• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Piknik piac Alsóörsön

Nyomtatás

Pénteki nap lévén, augusztus 5-én délután ismét megnyitotta kapuit Alsóörsön a Piknik piac. Az esemény ma már része a község sokszínű életének.A Riviéra Turisztikai Egyesülettől származó ötlet három évvel ezelőtt látott napilágot.

Példa akadt rá, akár a környéken is, hiszen napjaink kedvelt formája a termelők, szolgáltatók és fogyasztók közvetlen találkozása. Az effajta megoldások célja az, hogy a helyi termelők segítséget kapjanak egyrészt oly módon, hogy az érdeklődők megismerik őket, másrészt portékáikat népszerűsítik. Iklódy-Szabó János, az Alsóörsön élő politikus közéleti személyiség jut erről eszembe, aki az 1900-as évek első felében a fél falunak munkát adott olyan meggondolásból, hogy „hadd boldoguljanak az idevalók!” A formátum más, a cél azonos.

A piac létrehozásához Alsóörs Község Önkormányzata biztosított területet. Maga a helyszín (az egyesület épülete előtti térség) kiváló választásnak bizonyult, a frekventált hely egyenesen kínálta magát: a hozzá vezető út közlekedési csomópont, szárazon és vízen egyaránt megközelíthető, a Sirály park Alsóörs szíve, ahol minden megtalálható. Az elnevezés maga találó, hiszen a szó szoros értelmében vett „piknik” kritériumai, a festői környezet és a szabadban elfogyasztott közös étkezés lehetősége adott.

A kezdőlépések elvégzése után – értem alatta az előkészületeket és a járulékos munkákat – a piac hamar népszerű lett, ami nem véletlen, mert jó hírére rászolgált, működőképes, kialakult az arculata. Vannak állandó kiállítók és vannak törzsvendégek, de megfordulnak itt olyan látogatók is, akik ismerkedni szeretnének a lehetőségekkel, vagy éppen szeretnének szembe találkozni az általuk keresett termékkel, amire jó esélyük van. Magam is megtapasztaltam, hogy a felhozatal sokszínű, jóformán minden „műfaj” megtalálható. Íme, néhány termék a környék kézműves kínálatából:

A méz Balatonfűzőről ékezik, lekvár és szörp (köztük áfonya, szeder) Felsőörsről, Hajmáskérről. Pécsely zöldséget, gyümölcsöt kínál, Tihany különféle eceteket. Az ékszer Paloznak és Veszprém specialitása, Füred virágokból készült ajtó- és asztaldíszeket hoz, Győr szappanokat. Találunk jóféle borokat és chiliszószt, gyermekruhát és játékokat a környező fel nem sorolt településeknek köszönhetően. Én pedig kedves ismerősöket, akikkel az előző piacok egyikén már találkoztam. Közéjük tartozik Bogi, aki Hárskútról érkezett és sajtkészítéssel foglalkozik. Jóvoltából megismerem a mesterség legfontosabb szabályait, virtuálisan „bemutat” kedvenc kecskéinek, receptet kapok a sajttészta elkészítéséhez, bevallom meglepő ízvilággal nézek szembe, de már így elmondva is ígéretes. Sokáig tudnánk beszélgetni, de tovább kell mennem, mert mostanság Alsóörsön rengeteg a program, felsorolni is nehéz a jobbnál – jobb szórakozási – sportolási – művelődési lehetőségeket.

Azért még másik kedves ismerősömmel, a lovasi Simon Ildikóval szót váltok, miközben megcsodálom újságpapír újrahasznosításával készült fonott portékáit. Egy ilyen piacról természetesen a hazai színek sem hiányozhatnak. Rízné Szilvia aromazáró textilszalvétái, könyvborítói és a „nasi – tasi” (elnevezése magyarázat rendeltetésére) mindig sikert aratnak.

Amikor Pataki Júliával, a Riviéra TDM menedzserével és Sári Kinga referenssel erről a témáról beszéltem, még Mártonffy Gábor főépítész asztalán voltak azok az elképzelések, amelyek azóta megvalósultak. Az egyesület köszönetet mond segítségéért. Ahhoz, hogy a pergolával ékes, esztétikus piactér létrejöhessen, a Bakony – Balaton Keleti Kapuja Leader pályázaton elért sikerre volt szükség. Természetesen vannak további elképzelések is. A rendezők többféle módon szeretnék bővíteni a kínálatot. Elképzeléseik között szerepel a bőségesebb élelmiszer felhozatal különös tekintettel zöldség – gyümölcs – hentesáru vonatkozásában, továbbá kézművesfoglalkozások és különféle programok szervezése gyermekek - felnőttek részére egyaránt. Kedvező adottságaikat kihasználva egy sokak számára vonzó, igazi közöségi tér kialakításán fáradoznak. Sok sikert hozzá!

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás