• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Október a Látás Hónapja

Nyomtatás

LÁTÁS HÓNAPJÁRA, avagy pillantás lelkünk tükrébe. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma 2005-ben október hónapot a Látás Hónapjává nyilvánította. 

 

Ebből az alkalomból arra kértem a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Szemészeti Osztályának ny. osztályvezető főorvosát, a köztünk élő Dr. Bíró Andrást, hogy mondja el e rendkívül fontos témával kapcsolatos gondolatait.

Felelősségünk a látás megóvásában!

Vonaton utazom, nem fővonal, ezért szinte minden állomáson  megállunk. Fiatalok, középkorúak és kevés idős ember. Mint leülnek, azonnal előkerülnek a fiataloknál, de másoknál is gyakran az "okostelefonok". Néhányan félhangosan csevegnek, mások "lapoznak". Az útitársakkal  és a tájjal senki se törődik. Bezárkóznak, csak Ő és a mobil. Ugyan ez a jelenség ismétlődik a buszon, villamoson vagy ahol várakozni kell.

A szemorvosnak természetesen az jut eszébe, vajon mindenkinek jó a látása? Jártak e szemészeten valamikor?!

Pedagógus lányom meséli: történelem órát tartani lépett a hetedikesek osztálytermébe. Nagy csend volt, mindenki előre hajolt fejjel ült és a mobilját nyomkodta.

Nem ellene szólok, hiszen tudom, hogy rengeteg információhoz lehet jutni.
Persze némi aggódás van bennem, de a digitalizációnak nem lehet útját állni- Nem is kell! Lehet alkalmazni hasznosan, olykor kissé értelmetlenül.

Ennek kapcsán beszéljünk kicsit a látásról.

Szólni kell a szülők felelősségéről.

Mielőtt az okostelefont gyereke kezébe adja, tanácsos a szemorvosi vizsgálat, mely kideríthet látás hibát, amit korrigálni tanácsos. Pl. kancsalság miatti tompalátás, fénytörési hiba stb. Ugyanis a jobban látó szem nagyobb terhelése, a tartós " közelre nézés fejfájáshoz is vezethet. Ezek a panaszok bármely életkorban is jelentkezhetnek. Túl sok időt töltünk számítógép előtt és mobil használattal.
Érdemes megfigyelni, hogy a feszült figyelem miatt, elfelejtünk pislogni. Ez is hozzájárul a szem szárazság érzéséhez, kivörösödéséhez, fáradság érzéshez.

Mit csinál ilyenkor a gyermek? Dörzsöli a szemét.

A szülő felelőssége hogy ezt észlelje. Ilyenkor szemorvos döntse el, elég e, esetleg műkönny használata vagy más baj is van?
Ma már természetes hogy a monitor előtt több órát folyamatosan dolgozók rendszeresen használnak műkönny szemcseppet, de ez sem mindig elég.
Tanácsos lehet jó látást biztosító szemüveg használata!

Közismert jelenség -- gyerek, felnőtt egyaránt -- még elalvás előtt, a sötétben mobilozik rövidebb, hosszabb ideig. Nos ilyenkor csak a látóhártya értékes központi része kap erős megvilágítást, a perifériás része sötétben van. Hosszú távon ez károsodást okozhat az éleslátásban. Próbáljunk odahatni, hogy legyen kis derítőfény a helyiségben, hisz ha meggondoljuk, egy mai gyereknek még 50-70 évig nagyon is szüksége lesz a jó látásra. Előre nézzünk, ne mára! Ez persze igaz minden korosztályra.

Október a látás hónapja. Ilyenkor mindig felhívjuk a figyelmet szemünk fokozott védelmére.

Az elmondottakon kívül egyéb betegségek is veszélyeztetik látásunkat, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, melyekkel szintén törődnünk kell.
Ezért egy a tanácsom, október haván kívül is: "Lássa önt is szemorvos!!"

Dr. Bíró András
lejegyezte: Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás