• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

2022. évi Népszámlálás

Nyomtatás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-ben Magyarország területén teljeskörű NÉPSZÁMLÁLÁST végez. A legfontosabb tudnivalókról, hasznos információkról tájékozódhatnak

Ideje: 2022. október 1 - november 28. között
 

FELHÍVJUK FIGYELMÜKET! 2022. október 20. szerdától már csak a számlálóbiztosok segítségével töltheti ki a kérdőívet – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldala.

2022-ben Magyarországon 16. alkalommal rendeznek teljeskörű népszámlálást. Amely egy egyedülálló statisztikai adatfelvétel, teljes képet nyújtva a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A magyar népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, köztük a gyűjtendő adatok körét a  2018. évi CI. törvény (népszámlálási Tv.) írja elő. A tv rendelkezései alapján az adatszolgáltatás kötelező, kivéve: az anyanyelvre és nemzetiségi kötődésre vonatkozó kérdések, a vallás és az egészségügyi állapotra, fogyatékosságra irányuló adatkör. 

Amit a 2022. évi népszámlálásról tudni érdemes

A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, egységes alapon hajtják végre, kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.

A magyarországi népszámlálás egy globális program része, hiszen a világ valamennyi országában tartanak közel egy időben népszámlálást. A népszámlálási adatok segítségével adunk pontos képet magunkról a szomszédos országoknak, az Európai Uniónak, az egész világnak.

Az adatszolgáltatás három módon teljesíthető:
 2022. október 1. és október 19, között: internetes önkitöltési időszak (az online kérdőíveket a rendszer 2022. október 19. 10.00 óráig fogadta el)
 2022. október 20. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azon lakosokat, akik nem töltötték ki az online kérdőívet)
 2022. november 21. és november 28. között: pótösszeírás az Önkormányzati Hivatalban (azon kimaradt lakosok számára, akik az előző két lehetőség közül egyikkel sem éltek)

Kérdőívet kell kitölteni
 -mindenkiről, aki Magyarországon él;
 -azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak;
 -a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. Összeírásra kerül az ország területén minden lakás, lakott üdülő és lakott egyéb lakóegység, közösségi elhelyezést szolgáló intézmény.

Postai felkérő levél

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld, szeptember utolsó napjaiban. Melyet kérjük, őrizzen meg!

Ebben a levélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, melynek segítségével lehetett, október 1. és 19. között az Interneten kitölteni a kérdőívet.

Azokat a háztartásokat, amelyek ezt nem tették megi, azokat számlálóbiztosok keresik fel, október 20. és november 20. között.

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe.

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás