• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Református ZENENYÁR

Nyomtatás

A 750 éves fennállását idén ünneplő Alsóörs egyik büszkesége a református templom. A Somlyó-hegy oldalába ékelődő, fehér falával messziről hívogató szentély nem csak istentiszteletek helyszíne.

Kiváló akusztikája, nyugtató belső tere okán alkalmas arra is, hogy nyári zenei események helyszíne legyen.

A kétéves kényszerű szünet után idén ismét több, ígéretes programon vehetnek részt a komolyzene kedvelői. Elsőként az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség kórusának koncertjére került sor vasárnap este.

A hétvége igazi nyári meleggel kényeztetett bennünket, s gyönyörű kilátással azokat, akik e vasárnapi estén felkaptattak a lépcsőkön vagy a Török Háztól vezető úton. Nem bánták meg, mert a várakozás perceit a Balaton szépsége, az ismerősök beszélgetései kellemessé tették, aztán a templom hűs nyugalmában minden érkező megtalálta a helyét. Várakozással.

A református énekkar 2016-ban alakult dr.Kálmán Csaba lelkész irányításával. Azóta több helyen is bemutatkoztak, falunk adventi koncertjén 2019-ben hallhattuk őket, lélekmelengető műsorukat a hosszú bezártság előtt.

A mai estén közel egy órán át a keresztény, s ezen belül a református zeneirodalom gyöngyszemeit hallgathattuk:  zsoltárokat, hálaadó éneket, Isten dicsőítését, az ember örömét, vívódásait, felszabadító felismeréseit a dalokban.

Köztük a Loyolai Szent Ignácnak tulajdonított, valójában ismeretlen szerzőtől, a XIV. század közepén született imádság, az Anima Christi, melyet számos nyelvre lefordítottak, magyarra Pázmány Péter. Ismertebbé a rendszerváltás után vált, gyakran szólal meg a templomokban, de keresztény ifjúsági táborokban is.

Míg csendesen partot ér a sajkám…..hallom az első dalok egyikében, s elgondolkodom: mindannyian evezünk valamerre a megnyugvást, békét áhítva. De vajon hol és hogyan találjuk meg? Ennek az örök emberi útkeresésnek megszólaltatói a műsorban elhangzó énekek.

Szólót énekeltek: Bácsi Tünde, Bácsi Gábor, Németh Sándor.

Zongorán kísérte az énekkart Küronya Veronika, a Ferencsik János Zeneiskola orgona- és zongoratanára, az országban egyedüli nyári orgonatáborok lelkes szervezője Balatonfüreden közel tíz éve. Elhozta egyik tehetséges növendékét, Gaál Emesét, aki egy Johann Krieger és Chopin darabbal mutatkozott be. A nyolcadik osztályt végző kislány nagy tapsot kapott elismerésül, megérdemelten.

Az énekkar is. A kitartó taps őket is egy ráadásra ösztönözte, ami az ismert kezdő dal volt. Erről a karvezető elmondta, hogy először egy papkeszi kórustalálkozón hallották, s tanulták meg, különlegessége a lépcsőzetes megszólaltatás.

Tiéd a hatalom, tiéd az uralom…. Elismerjük-e vagy sem, csakis önmagunkra tartozó kérdés, de ami fölzengett ezekben a dalokban, az nem csak széppé tette ezt az estét, laikus zenekedvelőként is gazdagított, úgy érzem, s ezért hálás vagyok az énekkar minden egyes tagjának, vezetőjének. Kitartásuk, szorgalmuk gyümölcse a vasárnap esti siker.

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások