• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

420-as világbajnokság - megnyitó

Nyomtatás

Vitorlás-ünnep Alsóörsön! A hivatalos megnyitóval elkezdődött a 420-as világbajnokság az alsóörsi Sirály Parkban.

Méltó ajándékot kapott 750. születésnapja alkalmából a jubiláló Alsóörs: otthont adhatott a Magyar 420-as Osztályszövetség kétszemélyes hajóosztályában a 2022. évi vitorlázó világbajnokságnak

A világ vezető ifjúsági nevelő hajóosztályának legrangosabb versenye a Balatoni Yacht Club és a Magyar 420-as Osztályszövetség rendezésében 2022. augusztus 5 – 13 között jön létre huszonegy ország közel ötszáz versenyzőjének részvételével. A remek kezdeményezés Franciaországban látott napvilágot, hazánkban az 1970-es évek eleje óta van jelen.

Megidézett múlt
1867. március 16-án történt Balatonfüreden: a vitorlázást kedvelő főurak Yacht Egyletet alakítottak, melynek védnöke maga Erzsébet királyné volt. A vitorlázás, mint költséges sport, nem terjedt el széles körben, ezért a klub hamarosan feloszlott. Győrben viszont működött egy sikeres Csónakázó Egylet, melynek tagjai 1878-ban felfedezték maguknak a Balatont, s vele együtt a vitorlázást. A fejlődés újabb állomása az volt, amikor Gosling angol főkonzul kezdeményezésére Richard Young angol hajóépítő 1879-ben Balatonfüreden hajógyárat alapított. Műhelyéből remekművek származnak, és még valami. Amikor a győri csónakázók látogatást tettek nála, új ötlet született: rendezzenek evezős- és vitorlásversenyeket a Balatonon! A nagyszabású terv hamarosan megvalósult, elsőízben Balatonfüreden 1882. augusztusában. A versenyt az angol főkonzul Királynő nevű hajója nyerte meg.
Ebben az évben még egy fontos esemény történt, megalakult a Balaton Egylet, vezetőségében Jókai Mórral. Az egyesület a későbbiekben Stefánia Yacht Egylet, majd Királyi Magyar Yacht Klub néven működött, míg végül 1912-ben megalakult napjaink népszerű vitorlázó egyesülete, a Balatoni Yacht Club.

Alsóörs méltó a megtiszteltetésre
Abban, hogy a mai Alsóörs megszülethessen, hogy a község a lekedveltebb fürdőhellyé válhasson és abban, hogy a Balaton a vízi sportok fellegvára lehessen, elévülhetetlen érdeme van dr. Mihálkovics Tivadar m. kir. közjegyzőnek, a Győri Csónakázó Egylet hajdanvolt elnökének, az első balatoni vitorlásverseny megálmodójának (emlékét márványtábla őrzi a balatonfüredi Vitorlázeum falán), az egymást váltó magyar yacht egyletek vezetőségi tagjának, az Országos Evező és Vitorlázó Szövetség elnökének, sokszoros evezőbajnoknak, aki elnyerte Stefánia trónörökösnő ezüstseregét és legendás cirkálójával, a Vészmadárral 1949-ben kiérdemelte a Kékszalag győzelmet. Áldásos tevékenységének emlékét őrzi az ötven alkalommal megrendezett Mihálkovics - emlékverseny. Alsóörsön szobra áll, sétány van róla elnevezve.
Mihálkovics Tivadar halála után fia, dr. Mihálkovics János jogász vette át apja örökét. Ő és társai (dr. Tuss Miklós, Heinrich Tibor, Burger Sándor és Sebők Sándor) részt vettek az 1928-ban Amszterdamban rendezett olimpia nemzetközi 6R típusú versenyyachtjainak nyílt tengeren rendezett küzdelmeiben, ahol Hungária nevű hajójukkal a 11. helyet szerezték meg.
Alsóörs vitorlássportjának történetében kiemelkedő helyet foglalnak el a Sebők család tagjai is.

Vissza a jelenbe!
A vendégszerető, sportbarát, a vitorlázás terén nagy múlttal rendelkező községünk nevében köszöntöm az ünneplőket, mindazokat, akik résztvevőként vagy vendégként megtiszteltek bennünket ezen az Alsóörs, a Balaton és Magyarország számára egyaránt kiemelt jelentőségű rendezvényen. Önkormányzatunk nevében „jó szelet!” és sok szép élményt kívánok mindenkinek – mondta Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt a 420-as VB. nyitóünnepségén.
Ideálisabb helyszínt el sem lehet képzelni, mint amilyennel Alsóörs várta vendégeit, hiszen minden szempontból adottak azok az optimális körülmények, amelyek egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolításához szükségeltetnek. Az ezerarcú Balaton egyszerűen mindent tud, a vízpart ebben méltó partnere kíván lenni, a Balatoni Yacht Club alsóörsi bázistelepe elegáns, kényelmes otthont biztosit a résztvevők számára, Alsóörs pedig elhíresült jelmondata értelmében ezúttal is vár – marasztal és visszavár mindenkit. Mindehhez hozzájárul a rendező szervek és a község önkormányzata között fennálló kiváló kapcsolat.

A versenysorozat megnyitójáról
A színpompás ünnepségre a móló közvetlen közelében fekvő Sirály parkban került sor. Csakúgy, mint az olimpiákon és más világversenyeken, itt is nemzeti zászlaikat lengetve, énekelve, táncolva, rigmusokat skandálva vonultak bázisukról a helyszínre a nemzetközi kavalkád résztvevőiti. A pillanat öröme, az ifjúság varázsa meghatározta a hangulatot. Miután benépesült a tér, elhangzott a Himnusz. Hebling Zsolt polgármester köszöntőjét Jose Massapina, a nemzetközi 420-as osztályszövetség elnökének mondandója követte, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a verseny előkészítésében és lebonyolításában bármilyen formában részt vesznek. Az elnök után Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára mondott köszönetet a verseny létrehozóinak és támogatóinak. A szponzorok közé tartozik: MVM, Alsóörs Község Önkormányzata, Szentkirályi, MKB Bank, Audi, Grabarics Építőipari Kft, Hamburgerezzen velünk, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bahart. Köszönet érte.

A beszédeket a Galiba zenekar és az Alba Regia Néptánc Együttes fellépése követte, majd a résztvevő országok bemutatkozása és versenyzőinek eskütétele következett. Különösen megkapó pillanata volt a vidám hangulatú, néhol rigmusokkal kísért bemutatkozásoknak, amikor az egyik csapat a Happy Birthday eléneklésével köszöntötte a jubiláló Alsóörsöt. Végül Ugron Gáspár, a versenyt szervező Balatoni Yacht Club elnöke szólt a fiatalokhoz.

Szombaton és vasárnap mérlegelés és edzés a program, augusztus 8-án, hétfőn már „élesben” folytatódik a VB.

Sok sikert mindenkinek!

Kovács Piroska

Fotók: Cserta Gábor és Zórád Ferenc

 

Kelet Balatoni Programok

Veszprém-Balaton 2023.

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás