• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Tanévzáró és ballagás 2022.

Nyomtatás

A héten elérkezett az utolsó tanítási nap, a táblákra felkerült a VAKÁCIÓ utolsó betűje, talán a felkiáltójel is utána, a pedagógusoknak még akad feladatuk bőven az év végi adminisztrációk elvégzésével.

Azért az iskolai élet legszebb pillanatai közé tartoznak a tanévet lezáró rendezvények. A református egyházi fennhatóság óta ez két helyszínen zajlik, a tanévzáró a református templomban, a ballagás pedig hagyományosan az iskola belső udvarán.

A ballagó nyolcadikosok a folyosót végig járva a Múlnak a gyermekévek ismert dallamára tették meg ezt az utat utoljára együtt vállukon kis tarisznyával, kezükben egy szál narancssárga gerberával. Számos rokon, barát, ismerős jött el, igyekezett mindenki árnyékot találni.

A hagyományt követve a hetedikesek nevében először Józsa Rebeka búcsúzott, osztálytársai Reményik Sándor Akarom című szép versével. A nyolcadikosok búcsúzásából is jutott mindenkinek egy-egy gondolat. A zászlóátadás is a megtartó hagyomány része, Rasch Vincent nyolcadikostól Konrád Zente hetedikes ifjú vette át….. Aztán megszólalt az ismert és kedvelt dallam, az 1492 c. film zenéjéből, s előkerültek a rózsaszín és világoskék lufik, a közben félkörbe álló búcsúzók mindegyikének kezébe jutott, hogy adott pillanatban elengedjék az addig féken tartó szálat, s felszálljanak a magasba, mindegyre távolodva…… ahogy az általános iskolától búcsúzó diákok is sokfelé mennek tovább.

Mészáros Károly igazgató idén utoljára búcsúztatta a végzős diákokat, hiszen ő maga is búcsúzik a pályától. Ahogy mondta, tizennyolc év alatt sok mindent megtapasztalt, megélt az iskolában, s most is úgy gondolja, hogy amit az iskola tesz a tarisznyába, az fontos az egész életben is, hiszen alkalmazkodás, türelem, hit, kritikus gondolkodás nélkül nehéz boldogulni. Egyenként is elbúcsúzott minden nyolcadikostól, legjellemzőbb tulajdonságaikat kiemelve, a humort sem nélkülözve kívánt nekik szerencsés, eredményes tovább haladást a választott úton. Óraadó tanároktól is elköszönt az igazgató: Manóczkiné Barcsa Gizella, Antal Ágnes, Ferenczy Gáborné, Ferenczy Gábor és Mészáros Károlyné ősszel már nem folytatják az eddig munkát az iskolában.

Az igazgatóhelyettes Nagy Lászlóné ismertette ezután az idei díjazottakat.

Az Endrődi-plakettet minden évben a legjobb sportoló és legjobb művészeti tevékenységet nyújtó tanulónak ítélik oda. Idén a kézilabdacsapaté ez az érem, hiszen kiváló eredményeket értek el, az országos bajnokságon az U 14-es korosztályban 1. helyezést, az U 15-ösben 3. helyezést, a Diákolimpián a IV. korcsoportban ezüstérmesek lettek. A másik Endrődi-plakettet Rasch Vincent kapta, aki a színjátszó kör tagjaként emlékezetes szereplésekkel vállalt részt a színdarabokban, megemlékezéseken, ünnepélyeken.

A kitűnő tanulókat könyvvel ismeri el az iskola. Megérdemlik, hogy név szerint is felsoroljuk őket. 1. osztály: Baksa Luca Titanilla, Geleta Péter, Horváth Noémi, Keszthelyi Alíz, Németh Bíborka, Schmidt Blanka. 2.osztály:Fazekas Lili Anna, Ridli Hanna Liliána. 3.osztály: Galambos Áron, György Fruzsina, Novák Bianka. 4. osztály: Bognár Anna, Báró Jázmin, Kajári Kristóf, Kálmánfi Bánk, Szántó Máté, Wittmann Noémi. 5.osztály: Nagy Bori, Nézics Bence, Schmidt Bernát. 6.osztály: Csóti Linett, Fazekas Gergő Hunor, Velekei Csongor, 7. osztály: Józsa Rebeka, Konrád Zente Zoltán, Schmidt Bálint, Szvetkó Maja Mária. 8. osztály: Rasch Vincent Richárd

S elérkezett a perc, amikor Mészáros Károly igazgató tizennyolc év után nyugdíjba vonul, elbúcsúzik az iskolától. Az iskola énekkara egy dallal köszönt el, dr.Kálmán Csaba lelkész a fenntartó nevében bejelentette, hogy Mészáros Károly munkáját a Magyarországi Református Egyház a legmagasabb kitüntetéssel, az Imre Sándor-díjjal ismeri el, melyet ősszel fognak átadni. Nagy László igazgatóhelyettes pedig a Pedagógus szolgálati emlékérmet nyújtotta át.

Hebling Zsolt polgármester is méltatta az igazgató közel két évtizedes munkáját…emlékezve a kezdetre, a nagy változásokra (kézilabda bázis, egyházi fennhatóság), a bölcs alapelvre, mely szerint a tigris mohósága helyett a hangya szorgalmával lehet eredményt elérni. A kormányrudat nyugodt szívvel adhatod át, hiszen stabil alapokon álló, jó hírű, emelkedő gyermeklétszámú, eredményes, jó kompetencia adatokkal s kiváló csapattal rendelkező intézményt hagysz magad után! – mondta a polgármester.

A szülői munkaközösség nevében Rozgonyiné Szabó Réka mondott köszönetet.

Nem lehet meghatottság nélkül búcsúzni, sem hallgatni az emlékező, elismerő szavakat. Mészáros Károly is meghatottan mondott köszönetet.

Az ünnepség végén még egy ismert dal csendült fel az elvonulás alatt, Húsz év múlva…… Elbúcsúzunk, holnap már távol vagyunk

Húsz év múlva lehet, hogy találkozunk…..

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotói:


 

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások