• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Artrió 9 koncertje

Nyomtatás

 Forró hangulat a  templom hűs falai között  Az alsóörsi Református Zenenyár 2022 sorazata az Artrió 9 koncerjével folytatódott

Augusztus első heteiben, a nyár legmelegebb napjait éljük.
Ilyenkor mindenki testet-lelket üdítő, a tikkasztó meleget feledtető friss élményre vágyakozik. Ezzel a céllal érkezett az alsóörsi református templomba az Artrió9 kamaraegyüttes lelkes közönsége is, és nem csalódott.
A különleges hangszeres összeállításban fellépő formáció könnyed, fülbemászó darabok előadásával varázsolta el a hallgatóságot.

Miért Artrió és miért 9?
A ,,művészhármas” kifejezés már önmagában is magyarázatra szorul.
Mint azt a zenészek ,,szóvivőjétől” megtudtuk, az együttes négy taggal szokott koncertezni, a csellón játszó hölgy azonban gyermekáldást követően még nem vállal utazást, így a négy állomásból álló balatoni turnén trióként szerepelnek.

A 9-es szám sem véletlen:
A hangszereik különleges összeállítására utal, hiszen a vonóstrió első szólamát fagott játssza.
A hegedű és a brácsa összesen nyolc húrjához csatlakozik 9.-ként a fagott egy nádja, ezzel magyarázva az együttes nevében szellemesen szereplő számot.

A kamarazene szerelmesei
A Greksa Márta – hegedű, Rácz Gábor – brácsa, Vizsolyi Lívia – fagott összeállítású együttes minden tagja imádja a kamarazenét. Bár mindannyian a Szegedi Szimfonikus Zenekar volt vagy jelenlegi kiváló művészei, a nagyzenekari hangzás mellett minden alkalmat megragadnak arra, hogy az előadóművészetnek ezt a válfaját is gyakorolják. Greksa Márta vallomása szerint, gyerekkori álma vált valóra a kamarazenélés élményével.
Szeretik, mert a zeneirodalom legszebb darabjaiból válogathatnak, megmutathatják egyéni kvalitásaikat is.

És hogy mi okozza a műfaj előadói a nehézségeit?
Mint azt kérdésemre elmondták, tulajdonképpen ugyanez. Bár mindannyiuknak nagyon hasonló a zenei ízlése, ,,lubickolhatnak” a zeneirodalom vonóstrióinak gazdag választékában. ( A trió szóvivője például elárulta, hogy éjszakánként, alvás hiányában a You Tube-ot hallgatva lel rá a legszebb darabokra.) A szimfonikus zenekarban ritkán adódik alkalom a szólisztikus hangszerjátékra, itt viszont az örömteli lehetőség mellett nagyon kell figyelni az egységes hangzás megtartására. Vizsolyi Lívia fagottművész, aki a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán tanít, elmondta, hogy sok fellépésük ellenére alig várják az alkalmat, hogy ,,kamarázzanak”.
Alsóörsön sem először koncerteznek.
Balatonföldvár, Litér és Felsőörs után ki nem hagyták volna a gyönyörű református templomunkat, mindig szívesen jönnek ide.

A klasszikus zene bűvöletében
A koncert nem csak a közönségnek nyújtott kiváló zenei élményt és kikapcsolódást, hanem láthatóan és hallhatóan az előadóknak is.
Valóban a kimagasló egyéni hangszertudás és az együttzenélés harmóniája csillant meg a koncert darabjait hallgatva. A művészek ,,kedvenceiből” kaptunk ízelítőt a zenei
korszakokat bejárva.
A hely szellem ihlette Ave Maria zenei köszöntő után a reneszánsz táncok könnyed világa elevenedett meg Anonymus: Tánc a hölgyeknek és Tánc az uraknak című művében.
A trió számára legkedvesebb korszak a klasszicizmus, talán ezért is esett a választásuk Eibert, Haydn és Mozart vonóstrióira.
Az együttes repertoárjában különleges helyet foglal el Joseph Haydn, akit magyar nemzeti zeneszerzőnek tartanak.
Az osztrák születésű, világhírű zenész közel harminc évig dolgozott az Eszterházy család udvari zeneszerzőjeként. Ekképp élt több évtizeden keresztül Eszterházán ( ma Fertőd ) és Kismartonban ( ma Eisenstadt ) ezerszállal kötődve Magyarországhoz. A zeneszerzőnek a vonós kamarazene is rengeteget köszönhet, hiszen, mint azt a koncerten megtudtuk,
Pompakedvelő Eszterházy Miklós sorra rendelte Haydn-tól a vonóstriókat. A zeneirodalomban fellelhető 165 darabból az F-dúr hangnemű három tételét hallhattuk.
Az Artrió 9 másik elhagyhatatlan kedvence Mozart, aki véleményük szerint minden zenei műfajban fantasztikusat alkotott. A klasszika könnyed, játékos hangzását, a Mozart-i derűt igazoló Esz-dúr vonóstrió elhangzott tételét lelkes tapssal hálálta meg a közönség. Az e műfajban alkotók sorából, a romantika világába pillantva, nem maradhatott ki Franz Schubert sem. Az ő zenéjében gyönyörködhettünk egy mozgalmas tétel után felcsendülő menüett előadása során.

A koncert ráadásaként senki nem csodálkozott azon, hogy Haydn-művet választott a klasszika zenéje előtt tisztelgő együttes.

Köszönjük a Református Zenenyár 2022 szervezőinek és az Artrió 9 kamaraegyüttesnek a felemelő élményt, az üdítő nyári ,,zenei csemegét”.

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás