• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Amikor minden a halakról szól

Nyomtatás

Az idei már a hetedik alkalom volt, amikor Alsóörs Község Önkormányzata és a Veszprémvidéki Horgász Egyesülethalnapot” szervezett.

Egyrészt a szakma becsületének öregbítése, másrészt az egészégtudatos táplálkozás szemléletének alakítása ürügyén, de az sem elhanyagolható szempont, hogy barátkozzanak és érezzék jól magukat egymás társságában a környező települések lakói a messze földről érkezettekkel egyetemben.

A jeles dátum szeptember 24-ére esett. A helyszín, Alsóörs sokak által kedvelt strandja ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. A Balaton uralta a látványt, tapasztalatból tudom, hogy ezer arca van, és soha nem téved, ha be kell mutatkoznia. Lassan a halnap résztvevőinek sem, mert az újak mellett szép számú törzsgárda keresi fel évről évre a jeles eseményt. Versenynek titulálják ugyan azt a gondosan előkészített, jól szervezett programot – nevén nevezve a horgászatot és az élményfőzést -, de én a hosszú évek során még soha nem hallottam arról, hogy a versenyláz hevében rendbontás történt volna. Egyszerűen jól érzik magukat egymás társaságában az azonos érdeklődési körű emberek, különösen akkor, ha ehhez olyannyira megfelelőek a feltételek, mint az nálunk szokásos.

A VII. Alsóörsi Halnap megnyitójára reggel kilenc órakor került sor. A megjelenteket Hebling Zsolt polgármester, a VVHE elnöke, Tatai Lajos és a rendezvény eseményeit összefogó Eötvös Károly Művelődési Ház rendezvényszervezője, Nagy Veronika köszöntötte, az eredményhirdetésen pedig rész vett országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly, aki örömmel üdvözölte a népszerű eseményt. A napi programot, a versenyszabályokat és a rendelkezésre álló szórakozási lehetőségeket az érdeklődőknek előzetesen alkalmuk volt megismerni.

A horgászünnepnek voltak hagyományos elemei és voltak újdonságai. Miközben a főzőversenyen résztvevők nemcsak a szükséges nyersanyagokat, hanem szívüket – lelkület is belekomponálták műremekükbe, a horgászok is szerencsét próbáltak. Be kell vallanom, nem jártak túl sok sikerrel.

Eredmények: A csapatversenyt a Ponty Team előtt 1240 gr teljesítménnyel a Csopak Team nyerte, egyéniben Zaka Krisztián, Strenner Levente, Kalász Nándor a sorrend. A legnagyobb halat (620 gr) Zaka Krisztiánnak sikerült kifognia. A verseny vándorserlegét egy évig Csopakon őrzik.

Pontban 12 órakor befejeződött a főzőverseny is. Rögtön az első főzőhelyen régi ismerősökkel találkoztam. A két csapattal induló Jeruzsálemhegyi Baráti Kör ezidáig a versenyek mindegyikén részt vett, mi több, eredményesen szerepelt. Heiter Sándortól megtudtam, hogy ezalkalommal káposztás babos halleves, illetve pontyfilé a kínálat vajas burgonyás roses sajtmártással. Csapatuk egyik tagja, Szalay Károlyné Éva gyűjti a régi recepteket, onnan az ötlet.

Az ”újoncok” egyike Jakab Zoltán Szigetszentmiklósról, aki sziki pontyból készít halászlét családi recept alapján. Közben elárulja, hogy a hal egy Akasztó környéki tóból származik, arrafelé savas a talaj, kedvező egy különleges ízvilágnak. Alsóörs megtetszett nekik, ez egy jó hely!– mondják. Megállapításukkal a Rose csapat tagjai is egyetértenek. Ők Budapestről érkeztek és halászlét készítenek vegyes halból. Szeretnek kísérletezni, de most visszatértek a hagyományokhoz. Hat versenyükből egy II. helyezés a legjobb eredmény. A hajmáskéri Kertész csapat hobbyszakácsokból áll. Evett már kedves Olvasó harcsából készült hot- dogot? Horváth Károly és Békefi Bálint majonézes kukoricával, nyári salsaval és frissen sült házi bucival ajánlja. Jó választás.

A VVHE csapata hétből hétszer járt nálunk ezen a napon. Nem véletlen sem a többszörös győzelem, sem a vándorkupa. A nyolc éves Áront mégis a Bozsik program csábította el, sebaj, a jövőben jól megfér egymás mellett a labda és a fakanál.
Kuti Ferencék Kisbérről 2000-ben szerettek bele Alsóörsbe, azóta ide járnak nyaralni és most először versenyezni is. A halat egyenesen a Vágból hozták. A révkomáromi Pápay család pedig már azt is eldöntötte, hogy jövőre is itt a helye. Változás az elmúlt évek gyakorlatához képest, hogy versenyen kívül nem a Napraforgó Óvoda, hanem a Hotel Laroba kollektívája főzött 200 adag halászlét, el is fogyott mind egy szálig.
Az elkészült ételek minőségét és újszerűségét, a tálalás esztétikumát és más szakmai kérdéseket figyelembe véve egy háromtagú zsűri bírálta el, melynek elnöke Gál Tamás mesterszakács volt, tagjai pedig Kirchner László, a négycsillagos Wellness Hotel Laroba vezetője és Ferenczy Gábor alpolgármester. Gál Tamás köszönetet mondott Alsóörsnek a verseny megszervezéséért, valamint örömét fejezte ki afelett, hogy az első három helyezett tradicionális magyar ételt készített.
A főzőverseny eredménye:
Bronz minősítést szerzett az Ahogy mi szeretjük, a Jeruzsalemhegyi Baráti Kör I. és II. csapata. Ezüstérmet érdemelt ki a Csiki csapata és Kuti Ferenc. Különdíjban részesült a FA-DO-TECH. Arany minősítést kiérdemelve a verseny III. helyezettje a Pilisi Kakasok csapata lett, II. helyen a ROSE csapat végzett, a versenyt Isztli János és csapata nyerte meg gyufatésztával készített bajai halászlével.
A jó ebédhez nóta is járt, erről Nádasi Elemér harmonikaszóval gondoskodott.

Az „Előttem az utódom” című sikeres TV műsor jutott eszembe akkor, amikor Tatai Patrikkal, a VVHE elnökének unokájával, a balatonfüredi Halászkert üzletvezetője, Tatai Balázs fiával kezdtem el beszélgetni, aki a veszprémi SÉF iskola harmadéves tanulója felszolgáló, valamint üzletvezetői szakiránnyal. Ennek értelmében náluk a szakma szeretete a szó szoros értelmében apáról fiúra száll. Az már nem is lep meg, amikor megtudom tőle, hogy édesapja és nagyapja a példaképe. Fölényes biztonsággal válaszol minden kérdésemre, tájékozott, bevezet a versennyel kapcsolatos alapvető tudnivalókba. Ha kell versenybíró, ha arra van szükség, pályát jelöl ki, mérlegel, eredménylistát készít, ellenőrzi a szabályok betartását. Hogy mi a jó a horgászatban? Íme, egy tizenéves fiatal válasza: Önfegyelmet alakít ki. Türelemre, megbecsülésre tanít, a természet szeretetére, környezetünk védelmére. A természetben töltött szabadidő hasznos, egészségünk szempontjából ajándék. A Tatai család tagjai joggal büszkék egymásra.

Az elmondottakból kitűnik, hogy tartalmas napot töltött együtt a benépesült strand népe, és ez még nem minden. Az Olt – Alom Állatvédő Egyesület a maga sajátos módján járult hozzá a rendezvény sikeréhez: jótékonysági palacsintasütést szervezett, amelyet professzionista módon bonyolított le. Gaál Éva elnökasszonytól megtudtam, hogy egyesületük elsődleges célja állatvédelmi téren a prevenciós munka, a kisállatpopuláció szabályzása, a felelős állattartás megvalósítása, beleértve a gyermekek ezirányú nevelését, az örökbefogadást, a felvilágosítást és a gondoskodást. Az akció nagy sikert aratott. Hasonló megfontolásból volt jelen a rendezvényen a Rotary Club, melynek tagjai az alsóörsi gyerekek javára árusították márkás italaikat. A rendezők gondoltak a gyerekekre is, a fából készült játékoknak mindig sikere van.

Köszönet illet mindenkit, aki tett a rendezvény sikeréért: szervezőket, rendezőket, versenyzőket, Németh Bélát a technika kezeléséért, Nagy Veronikát az átfogó szervezési és adminisztrációs feladatok, valamint a szerteágazó gyakorlati tennivalók példaértékű lebonyolításáért. Összességében elmondható, hogy a VII. Alsóörsi Halnap betöltötte rendeltetését és az elvárásoknak megfelelően, jól sikerült.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás