• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Közelkép Alsóörs zenei életéről

Nyomtatás

Még véget sem ért az alsóörsi Református Zenenyár, máris folytatódott a koncertek sora, kielégítendő a zenerajongók különféle igényeit.

Alsóörs abban a szerencsés helyzetben van, hogy szebbnél szebb helyszínek állnak a szervezők rendelkezésére a szakrális tértől a művelődéi ház színpadán át egészen a csodálatos Balaton partjáig. Sokszor kipróbált lehetőségek ezek, létjogosultságukat minden alkalommal bizonyítják. A Református Zenenyár hangversenyeire – néhányról egyidejűleg már beszámoltunk – természetesen a református műemléktemplomban került sor.

Az öt részből álló sorozat július 7- én Fülep Bartis Ildikó és Fülep Benedek barokkos est elnevezésű kamarakoncertjével vette kezdetét, augusztus 5- én az Artrio9 fellépése színesítette, három alkalommal pedig Kiss - Domonkos Judit gordonkaművész hívta „játszótársul” művészbarátait. Elsőként Asztalos Rita zongoraművésznő látogatott el hozzánk, majd Schuszter Andrea hegedűművész, a Rádiózenkar koncertmestere és az általa alapított Monarhcia zenekar tagjai: Kánya Andrea hegedűművész, Nagy Enikő brácsaművész, Szántó Gábor bőgő- , Farkas Tamás kürt-, Magyar Melinda fagott- és Varga István klarinétművész. A harmadik hangversenyen Line Ildikó hegedűművész és egy fiatal zongorista művésztanár, Nagy Csaba volt a vendégünk. A fellépők jóvoltából remekművek sokaságában gyönyörködhettünk, köztük Cesar Frank Szonátájában, Paganini Mózes fantáziájában, a Kiss - Domonkos Judithoz oly közel álló Schumann műben, a Fantasia stücke-ben, Mozart és Schumann zongoranégyeseiben. Élmény volt valamennyi. Schubert oktettjének előadása pedig igazi kuriózum, az alsóörsi hangversenysorozatok történetében első ízben csendült fel egy ilyen nagyszabású kompozíció.

Kiss - Domonkos Judit boldogan nyugtázta, hogy a műsorfolyam népszerű. Mint mondta, örül annak, hogy sikerült olyan műveket megszólaltatni, amelyek nálunk még nem szerepeltek műsoron. Hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Alsóörshöz és a Pannon tájhoz szorosan kötődő művésznő harminc éve szolgálja alázattal a zene múzsáját, nemcsak oly módon, hogy a mai napig koncertezik, hanem úgy is, hogy küldetésének tekinti a komolyzene szépségeinek megismertetését és megszerettetését országszerte, különösen második otthonában, a Balaton vidékén. Örül annak is, hogy az érdeklődők szívükbe zárták nagyszerű zenésztársait és a minőségi komolyzenét egyaránt. Mi pedig köszönettel tartozunk neki azért, hogy mindezt lehetővé tette számunkra.

Szintén hosszú évek óta vendégünk a veszprémi illetőségű Swing – Swing együttes is, akik a Sirály park szabadtéri színpadán, a Jazz Mólón fellépve egy egészen más műfaj reprezentánsaként várják mindenkor hálás közönségüket. A megérdemelt siker kovácsai:
Vonderviszt Lajos - zenekarvezető, zongora, többszólamú feldolgozások
Bankó Móni – Dely Viki – Kapor Ági ének
Szakács Tibor – trombita
Nagy Ferenc – bőgő
Palkovics György – dob

Kérésemre a zenekar vezetője bemutatta együttesét, valamint műsoruk keresztmetszetét az alábbiak szerint:
A zenekar – nevéhez híven – a swing stílusú zenéket és az ehhez szorosan kapcsolódó más stílusokat (boogie – wogie, charleston) hozza el egy – egy koncertre a legnagobb számban, de repertoárjában éppen úgy megtalálhatók a latin tánczenei alapokon álló feldolgozások is, mint a swing korszak utáni számok. A Jazz Móló kiváló alkalom annak bizonyítására, hogy a klasszikus, dallamos jazz ma is sok embernek szerez örömet.

Ebben az évben két ízben volt alkalma Alsóörsnek, hogy ezt megtegye: az együttes első fellépésére július 8-án, a másodikra augusztus 13-án került sor. Mint mindig, most is igényes, szórakoztató, változatos műsort hallhattunk a megszokott remek előadásban. Ízelítőként álljon itt néhány példa az elhangzott művekkel kapcsolatban úgy, ahogy Vonderviszt Lajos közreadta azokat:
Elsőként a Csitt – csitt bébit hallhattuk 1942-ből, a swing korszak fénykorából, melyet az Andrews Sisters tett híressé. Michel Legrand háromszoros Oscar-díjas, Golden Globe - díjas zeneszerző - zongorista filmzenéivel (ld. Cherbourgi esernyők, Kamaszkorom legszebb nyara) világsikert aratott, de írt swinget is, ennek kétszólamú átiratával találkoztunk most. George Gershwin” a jazz korai korszakának kiemelkedő alakja volt, szerzeményei kihagyhatatlanok a jazzénekesek repertoárjából. Az „Ezt nem vehetik el tőlem” című számának szövegét, amelyet ezúttal hallhattunk, testvére, Ira írta számára. Irvin Duke Jordan száma eredetileg instrumentális számnak készült, de megtetszett Karrin Allysonnak, aki szöveget írt hozzá. Ez valójában bebop szám, de mi swingben játsszuk – mondta a műsorközlő szerepét is betöltő zenekarvezető. A folytatásban szerepelt egy rumba 1932-ből, az „Egy vasárnap New Yorkban” című film címadó dala, valamint „A muzsika hangjai” filmváltozat részletének átdolgozása. Nat King Cole szerzemény az „Emelkedj fel és repülj egyenesen”.

A jó pop zenéket elő lehet adni jazzhez közeli stílusban – mondta Vonderviszt Lajos. Sting a korszak kiemelkedő alakja és szerzője, számai világhírűek. Közéjük tartozik (1987-ből) a Fragile – leleplezve, hogy mennyire törékenyek vagyunk. Korszakának kultfilmje, a Hair sokaknak emlékezetes, mi a fiatalság szabadságvágyától fűtött csillagfényt köszöntő utazók híres dalát a Good Morning Starshine-t énekeltük együtt a fellépőkkel.

A Swing – Swing együttes alsóörsi fellépései során soha nem hagyja ki a magyar szerzők remekeit sem. Az említett koncertek egyikén előadásra került a népszerű Bergendy sláger swingre álmodott három szólamú átirata, a Hadd főzzek ma magamnak, Fényes Szabolcs kedvelt tánczenéi közül a Kis hétköznapi boldogság, míg Somló Tamás (LGT) Ha a csend beszélni tudna című szerzeményéről bizonyosodott be, hogy rumbában is előadható. Tolcsvay László harmóniafűzésén annak ellenére, hogy nem kimondottan jazz szerző, érezhető, hogy bossa novában is jó, példa rá az általuk eljátszott Az első villamos. Utolsó számuk, egy boggie viszont egy rombitásról szólt, akit besoroztak katonának, de csak a bandával együtt tudta eljátszani a trombitajelzéseket. Ezt a számot is az Andrews Sisters tette híressé.

Megható pillanata volt az estnek, amikor a zenekar meghatározó alakja, barátjuk, az alsóörsi közönség előtt is jól ismert Gömbös Károly elhalálozása alkalmából emléke előtt saját szerzeményével, az együttes számára írt bossa novával tisztelegtek. Méltóbban nem is lehetett volna…

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás