• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Felhívás KATA-s adozóknak

Nyomtatás

Felhívjuk azoknak a KATA-s vállalkozóknak a figyelmét, akik 2022. augusztus 31. előtt választották az iparűzési adóban az egyszerűsített adómegállapítási módot (2,5 millió forintos adóalap), hogy ezen adózási forma 2022. augusztus 31. nappal megszűnt.

Azok a vállalkozók, akik 2022.09.01.-től jogosultak az ÚJ KATA szerinti adózásra, és az iparűzési adóban is az egyszerűsített adómegállapítási módot (2,5 millió forintos adóalap) kívánják választani, be kell nyújtaniuk a Bejelentkezés, Változás-bejelentési nyomtatványt, amelynek V. pontjában jelölni kell, hogy ilyen egyszerűsített formában szeretnének adózni. A benyújtás határideje 2022. október 15, de az adórészlet befizetési határideje 2022. szeptember 15.!

Azok a vállalkozók, akik nem jogosultak az ÚJ KATA szerinti adózásra, de folytatják vállalkozási tevékenységüket, nekik jelenleg nincs bejelenteni valójuk. A 2022.09.01.-2022.12.31. közötti időszakról majd 2023. május 31-ig kell adóbevallást benyújtaniuk.
Felhívjuk ezen adózóink figyelmét, hogy a kiküldött adóértesítőkben még nem szerepeltek az adózási forma megszűnéséből eredő törlő tételek, és 2022.08.31. nappal folyószámlájukon törlésre került az adó időarányos része. Ezért kérjük, ellenőrizzék adófolyószámlájukat, mielőtt teljesítik a 2022. szeptember 15-ig esedékes adórészletek befizetését!

Azok a vállalkozók, aki nem jogosultak az ÚJ KATA szerinti adózásra, és nem folytatják tevékenységüket a 2022.01.01.-2022.08.31. közötti időszakról Változás-bejelentő nyomtatványt, és záró bevallást is kötelesek benyújtani.

Általánosságban szeretnénk felhívni azon KATA adóalanyok (2,5 milliós adóalapot választott az iparűzési adóban) figyelmét, akik év közben szüneteltetik a vállalkozásukat, hogy a szüneteltetésről változás-bejelentés mellett, soron kívüli záróbevallás benyújtása is kötelező, a szüneteltetést megelőző időszakról. Szünetelés után - a tevékenység folytatása esetén - bejelentkezési nyomtatvány benyújtásával újra be kell jelentkezni iparűzési adó alá.

Együttműködésüket köszönjük!
Adócsoport

 

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás