• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Egy kiállítás képei, avagy ajándék Alsóörs születésnapjára

Nyomtatás

Községünk ebben az esztendőben ünnepeli 750. születésnapját. A jubileum alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként augusztus 16-án kiállítás nyílt a Törökházban a korábbi Föstőörs, majd Képzőművészeti Egyesület tagjai és Tóth Zoltán fa- és kőfaragó munkáiból.

Pontosan emlékszem arra a két évtizeddel ezelőtti időszakra, amikor a művelődési ház kulturális munkatársa, Váradi Szabó Viktória kezdeményezése nyomán alakult Alsóörsi Föstőörs szárnyait bontogatta. A remek ötlet létjogosultsága hamarosan beigazolódott. A közösségbe tömörült alkotók először kibontakozási, majd bemutatkozási lehetőséget kaptak, és nagy szerencséjükre az Örökség- díjas Horvát Lajos festőművész személyében egy olyan művészeti vezetőt, aki nemcsak a szakma szabályaival ismertette meg őket, hanem az alkotás örömével is. Még a laikus látogató számára is szembetűnő volt az a fejlődés, amely munkájukat jellemezte. A csoporthoz kritériumok nélkül csatlakozhatott bárki, akinek lelkét megérintette a képzőművészet szépsége, a színek harmóniája, a világhírű művészek munkássága és nem utolsó sorban a természet varázsa. Amikor szeretett Mesterük – így szólította mindenki – elhunyt, hálájukat a maguk módján fejezték ki: termet neveztek el róla a Törökházban. A csoport munkájához hathatós segítséget nyújtott a +Fenyvesi Julianna – Dr. Majoross Péter házaspár, akik házukban biztosítottak alkotóműhelyt barátaiknak.

Az Alsóörsi Föstőörs, későbbi nevén a Sáska Tibor festőművész vezette Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület öregbítette Alsóörs hírnevét. Kiállításaik eseményszámba mentek a környék településein Veszprémtől Pápáig, Tapolcától Litérig és nemcsak ott, hanem határainkon túl, köztük testvértelepüléseinken is. Alkotásaik nívóját fémjelzi, hogy zsűrizett munkáik országos kiállításokon nyertek díjakat. Bízunk abban, hogy a Covid - időszak óta hivatalosan nem működő egyesület a jövőben főnix módjára ismét életre kél.

A jubileumi kiállítás látnivalóit Tóth Zoltán fa- és kőfaragó nagyszerű munkái színesítették. Örökség-díjas megálmodójuk – miután 43 év vasútnál töltött munkaviszony után nyugállományba vonulva másfél évtizede vésőt vett a kezébe – közel kétszáz változatos témájú szobrot faragott, melyek érdekessége, hogy címüket saját fantáziánkra bízza. Munkái megtalálhatók portája előtt (örül annak, ha megcsodálják), a község sportpályáján, az Ezüsthíd horgászegyesület tanyáján és más balatoni településeken.

Visszatérve a festőkre, jelen kiállás az elmúlt egy év munkáját reprezentálja. A többféle stílus és mondanivaló jól megfér egymás mellett, közös nevező a Balaton.

Mindezt Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt mondta el a jubileumi kiállítás megnyitása kapcsán. Mielőtt erre sor került, a szép számban megjelent érdeklődő – köztük testvértelepülésünkről, a felvidéki Kalász községből érkezett barátaink –egy tehetséges fiatal énekesnő, Hada Veronika műsorát élvezhették. Ezt követően Hebling Zsolt virággal köszönte meg Horváth Vera, Keskeny Ildikó, Pitrók Éva, Zircher Márta, Nagy Ágota, Kosztolányi Rózsa, Frank Szabó Sándor, Szesztai Attia és Tóth Zoltán munkáját.

A jubileumi kiállítás 2022. augusztus 28-ig tekinthető meg a Törökház nyitvatartási idejében.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás