökháznak becézzük, hiszen egy régi monda török adószedőt képzelt erre a helyre. Nincs is messze innen Nagyvázsony, ahol a Kinizsi-vár most ugyan nem fogad látogatókat, de hamarosan teljes szépségében, fel- és megújulva, új kiállítással és egyéb érdekességekkel várja majd a turistákat.

Ennek a várnak a neve is Kinizsi Pál történetével forrt össze, jóllehet előtte is voltak gazdái és utána is. S a legendás törökverő élettörténetét olvasgatva az is bizonyosnak látszik, hogy túlságosan sok időt nem tölthetett itt.

Sok a bizonytalanság születését illetően, az 1430-as évek táján kisnemesi családba érkezett a kutatók véleménye szerint, apjáról viszont biztosan tudni, hogy harcolt Hunyadi János seregében a törökök ellen, az indittatásában ez is szerepet játszhatott. Talán rendkívüli fizikai ereje, termete miatt szövődött az a legenda alakja köré, miszerint malomkövön kínált egy kupa bort Mátyás királynak. A legendák meseszerűvé varázsolják a valóságot, azt viszont állítják róla, hogy soha egyetlen harcot sem veszített el, így joggal lenne helye a rekordok könyvében. Vitézségét Magyar Balázs morvaországi hadjáratában csillogtatta meg először, aki annyira megszerette őt, hogy fogadott fiának tekintette. Hűséges szolgálataiért kapta Vázsony várát birtokkal együtt 1472-ben. A várat tovább építtette, hívására a pálos rend barátai ekkor jelentek meg Vázsonyban, nekik kolostort és templomot építtetett az erdőben. Ennek romjait ma is sokan felkeresik túráik során. Rátermettségét és tudását, határozottságát bizonyítva komolyabb feladatokat kapott a királytól, a déli védelmi rendszer megszervezését. 1479. október 13-án a kenyérmezei csatában Báthory István erdélyi vajda oldalán fényes győzelmet aratott a törökök felett. Erről még Mátyás király itáliai krónikása, Antonio Bonfini is beszámolt:

Kinizsi Pál két kardot vesz kezébe s üvöltő oroszlánként mindenütt vérben gázol. Amerre ront, feltarthatatlanul mindent, amit talál, letipor, széles sorban hatalmas öldöklést és mészárlást visz végbe.

Szobra a Testnevelési Egyetem kertjében, Pásztor János alkotása

Ma azt mondanánk, karrierje töretlenül ívelt felfelé, sikerei birtokai gyarapodását eredményezték, Somló várát is megkapta 1480-ban, rangos címek birtokosa volt (ispán, országbíró). Feleségül kapta Magyar Balázs leányát, a nála majd harminc évvel fiatalabb Benignát, de frigyükből nem származott gyermek.
Mátyás halála után II. Ulászló hadvezéreként szolgált tovább, s bár része volt a szétzüllesztett legendás fekete sereg megsemmisítésében, élete utolsó éveiben is a török ellen harcolt. Megmentette Nándorfehérvárt attól, hogy árulással török kézre kerüljön, kegyetlen bosszút állt a bűnösökön. Szerbiai hadjáratai során egészen a bolgár területekig jutott. A korábban sikeresen elfoglalt Szendrő vára alatt esett el harcban 1494. november 24-én. Holttestét Vázsonyba hozták, s az őt ábrázoló szarkofágban helyezték el a pálos kolostorban. Az öröklét csendes álmát kincskeresők dúlták fel 1708-ban, ellopták a sírból sodronyos páncélját, kétélű pallosát és sisakját, ezek ma a Magyar Nemzeti Múzeumban találhatók.


Nevét, emlékét számos formában őrzik az országban. Tatai Sándor az ötvenes évek derekán ifjúsági regényt írt Kinizsi életéről, ő is a malomköves legendából eredeztette Kinizsi „felfedezését”. Somlón Kinizsi-szikla található, Kinizsi Százas néven indították el az első magyar teljesítménytúrát 1981-ben, mely évente egyre több túrázót vonz, nem kis kihívás 24 óra alatt teljesíteni a száz kilométert, mégis tízezernél többen megtették már. Abonyban gimnázium viseli Kinizsi nevét és egyik városkapu is. Utcák, terek, szobrok országszerte, emlékét őrzi korunk is.

Csiszár Edit

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás