• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Hövejen járt az Alsóörsi Csipkeműhely

Nyomtatás

Élménybeszámoló a II. Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozóról. Az Alsóörsi Csipkeműhely tagjai is részt vettek a II. Höveji Csipketalálkozón 2022. augusztus 26-27-én. 

Magyarországon, Győr-Moson-Sopron megyében, Kapuvár mellett található egy alig 330 fős kis település, Hövej. A kis falu olyan népművészeti kinccsel rendelkezik, amely egyedülálló a maga nemében: ez nem más, mint a höveji csipke. A kis faluban élő, ügyes kezű asszonyok generációi 150 év alatt fejlesztették ki, anyáról leányra hagyományozva azt a hímzés technikát, amelynek eredményeként létrejött a ma ismert, rendkívül változatos forma és mintavilágot alkalmazó csipke.” (Forrás: www.hovejicsipke.hu)

A höveji csipketalálkozóra kaptunk meghívást, melyre boldogan igent mondtunk. Az ország minden részéből (a házigazdák mellett többek között Nemeshany, Balatonendréd, Galgamácsa, Kalocsa, Hódmezővásárhely, Palócföld, Kiskunhalas, Zala megye, Nagykunság), sőt a Vajdaságból (Magyarkanizsa) érkező csipkésekkel találkoztunk, ismerkedtünk, csodáltuk meg, hogy születnek a tájegységekre jellemző alkotások. A Csipkeműhely tagjai is csipkeverő bemutatót tartottak, és néhány alsóörsi könyvvel, kiadvánnyal népszerűsítettük településünket. Köszönjük az Önkormányzat és a Balaton Riviéra támogatását!

Vendéglátóink gazdag programmal készültek a rendezvényre:
Pénteken Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna népi jelképeinkről szóló előadását, ezt követően Németh Hajnal Auróra képzőművész előadását hallgathattuk meg, majd a nemeshanyi csipke bemutatása következett.
Szombaton a falunap, a főzőverseny kísérőprogramjaként ingyenesen látogatható volt a Csipkemúzeum, ahol a hagyományos höveji csipke mellett látható volt Hrivnák Tünde divattervező BY ME Relation kollekciója is.

Felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak, új ismertségek köttettek, melyek révén – reményeink szerint – gazdagodhat Alsóörs kulturális élete is.

Szuperné Bohus Judit
az Alsóörsi Csipkeműhely vezetője

Tarnai Viktória fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás