• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

50 éve a népművészet szolgálatában

Nyomtatás

Éppen hogy betöltötte a hetedik X – et, de már fél évszázada a népművészet szolgálatában áll. Otthonosan mozog a hímzőrámák és a leheletfinom vert csipkék világában, ha arra van szükség, ő maga készít remekműveket, más alkalmakkor tovább örökíti szaktudását és tengernyi tapasztalatát. Szuperné Bohus Judit jubileumi kiállításán jártam.

Méltóbb környezetet el sem lehet képzelni, mint ami augusztus 12-én fogadta a kiállítás megnyitójára érkezőket az alsóörsi művelődési házban: a falakon, a tározókban, a paravánok mindegyikén szabályos rendben, áttekinthető módon elrendezve szebbnél szebb csodák sorakoztak, valamennyi Judit és tanítványai ízlését és szakértelmét dicséri.De ki is valójában Szuper Miklósné Bohus Judit?

Az első gondolat, ami eszebe jut róla az, hogy egy elhivatott ember, aki arra tette fel az életét, hogy mindazt, amit ő tud, ossza meg lehetőlg az egész világgal. Bár ő maga tősgyökeres pesti lány, gyermekkorában alkalma nyílt a vidéki élet jellegzetességeivel is megismerkedni olyannyira, hogy 1985-ben kézi- és gépi hímző szakmunkásvizsgát tett, majd a tervezés alapjait is elsajátította. Hatszáz zsűrizett munkája közül másfélszáz „A” minősítést érdemelt ki. 1991-ben Népi Iparművész lett. Ezt követően műszaki rajzolói munkáját szakoktatói tevékenységre cserélve folyamatosan tanít és tanul maga is: kézi-gépi hímzés, csipkeverés és mézeskalács készítés szakmából felsőfokú oktatói képesítéssel rendelkezik.

Innen már csak egy lépés volt az, hogy különféle szakköröket szervezzen, megidézve a hajdanvolt fonók világát. Nevéhez fűződik a paloznaki, a csepeli, a tótvázsonyi, a taljándörögdi, a bakonyjákói, a balatonfüredi, a balatonfűzfői és a felsőörsi hímzőműhely, a Tihanyi Hímző és Csipkekészítő Műhely, valamint a mi büszkeségünk, az Alsóörsi Csipkeműhely életre hívása. Később ennél is tovább ment, a szó szoros értelmében átlépte a határokat: segítségével alakult meg a Zoboralji Örökségünk Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely, valamint a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely. Hatalmas elismerés, hogy a permi vöröskő mellett a vert csipke került be a Veszprém Megyei Értéktárba mintegy zálogul a jövőnek. A magyar népművészet színvonalát fémjelzi, egyben Szuper Miklósné Bohus Judit tevékenységét mutatja az a tömérdek elismerés, amelyet a háromszoros Gránátalma-díjas mesternő és az általa irányított kollektívák magukénak tudhatnak. A jubileumi kiállítás alkalmából megjelent színvonalas kiadvány megtalálta a módját, hogy mindezt egyetlen mondatba sűrítve megfogalmazza, miszerint: „Számára a magyar népművészet soha el nem múló szerelem”.

A kiállítás megnyitóján Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszöntötte a jelenlévőket, majd Berkes Péter plébános áldotta meg azt a vöröskő keresztet, amely az ünnepelt és Both Gábor kőfaragó közös alkotása. Ezt követően Mihálcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának módszerani referense bemutatta azt a jubileumi kiadványt, amely az ünnepelt munkásságát reprezentálja, majd a rendezvény csúcspontja következett: Alsóörs elöljárói átadták az ünnepeltnek községünk legmagasabb kitüntetését, az „Alsóörsért” elismerést.

A rendezvény zárásaként a mesternőt elhalmozták virágokkal, míg Fülep – Bartis Ildikó zongoraművésznő a zene nyelvén köszöntötte.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2022/szuperne{/gallery}

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás