• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Eat Design- fotókiállítás

Nyomtatás

EAT DESIGN. Különleges fotókiállítást láthatnak az érdeklődők augusztus közepéig a Török Házban.

Ulrike Köb osztrák fotóművészt az étel- és csendélet fotósaként ismerik nem csak hazájában, hanem Ománban, Dél-Koreában, Olaszországban, Dániában, Hollandiában, három éve Budapesten is bemutatkozott. Nagyméretű színes képei először talán meglepik a látogatót, aztán a részleteket nézve el is gondolkodtatják. Napjainkban gyakran hallani a fenntarthatóságról, az éghajlatváltozás már nem a jövő fenyegetése, jelenünk része lett. Akár csak az elmúlt fél év aszályos következményeire gondolunk, akár a világ különböző helyein az áradások, tűzvészek s egyéb természeti csapások embert és környezetet pusztító híreit látjuk, halljuk. A globalizációval, az ipari termeléssel megbomlott az egyensúly a világban. Vajon tehetünk-e valamit ez ellen? Erre tesz kísérletet Ulrike Köb. S nincs egyedül. A szintén osztrák építész- és művészpáros, Sonja Stummerer és Martin Hablesreiter 2003-ban honey & bunny néven transzdiszciplináris stúdiót alapított Bécsben. Azóta – olvasom a kiállításon kapott kis kiadványban – aktívan kutatnak, írnak, illusztrálnak és alkotnak hétköznapi tárgyakkal és cselekvésekkel, mint például az evés vagy takarítás. Művészeti és tudományos projektekben vesznek részt, kiállításokon, előadásokon mutatkoznak be szerte a világon, egyetemeken tanítanak, könyveket jelentettek meg. Ulrike Köbbel 2003 óta dolgoznak együtt, pl. a food desing – a funkciótól az élvezetig könyvek esetében vagy más projektekben.

Az vagy, amit megeszel….Hordalék…. Lejárati idő….. Borítás, csak néhány fotókompozíciójának címe, s máris mindennapi, életet jelentő tevékenységünk, az evés, az ételhez való viszonyunk jelenik meg előttünk. S az az óhatatlanul előtörő, szinte elcsépelt gondolat, hogy a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön. Azaz kötelességünk lenne felelősen gondolkodni, cselekedni. Erre ébreszt rá ez a kiállítás, mely a Művészetek Háza Veszprém, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, az Osztrák Kulturális Fórum és a Garten Balaton együttműködésével jött létre a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A kiállítás szervezői, Grászli Bernadett (Művészetek Háza Veszprém igazgatója) és Bartha Renáta (Osztrák Kulturális Fórum képzőművészeti referense) háromféle körözöttes kiflivel, uborkás, citromos üditővel kínálták a vendégeket, a projektet bemutatta Robert Sereinig, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatóhelyettese.

Csiszár Edit

Nyitvatartás:
2022. augusztus 8–14. mindennap 13.00–19.00

A kiállítás az Osztrák Kulturális Fórum és a Művészetek Háza Veszprém szervezésében valósul meg a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával. Együttműködő partner: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Alsóörs Önkormányzata

Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás