• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Tehetségek koncertje

Nyomtatás

Hatodik éve ad otthont Balatonfüreden a Ferencsik János Zeneiskola olyan nyári zenei kurzusnak, ahol nyolc napon át csak a zene, a választott hangszerben való fejlődés a cél, s persze sok más is.

Barátságok születnek, visszatérő „tanulók” gyarapítják tudásukat, gyakorlatukat. Bálint János tanítványai. Ő a Mester, aki motorja, szervezője, elkötelezettje annak, amit a plakátjukon is megfogalmaztak: A Balaton-part Zenekultúrájáért Alapítvány koncerteken ad lehetőséget a fiatal és szorgalmas tehetségeknek a kurzus végén.

Ennek egyik, éppen második állomása volt Alsóörs. Hat növendékkoncert, sorban Balatonfüreden, Alsóörsön, Tihanyban, Keszthelyen, Balatonudvariban ( ahol részben a képzés is folyt), majd zárásként augusztus 30-án a mesterkurzus oktatói, másnap délelőtt a kurzus tanárai és hallgatói összegző koncertjével zárul az idei év.

Huszonhat fiatal vett részt a mesterkurzuson: a magyarokon kívül belga, francia, spanyol, svájci, német, japán, orosz, lengyel és tajvani fiatal.
Alsóörsi bemutatkozásukra idén is sokan voltak kíváncsiak, s nem csalódtak. Másfél órás műsorukban nyolc tanítvány állt színpadra, zömmel a fuvolások. Művelődési házunk büszkélkedhet egy kiváló zongorával, ezt beszámítva állította össze a műsort Bálint János. A zongorán hűséges kísérője volt a fuvolásoknak Juan Diego Galimbez. Változatosságként a műsorban elképesztően gyönyörű gitármuzsikát, klarinétost és egy ritka hangszert is, a kis klarinétot is alkalmunk volt megismerni. Műsorukon az ismert szerzőkön (Mozart, Schumann…..) kívül cseh, német zeneszerzők is szerepeltek.

Tehetséges fiatalokat hallgathattunk, érdemes név szerint is megnevezni őket, akik széppé tették az estét: Urbán Bianca, Csata Katalin, Komócsin Rebeka, Pintér Bernadett, Julia Heinrichmann, Hitomi Desow, Nathan Adrien, Jan Chtap.

Jan Chtap Lengyelországból érkezett, s Münchenbe utazik nemzetközi fuvola fesztiválra tovább, az oda szánt klasszikus összeállítását gyönyörködve hallgattuk. Kívánjuk, hogy sikeres legyen a nemzetközi megmérettetésben.

Csiszár Edit

Kálmánfi Gábor fotóival:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás