• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Egyházi Könnyűzenei Találkozó - beszámoló

Nyomtatás

Alsóörs legújabb - kulturális életet és szabadidőt szolgáló - létesítménye a tavaly ősszel rendeltetésének átadott amfiteátrum, azaz az AMFI, ahogy egyre többen emlegetik

Idén kezdenek, terveznek először teljes szezont, a falu különböző pontjain elhelyezett plakátokon, illetve a honlapjukon látható is, milyen gazdag programkínálattal készülnek a nyárra. A hétfői sajtótájékoztató idején már szerelték össze a hatalmas színpadot, a nyári rendezvények fő helyszínét.

A műsorvezető szerepét vállaló fiatal színész, Hajdú László köszöntötte a vendégeket: a megyei közgyűlés alelnökét, Vörösmarty Évát, aki 217 megyei települést képviselve gondolja, hogy ez a rendezvény tovább gazdagítja, színesíti a megye kulturális kínálatát. Polgármesterünk, Hebling Zsolt szerint fontos szerepe lesz az AMFInak a 750. évét ünneplő rendezvények sorában.

A zöld tengely elképzelés, a parttól az erdőig, megvalósul, sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

Különleges programmal kezdődik itt a nyár, ezen a hétvégén, pénteken-szombaton az egyházi zene kap főszerepet, kísérő programokkal gazdagítva a szombatot. Ami pár éve még csak álom, elképzelés volt, az mára megvalósul, mondta Dobrosi Zsolt, az intézmény vezetője a megnyitón.

A péntek esti református istentiszteleten a nagykovácsi gitárosok szolgáltak zenével, énekkel, ehhez egy kis, dalokat tartalmazó füzettel segítettek a résztvevőknek. dr.Steinbach József püspök úr igehirdetését a 128. zsoltár felolvasásával kezdte, s mondandóját is erre építette. Mai nyugtalan, zaklatott világunkban a boldogság sokféle értelmezést nyer. Bibliai értelemben boldog az, aki féli az Urat. Nem fél tőle, hanem kegyelmére hagyatkozva éli az életét. Az idézett zsoltárt értelmezve a boldogságnak három pillére van: az örömmel és lelkiismerettel végzett munka, a boldog családi élet és a gyülekezeti, egyházi élet, azaz a közösségben nyer értelmet az egyén.
Este Borka Zsolt zenélt barátaival, őt a hazai evangelizáló zene kiemelkedő, nagy múltú képviselőjének tartják.

A szombat délelőttöt a gyerekeknek szánták, kora délután lépett színpadra Takács Eszter, pécsi énekes, dalszerző, gitáros, akit Molnár Zoltán kísért ütőhangszeren. Ősszel megjelenő, Jönnek csodák c. lemezének dalaiból hallhattak válogatást az érdeklődők.

A következő délutáni zenei program elé egy előadást iktattak be a szervezők, dr.Povedák Kinga a rockapostolokról beszélt, doktori disszertációját is a keresztény könnyűzene vallástudományi vizsgálatából írta. Több zenekar is viseli a Laudate nevet, közülük a nagymarosi együttes érkezett Alsóörsre. Ők 2005 óta szolgálnak Nagymaroson havonta többször gitáros szentmisén, de azt is vallják, hogy megszokott környezetükből néha ki kell lépni, hogy hitüket zenéjük által másoknak is megmutathassák. Ezt tették most is, ezen a forró szombat délutánon.

Az esti programok a nagyszínpadon folytatódtak. A katolikus szentmisét dr.Udvardy György érsek úr celebrálta, Berkes Péter alsóörsi plébános és Szíjártó László balatonalmádi plébános, espereshelyettes segédletével. A zenei szolgálatot a Szilas Imre zeneszerző vezette, négy éve alakult bicskei AcCordis zenekar vállalta, a keresztény dalok a beat korszak stílusában szólaltak meg.

A napi Evangélium Szent Máté könyvéből hangzott el, fő gondolata: Bízzunk a mennyei Atya gondviselő jóságában! Ti elsősorban Isten országát és annak igazságát keressétek….. – érsek úr prédikációjában az Igében rejlő gondolatokat fejtette ki arról is, a hétköznapi ember hol és hogyan találhatja meg Isten országát korunk zaklatott, túl hangos és túl gyors világában.

A mise végén Hebling Zsolt polgármestert kérte színpadra a műsorvezető, értékelje a kétnapos rendezvényt. Ő mindenképpen folytatásra érdemesnek gondolja a kezdeményezést, hiszen különlegesnek számít maga az ötlet is, a helyszín kiválóan alkalmas. Úgy érzi, e rendezvénnyel is Isten országát építettük az egyházi zene középpontba állításával.

Zárórendezvényként a Mistral együttes koncertjére került sor. A több, mint két évtizede együtt muzsikáló együttes méltán népszerű igényes és sajátos hangzásvilágú zenéjével, melyet több, rangos kitüntetéssel is elismertek már. A magyar és európai irodalom javából válogatva, a népzenei hagyományra is támaszkodva sok szép lemezük megjelent már, koncertjeiken az élő zene élményével ajándékozzák meg hallgatóságukat.

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotóival:

 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások