• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ünnep az ünnepben

Nyomtatás

Ebben az esztendőben augusztus 20-án nem csak hazánk születésnapját ünnepeltük, hanem szűkebb értlemben vett pátriánk, Alsóörs fennállásának 750. évfordulóját is.

A jubileumi megemlékezésekre méltó körülmények között, református istentisztelet keretében került sor testvértelepüléseink képviselőinek jelenlétében.

Eredetileg nem így terveztük. Évek óta szokás, hogy a megemlékezés annak szimbolikus jegyeivel együtt a nyárbúcsúztató fesztivál részét képezi, ám az idén az időjárás felülírta az elképzeléseket. Hirtelen kellett döntést hozni a fesztivál programjának „megmentésére”, ez a jubileum vonatkozásában a lehető legjobban sikerült, néhány esetben azonban csak későbbi időpont kijelölésével valósítható meg.

Az igehirdetés ezúttal a Krónikák első könyvéből és János evangéliumából vett idézetekkel adott magyarázatot az ünnephez kötődő szokások bibliai hátteréről, majd államalapító királyunk, Szt. István életművét és annak jelentőségét méltatta. Mint mondta, ő a következő generációkért (is) dolgozott, Isten segítségével, hiszen a kész megoldás nála van. Ez a feladat napjainkban is aktuális és érvényes mindannyiunkra nézve.

Az istentisztelet további részében Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt köszöntötte a vendégeket, az egyházi vezetőket, jelenlévőket, majd megemlékezett a dupla ünnepről.
Részletek a beszédéből: A mai nap kettős megemlékezésre, visszatekintésre és métatásra nyújt alkalmat, az ország és településünk jubileumi születésnapja s fennállása egyben.
Isten éltesse sokáig Magyarországot és a 750 éves Alsóörsöt!

Szeretett hazánk ezredéves fennállásáért adunk ma hálát, büszkén gondolunk ősi múltunkra, tisztelgünk országalapítónk, Szt. István királyunk máig és a jövőre is ható öröksége előtt. Államalapítónk bölcs felismerésének, határozott irányjelölésének, tetteinek köszönhetjük népünk fennmaradását. Óriási felelősséggel, alázattal, rendíthetetlen hittel szolgálta nemzetét, szilárd alapot, s egyben biztos jövőt adott az országnak. Az a keresztény érték, amelyet ő teremtett, ma is érvényes, kötelességünk továbbadni a következő generációk számára. Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez ne légy hűtlen soha! – áll gyönyörű székelykapunkon. Nekünk ma ez a legfontosabb feladatunk. Összetartozásunk értékei: hit, szeretet, hűség és a közösség: a család, a falu és nemzetközösség, amely csak így maradhat fenn.

Az ország születésnapja mellett, annak számunkra legszebb faluja, Alsóörs fennállásának kerek évfordulóját is ünnepeljük egy hiteles, 1272-ből származó okirat, egy szőlőterület eladásáról szóló oklevél alapján. Falualapító, otthon- és értékteremtő elődeink több évszázados történelmi helytállása előtt hajtunk fejet hálatelt szívvel. Isten éltesse az alsóörsieket, a magyarokat a Föld minden pontján!

A továbbiakban Málnás polgármesterasszonya, Szotyori Angéla szólt. Meghatónak, egyben felemelőnek nevezte a pillanatot, hiszen ritkán adatik meg, hogy 750 éves születésnapot ünnepelhet valaki. Örül, hogy ez nekünk adatott meg, így, közösen. Hála és köszönet, hogy voltunk, vagyunk és remélhetőleg leszünk – mondta, ám ezért tenni is kell: tovább építkezni, gyümölcsöző kapcsolatainkat erősíteni, visszajutni az erős, közös tőhöz. Ezt a gondolatot szimbolizálja ajándékuk is, egy két részből álló, címereinkkel díszített kőtábla, melynek egyik fele alsóörsi vöröskő, a másik málnási andezit. A kettőt egy életfamotívum köti össze. Végezetül Vass Albertet idézte, miszerint: A víz szalad, a kő marad. A kő marad. Isten éltesse Alsóörsöt!

Balázs János polgármester Kalász község jókívánságait tolmácsolta. Elmondta, hogy 2015-ben jött létre a két település közötti együttműködés, azóta kiteljesedett a kapcsolat. Rendszeresen és szívesen jönnek hozzánk, barátságok sokasága köttetett az idők során. Gratulált a jubileumhoz, méltatta az első írásos emlék jelentőségét. Az ajándék, amelyet közösségük nevében hozott, egy díszes oklevél, szövegének aktualitása újabb 750 év múltán is helytálló:

A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék.

Végezetül Dr. Kálmán Csaba megszentelte az új kenyeret, Szotyori Angéla és Balázs János pedig felvágta azt

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás