• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Csipketábor 2022. - beszámoló

Nyomtatás

Beszámoló a VI. Alsóörsi Csipketáborról 2022. Az Alsóörsi Csipkeműhely immár hatodik alkalommal szervezte meg csipkeverő nyári táborát kezdők és haladók részére.


A tábor célja: a népi hagyományaink továbbéltetése a csipkeverés vonalában, a vert csipke alapveréseinek elsajátítása, haladók részére térkitöltő motívumok, szél- és betétcsipkék tanulása, gyakorlása, valamint kísérletezés a vagdalásos csipketechnikával.

A tábor helyszíne: Eötvös Károly Művelődési Ház (Alsóörs, Endrődi S. u. 49.)
A tábor időpontja: 2022. június 18-21.
A foglalkozások ideje: 9:00 – 15:00 óra között

Az Alsóörsi Csipkeműhely immár hatodik alkalommal szervezte meg csipkeverő nyári táborát Alsóörsön kezdők és haladók részére.

A hagyományoknak megfelelően az ország több településéről (Zalaegerszeg, Budapest, Balatonfüred, Balatonfőkajár, Veszprém, Alsóörs) érkeztek a csipkekészítéshez kedvet érző kezdők, illetve a már megszerzett tudásukat továbbfejleszteni, új technikákkal megismerkedni vágyó haladó csipkekészítők.

Összesen 20 fő vett részt az alkotásban, volt, aki mind a 4 napot, volt, aki csak 1-1 napot tudott a táborban tölteni.

Újdonság volt a vagdalásos csipkekészítési technika megismerése Parragi Ágnes népi iparművész vezetésével, mely a Zobor-vidéki csipkekincs szerves részét is képezi, ezért szívünknek igen kedves.
Mások a szélcsipkék, betétcsipkék készítésével foglalkoztak, csiszolták tudásukat, úgy motívumokat tanultak, pl. pókos csipke, rózsaverés. Őket Szuper Miklósné Bohus Judit népi iparművész tanította.

Teljesen kezdők is érkeztek, akik a 4 nap alatt Tarnai Viktória csipkekészítő segítségével elsajátították a csipkeverés 4 alaptechnikáját, a vászonverést, a félverést, az egészverést és a fonást. Táborzárásra 1-1 kitűzővel lettek gazdagabbak. A sikerélmény most sem maradt el, mindhárom új csipkeverővel sikerült megszerettetni a csipkézést, visszajelzésük szerint jövőre is szeretnének velünk tartani.

Táborunk résztvevőit köszöntötte Ferenczy Gábor alpolgármester úr, és Báró Béla jegyző úr is, akik megtekintették mini-kiállításunkat, majd az érdeklődőket invitálták a Polgármesteri Hivatal tárgyalójában lévő „csipkecsoda” megtekintésére.

Összességében az idei tábort is sikeresnek értékelhetjük. Nagy öröm volt számunkra, hogy a tavalyi pandémia miatti korlátozások feloldását követően ismét nagyobb létszámban alkothattunk, kellemes helyszínen, barátságos társaságban tölthettünk el ezt a 4 napot.

Remélem mindenki boldog és megelégedett napokat töltött Alsóörsön. Jövőre folytatjuk!

Nagy Veronika fotói:

 

Praktikumtár

Családbarát Munkahely

Magyar falu Program

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Támogatások