• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Járási Értéknap Alsóörsön

Nyomtatás

EGY DÉLUTÁN AZ ÉRTÉKEK NYOMÁBAN. Alsóörs nem először ad otthont olyan rendezvénynek, amelyen a szűkebb vagy tágabb térség értékei a téma. Az idei tíz alkalmas rendezvénysorozat egyik helyszíne volt pénteken a művelődési ház.

A legkisebb falunak is vannak értékei, talán ez lehet a legfontosabb vezérelve annak a mozgalomnak, amely a kétezres évek elején bontakozott ki fokozatosan azzal a céllal, hogy összegyűjtse a nemzeti értékeket, s értéktárba rendezze, mely piramis csúcsán a hungaricumok állnak, amikre méltán lehetünk büszkék.

Hebling Zsolt polgármester felidézte ennek a folyamatnak alsóörsi állomásait. 2014-ben itt is felállt a helyi értéktár bizottság, Albrecht Sándor, Tarnai Viktória és Gaál Dezső tagokkal. A permi vörös homokkő és a vert csipke bekerült a megyei értéktárba. 2017-ben a Veszprém Megyei Értékünnep programjai is itt zajlottak, gazdagon bemutatva a megye értékeit.

Kutatni, feltárni, bemutatni, propagálni…… ez a legfontosabb feladat itt és az országban, a Kárpát-medencében élő magyarság körében is.

Egyik helyi értékünk a Sirály Dalkör, Bónyai Mária vezetésével egy dalcsokorral bizonyította és köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

Gaál Dezső képviselő a helyi értékekről beszélt előadásában. A vöröskő itteni, ember formálta előfordulásairól, helyi építményeiről, a húsz éve sikeresen működő Csipkeműhelyről… a helyi képzőművészeti egyesületről, a nyugdíjas egyesületekről, a hosszú ideje jól működő testvérkapcsolatokról Málnással és Kalásszal.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a kezdetektől részt vett ebben a munkában, a megyei értéktár elnöke volt egy cikluson keresztül. A törvényi megerősítés után a megyében is lendületet vett a munka. Kialakult az arculat, a logó tömören jeleníti meg a megyét, száz település ismerte fel az értékeit, s csatlakozott. Kiadványok, rendezvények, műhelymunka, pályázatok, vetélkedők…. és időnként értékünnep. Film idős emberekről, akik értékeket tudnak átadni. Honlap, amely együvé gyűjti a munkát és eredményt.

A Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, Mihalcsik Márta is beszámolt az intézet értékek feltárását célzó munkájáról. Négy éve közművelődési szakemberek dolgoznak a településeken, mára már kétszázan a megyében. Ez 202 közösségi teret jelent a megyében. A pandémia megtorpanást jelentett ugyan, de online térben folytatódott a munka.

A hogyan kell és lehet kérdésre a válasz: kulcsemberek megtalálása, helybéliek és fiatalok bevonása….. s annyi ötlet, lehetőség, az értéktúráktól a helyi értékeket bemutató nívós kiadványokig. Nemesvámoson pl. munkafüzet készült az alsós gyerekeknek, Paloznak új könyvében a múlt és jelen fotói szembesítenek a változásokkal, gyönyörű könyv!

Egy kis szünet az előadások után alkalmat adott arra is, hogy a terem két oldalán az asztalkiállításon Paloznak és Alsóörs büszkeségeit közelebbről megnézzük. A tizenkét ember munkájából született mesekép, a Négy évszak tündérei részt vett az Oidifa világkiállításon. Békéscsabán viszont - az idei országos megmérettetésen - 3. díjjal jutalmazták a Csipkeműhely öt tagjának függönyét. A zoborvidéki csipke függönygarnitúra 1632 alkotás közül emelkedett ki, s kapta a rangos helyezést. Nagyon sok munkaóra és szorgalom lapul a függönyszárnyakban.

Ahogy a program is hirdette, a kerekasztal beszélgtéshez körbe rendeződtek a székek, az asztal nem is hiányzott senkinek. A környező települések képviselői elmondták, náluk hogyan működik ez. Lovason tavaly alakult, Magócsy Andrea beszélt erről, Felsőörsön öt mesedoboz kitételével és kapcsolt feladatokkal igyekeznek mozgósítani az érdeklődőket, mesélte dr.Pásztorné Simon Annamária. Paloznak is nagyon aktív, a fentebb említett könyv sikertörténet megérdemelten, Englert Dezső beszélt erről. Az ékszerdoboz falujukat vele együtt képviselő nyugdíjas tanárnő, Prazsák Józsefné Kazinczyt idézte a jó és szép összefüggésével.

Az időközben másik rendezvényről érkező Pethő Piroska, aki kiadványok segítőjeként (is) dolgozik, a szőlőhegyek iránti vonzalmát és kutatásait tárta fel.

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke, Márkusné Vörös Hajnalka is azt vallja: a jó bornak is kell cégér! Ennek szellemében szervezik a települkések bemutatását a Cserháti Könyvszalon rendezvényein, Alsóörs is részese lehetett ennek. Tájházalásba is belekezdtek, vallva, hogy a közösség az élő tudás helye.

Szuperné Bohus Judit két évtizede vezeti alsóörsi „csipkéseit” is a paloznaki himzőkkel párhuzamban, gyönyörű munkáik mellett a régmúlt feltárása és megtartása is érdemük. Ki gondolná, hogy zoboralji tesvértelepülésünk és környékének kézimunkára fogékony asszonyai éppen az ő segítségével fogják meg- ill. visszatanulni szűkebb hazájuk már-már feledésbe merülő kézimunka értékeit? Ennek története olvasható a Zoboralján, Nyitra közelében fekvő kis falu, Pográny múltját és jelenét bemutató míves kiadványban. A nyolc éve elkezdődött közös munka egyik eredménye a békéscsabai országos elismerés.

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület vezetője Pataki Júlia is beszámolt értékismertető programjaikról. Alsóörs. Felsőörs, Lovas és Paloznak közös értékeit helytörténeti séták, kiadványok, túrák és workshopok szervezésével igyekeznek bemutatni az ide érkező érdeklődőknek.

Egy délután csak, pár óra, s mégis rengeteg információ. Jó hírek, jó információk, előre vívő gondolatok, szándékok.

Nekem is Kazinczy jut eszembe: Jót s jól! Ebben áll a nagy titok!

Csiszár Edit

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások