• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Gondolatok a ZENE VILÁGNAPJÁN

Nyomtatás

Néhány nappal ezelőtt, október elsején hajtott fejet a zene múzsája előtt a világ. A célkitűzés, hogy „Legyen a zene mindenkié!”, Kodály Zoltántól származik, a világnap ötlete és sikere a világhírű hegedűművész-karmester Yehudi Menuhin érdeme.

Körkérdés formájában érdeklődtem afelől, hogy riportalanyaimnak mi a legemlékezetesebb zenei élménye. Íme, a válaszok:

DR. VAJNA CSABÁNÉ ny. főelőadó
Nyáron többfelé jártam, többféle koncertet hallgattam. Ezek közül legemlékezetesebb a Tihanyi Bencés Apátságban az ELTE Bartók Béla kórusának és koncertzenekarának hangversenye volt. Wolf Péter Mise című művét adták elő. Ez a komolyzenei élmény lélekemelő volt.
Balatonfüreden a Romantikus Reformkor Fesztivál keretén belül a Kisfaludy Galériában a Kossuth – díjas Hot Jazz Band játszott. Az elegáns megjelenésű zenészek, Bényei Tamás vicces összekötőszövege a 20 – 40-es évek slágerei között remek hangvételű koncertet adtak örömmel, szeretettel, ráadással.

KONRÁD ZOLTÁN vállalkozó
Néhány éve találtam rá egy afrikai együttesre, ahol a megszokott hangszerelés mellett jelentős helyet kap az afrikai hárfa és ütős hangszerek. A zene hangzásvilágával, a zenészek pozitív kisugárzásával, az énekesnő Sona Jobartek ragyogásával, tisztaságával, emberfeletti, isteni csatornákat nyitott meg. Annak felfoghatatlan érzésvilágát, megélését, testi megnyilvánulását, mely a világbéke, végtelen szeretet, szerelem, jókedv, derű állapotába röpített minket párommal egy csodálatos napsütéses délelőtt.

NAGY VERONIKA rendezvényszervező
Nem ma volt. Általános iskolában negyedévenként kötelezően (ami kötelező, azt általában nem szerettük, de mivel rövidített órák voltak, így szívesen mentünk bárhová) kis zenei bemutatókra jártunk. Ezek közül kettőre emlékszem szívesen. Mindegyik nagy élmény volt. A zenekarvezetők, Benkó Sándor és Benkő Dániel a gyerekek nyelvén is élvezetes ismertetőt tartottak az általuk képviselt zenéről.
Fontosnak tartom a fiatalkori élményeket, ismereteket, ezek egy életen át bennünk maradnak, alapot adnak a későbbi műveltséghez, tudáshoz, meghatározhatják érdeklődési körünket.

NÉMETH KÁROLY ny. postás:
Én a zenét életem értelmének tekintem. Sok szép órával ajándékozott meg. A templomban mindig a kántor mögött állok, csekély mértékben tudok kottát olvasni. A Sirály Dalkör szereplésein többször énekelek szólt. Amatőr segítséggel megtanultam harmonikázni. Tizennyolc évesen már lakodalmakban muzsikáltam. A legjobban azt szeretem, amikor gyönyörű nyári esteken kiülök a házunk teraszára és ott játszom. Mindenféle zenét kedvelek, de a magyarnótának nincs párja. Számomra a zene, az ének életre szóló szerelem, szebbet, jobbat nem tudok elképzelni az életemben.

DR. KÖLCSEI MÁRTONNÉ ny. iskolaigazgató
Néhány sorban emlékezem meg több mint ötven évnyii filharmóniai bérlet tulajdonosként és hangversenylátogatói élményeim között tallózva. Szénakazalban keresgélek egy - két tű után. Elsőként egy évekkel ezelőtti Bach Máté Passió előadás jut eszembe, melyet az óbudai Orfeo Zenekar és a Purcell kórus adott elő. Csodálatos élmény volt a zeneirodalom egyik csúcspontja megszólalásának részese lenni.
Másik óriási élményem – sajnos egyben tragikus is emlékezni rá – egy Auer Fesztivál előadásához kötődik. Ezen Kocsis Zoltán, ez a zenei géniusz már halálos betegen játszott, hiszen három hónap múlva meghalt. Zenei alázata, ahogy kísérte Kelemen Barnabás hegedűjátékát, ma is hátborzolgató emlék. Ez a hangverseny az utolsó közös CD-jük anyagát mutatta be. A zenében soha, vagy csak nagyon ritkán lehet csalódni!

BÓNYAI MÁRIA ének szakos tanár, karvezető
Kórusban énekelni egészen különleges élmény, ajándék az élettől. Főként akkor, ha többszázan beszélünk egyszerre a zene nyelvén, miként az velünk történt.
2000-ben a balatonfüredi Bem József Általános Iskola gyermekkórusával Olaszországban jártunk, a bergamói kórusfesztiválon vettünk részt. Innen a legjobb kórusoknak megadatott – köztük voltunk – hogy a Santa Cecilia Zeneművészeti Főiskola csodálatos nagytermében adjanak hangversenyt, ahová a Szent Péter téren keresztül lehetett bejutni. A koncerten hatalmas sikert arattunk. Kodály: Esti dalát énekeltük, valamint gyermek- és felnőtt kórusokkal közösen, összesen négyszázan Händel Messiás c. oratóriumának Halleluja kórusát. Felemelő érzés, örök emlék marad.

SIRÁLY DALKÖR - ALSÓÖRS
Bonyai tanárnő szaktudását a zene megszerettetésének és megismerésének szolgálatába állította, éppen úgy, ahogy azt Kodály megálmodta, bizonyság erre az általa irányított különféle kórusformációk soksága, Alsóörsön is működik egy, a Sirály Dalkör, melynek tagjai hálásak létrehozásáért, beszélgetéseink során erről minden alkalommal tanúbizonyságot tesznek. Zenei élményeik szervesen kapcsolódnak a próbákhoz, sikeres fellépésekhez, a minősítések izgalmához és a közös éneklés öröméhez. Mindannyian egyetértenek abban, hogy jól döntöttek akkor, amikor az dalkör tagjainak sorába léptek. Szerepeléseik közül legtöbben a Szent István – napi évenkénti fellépést emelik ki, méltóságteljesnek tartják az egyházi énekeket. Szívesen emlékeznek Szlovákiában és Horvátországban tett útjukra (utóbbi gesztenyefesztiválján léptek dobogóra), illetve a környék településein adott hangversenyeikre, ahol bordalokat, népdalokat, katonadalokat szoktak énekelni, figyelembe véve a helyi folklórkincset. További sikereket kívánunk nékik ezúton is!

SZŰCSNÉ MOLNÁR ÁGNES tanár, az alsóörsi református gyülekezet kántora:
Azt hiszem, a legnagyobb zenei élményben tizennyolc évvel ezelőtt volt részem. Német barátaim elvittek Heidelbergbe, a Szentlélek templomba egy hangversenyre, ahol Bach műveket hallgattunk. Az orgona, amelyen a művész játszott, annak idején W. A. Mozart hangszere is volt.  
Nagyon szeretem J. S. Bach műveit. Lenyűgöző a zsenialitása. Könnyebb, zongorán is játszható prelúdiumait, egy- egy fúgáját képes vagyok heteken át gyakorolni. Mozart, aki Bach halála után hat évvel született és a korabeli dokumentumok alapján érdeklődéssel foglalkozott Bach kéziratos hagyatékával, minden bizonnyal Bach műveket is játszott a heidelbergi orgonán. A Szentlélek templomban szinte naponta tartanak orgonahangversennyel egybekötött áhitatokat, és a templomból kiáradó orgonaszó az épület előtti piactéren és a közelben kanyargó kis utcákban is jól hallható.  Heidelberg páratlan szépsége a zenei élménnyel együtt alaposan rabul ejti az embert.

DR. BARDÓCZI MIKLÓS főorvos, Alsóörs háziorvosa
(Részlet a Pillanatfelvétel című riportkötetből)
„Hegedülni tanultam. Elszegődtem a gyöngyösi néptáncegyütteshez zenésznek. A feleségem, aki ének szakos tanár, a zenekarban csellózott és bőgőzött. Feljártunk Pestre Sebőékhez tanulni. Ott voltunk az autentikus népzenei stílus születésénél. Óriási élményt jelentettek a néptáncfesztiválok, a rengeteg külföldi utazás! Amikor Debrecenbe kerültem, már csak nyaranta dolgoztam velük, viszont alapítottam egy zenekart, a Karikás együttest, akikkel a Népművészet Ifjú Mesterei lettünk. Már nem művelem. Néha nagyon hiányzik.

RÓZSA ZSUZSA, Budapest:
Mi volt a legnagyobb zenei élményem? Maga a zene, ami elvarázsol, szárnyára kap. Lehet Brahms I. szimfóniája Claudio Abbado vezényletével, vagy Bartók „Kékszakállúja” Székely Mihállyal, Palánkay Klárával, Ferencsik János karmesterrel. Óriási ajándék, ha „eltalálja” az embert.

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás