• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Falunk napja 2022.

Nyomtatás

És elkezdett az eső cseperészni….. József Attilával szólva így kezdődött délelőtt a falunap a sportcsarnokkal szembeni területen, ahol a honfoglalás és az előkészületek jó időben elkezdődtek. 

A tűző nap elleni színes sátrak ezúttal a csepergő eső ellen nyújtottak védelmet. A hangulat ennek ellenére már délelőtt kitűnő volt, tizenöt csapat bográcsában pirult a hagyma, mert hiszen minden alkotás ezzel kezdődött (igazából egy-két korty munkára hangoló pálinkával, ahogy egy rendes disznóölésen is szokás), a folytatás viszont annál változatosabb volt, ahogy a névválasztás is. A történelmi hűség kedvéért röviden a csapatokról.

Elsőörs csapata, Bán Jánosék csülökből készítették a pörköltet, mellettük a képviselők és önkormányzat gárdája a borjú és marha összeboronálásán fáradozott, nevükben pedig az idei év jeles évfordulóját jelenítették meg: Alsóörs 750. éve emlékének tiszteletére. A Király csapat történelmi ízutazásra vállalkozott, hiszen Zsigmond királyunk korát idézték meg a bográcsban, azaz a XV. század ízvilágát, fűszereit használva, pl. mazsola a pörköltbe manapság csak véletlenül eshet, a középkori konyha természetes módon használta, a paprikát még nem ismerték Európában. Ifj.Galambos Péter és barátai, a Jócsorgatók szintén a borjú mellett döntöttek. Szigetszentmiklósról érkeztek Jakab Zoltánék barátaikkal, a Fadotech talányos névvel a régi magyar pásztorvilágot hozták magukkal, hiszen racka birka rotyogott kondérukban. A Sirály csapat sertéslapockából készítette pörköltjét Wolfgang Welz irányításával. Baromfi, csak semmi marhaság- Hajas Gyuláék a csirke mellett voksoltak, két kondér mellett serénykedtek, az egyikben láb, a másikban szív-zúza és nyak készült, a két bogrács egyesülése bizonyára nagyon finomat eredményezett. A Dakar team Budapestről jött, cigánypörköltet készített Darányi Zsolt vezetésével, titkukat nem árulták el, de felszelt káposztát láttam a háttérben. Lennert Tamás csapata, Hatosék a jól bevált marhapörköltet kavargatták, a szomszédban sertéslapockából készült a pörkölt, Fuit Attila igyekezett kordában tartani a Party Combok jókedvű társaságát. Csaplár Péter, a Laroba szakácsa vezette a Mooker fiatal bográcsozóit, ők vaddisznóból készítették pörköltjüket.

A másik ifjanti társaság bográcsában is vaddisznó puhult - az FMA csapatánál - méghozzá vörösborosan, Horváth Roland (Cékla) volt a kinevezett bográcsőr.
Aztán egy meglepetés, ötfős lelkes gyerekcsapat, Anya-lánya főzőklub, a helyi ötödik osztályosok ötlete nyomán sorakoztak fel az anyukák és apukák is a feladatra: Konrád Kamilla, Szenthe Zita, Nagy Bori, Bogdán Léna, Bogdán Anna, mindenkinek jutott feladat, még a hagymapucolás sem okozott sírást.

Mellettük a Baráth-család bográcsgulyást készített, DS Opteam csapatnéven.

A Tripla dinamit csapatnév már sejteti, koleszterin-bomba fortyog a bográcsukban, marhalábszár, csülök és comb…………..

Az óvoda konyháján idén is készült egy hatalmas fazék ízletes pörkölt - versenyen kívül – azok számára, akik főzés nélkül látogattak a programra.

Hebling Zsolt polgármester megnyitó beszédében délután arról beszélt, hogy falunk 750 éves ünnepének első állomása ez a közösségi nap. 1272 júniusából maradt fenn az első írásos emlék, egy jól behatárolható szőlőterület adás-vételi szerződésében. A falunap megálmodója Albrecht Sándor helytörténész volt, színes csokornak nevezte, álmodta jó tíz éve, a pandémia után ma szinte nagyobb életerővel és kedvvel éledt újra. Az élet él és élni akar, írta Ady, s ma nagyon akart élni itt.

Amíg a zsűri nehéz munkáját végezte a sportcsarnok mélyén a leadott minták kóstolásával, a színpadon elkezdődött a műsor.

Először a Sirály Dalkör, Bónyai Mária vezetésével gazdag dalcsokor-gyűjteményt adott elő, balatoni, szatmári, szigetközi, egri gyűjtésekből, megfejelve Pál István Szalonnától kölcsönzött dalokkal. Elismerés nekik! Koruk és nehézségeik ellenére ma is zengett az ének!

Az óvodások színpadra lépése igazi generációváltás volt, ahogy a műsort konferáló P.Petrőcz András színművész mondta.
Szalmakalap és kék madár ujjbábként papírból, versek a vízivilágról, páros gyerekjátékok s egy nagyon frappáns – oktatófilm is lehetne – énekes útmutatás a napvédelemre.

Az iskolát az ötödikesek képviselték. Siposné Földesi Bernadett tanítványai Radnóti megzenésített örök érvényű versével kezdték….. Nem tudhatom, hogy másnak e tájék……. s nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek…, s még azon túl sincs: egy ukrán kislány az osztályközösség tagja lett.

A vidám alkalomhoz illő batikolt színes polókban fellépő gyerekek mozgással, dallal kombinálva szóltak a hazához való ragaszkodásról, kezükben a kő mondandójuk jelképe.

A zsűri közben döntött:
Punk Ferenc, a tihanyi Ferenc pince gazdája, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűritagja, Mayer Gyula szállodatulajdonos, e szövetség alelnöke és Kovács Balázs, a Bitang Burger séfje így értékelt:
 III. Anyja-lánya, Dakar team, Baromfi, csak semmi marha, Király csapat
 II. Tripla dinamit, Hatosék, Mooker, Sirály, DS Opt
 I. Jócsorgató, FMA, Party combok, Képviselők, Elsőörs
Nagy-Arany Díj: Fadotech

A csapatok oklevelet és a jubileum emlékére 750 feliratú fakanalat kaptak.

A gyerekeket körhinta várta, a kézművesek portékái a nézelődőket.

A 750 év emlékére feliratos kenyeret sütött Wéber Katalin, Szloboda Katalin meg szintén feliratos almáspitével lepte meg a képviselőket.


Kevesen indultak haza, annál többen jöttek, a Bon-Bon rövid koncertje sokakat vonzott. A sötétedés beálltakor a Bitang Burger látványos tűzzsonglőr bemutatóval rukkolt elő.

A hűvös este ellenére sokáig együtt maradtak az emberek, s hogy a maradók ne fázzanak, arról a SaSi Trió gondoskodott.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások