• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Közmeghallgatás - beszámoló

Nyomtatás

KÖZMEGHALLGATÁS 2022. Maradéktalanul elláttuk kötelező és önként vállalt feladatainkat, a nehézségek ellenére tovább növeltük településünk komfortját, megőriztük jó hírét, élhetőségét, az egész esztendőt a 750 éves jubileum hatotta át

– mondta Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt a 2022. október 20- án megtartott közmeghallgatáson.

Miként minden esztendőben, az idén is számot adott községünk önkormányzata a tárgyévben végzett munkájáról és az előttünk álló feladatokról. A közmeghallgatás – egyben képviselőtestületi ülés – rendőrségi közbiztonsági konzultációs fórummal vette kezdetét. Karli Imre őrnagy és körzeti megbízottunk, Gézárt Viktor zászlós elmondta, hogy községünk biztonságos település, néhány lopástól eltekintve szerencsére kevés problémát kellett megoldaniuk. Feladatok természetesen vannak, helyi szinten többek között a biztonságos közlekedés érdekében, az illetéktelen szemétlerakással kapcsolatban, a vadállatok betöréseinek visszaszorításában, de részt vállalnak többek között a határvadász toborzásból is. Hebling Zsolt köszönetet mondott munkájukért.

A továbbiakban polgármesteri beszámolót hallhattunk az előző közmeghallgatás óta történtekről, az önkormányzat és intézményeinek munkájáról, melyek közös jellemzője a jószándék és a problémák megoldására való törekvés. Szó volt az olyan sikeres rendezvényekről, mint a falunap, a nyárbúcsúztató fesztivál, a község 750. születésnapjának méltó megünneplése a kedvezőtlen körülmények ellenére is és még számos más esemény.

Intézményeink magas színvonalon szolgáltattak, nagyon köszönöm munkatársaim erőfeszítéseit – folytatta a polgármester. Elismerés illeti a civilszervezeteket is, akik egymást segítve folytatták közösségi életüket. A rászorulók, idősek, gyermekek továbbra is segítő kezekre találtak. Kiválóan helyt állt Alsóörs a fejlesztések terén, hivatala Családbarát munkahely lett, 5 csillagos strandja szintén, Zöld fészek díjjal jutalmazva, miközben a virágosítási versenyben is helyt állt. Az Endrődi iskola kézilabdacsapata ezüstérmet szerzett a diákolimpián, a Csipkeműhely 3. helyezést a Kárpát-medencei textilfesztiválon. Meszes Ferencné Caritas-díjas lett, Alsóörsért Elismerést kapott Mészáros Károly, Szuper Miklósné, Lehner Mária, Segesdi Ferencné, Novák Edit, Böhm Lászlóné, Nemes István, Vörösmarty Mihály és dr. Bardóczi Miklós. Kitüntetést kapott a Bitang Burger, Mayer hotel, János pince , illetve négy csillagos lett a Laroba szálloda.

Alsóörs ebben az évben is jelentős események színhelye volt. Itt rendezték meg a református borászok kárpát-medencei találkozóját, a 420-as vitorlás világbajnokságot, sikeres rendezvények sorát a Varázserdőben.

A községben élők komfortérzetét tovább javítja a kereskedelmi ellátás javítása, az új ABC és az ugyancsak új közösségi tér és piac a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület jóvoltából. A község kivette részét a járulékos munkákból. Előrelépés történt a kerékpárútépítés, közvilágítás, erőgépbeszerzés, fásítás, épületek hőszigetelése és egyéb terén is.

A pályázatokról, melyek mindezt lehetővé tették, Báró Béla jegyző adott számot. Közöttük szerepel a Magyar Falu program és Kisfaludy terv (gépek beszerzése, útfejlesztés, energetikai megyei uniós forrás (iskola korszerűsítése, közvilágítás), TOP megyei forrás (turisztika).

Az önkormányzat költségvetése 2022-ben 1 milliárd 273 millió Ft volt, közel 40 % fejlesztési forrás.

Kitűnő főszezont zárt a strand , a vendégéjszakák száma is majdnem elérte a tavalyit. A község jelentős megtakarítással rendelkezik, amelyre a jövőben nagy szükség lehet.
Mielőtt áttértünk a 3. napirendi pontra, Hebling Zsolt megköszönte munkatársai és mindazok munkáját és segítségét, akik tenni tudtak és akartak az elért eredmények érdekében. A továbbiakban a jövő évi feladatokról, a takarékosságról a rezsi költségek kezeléséről, a beadandó és elnyert pályázatokról, valamint az energiaköltségekről volt szó.

A beszámolót és a tervek ismertetését hozzászólások követték, építő jelleggel, a kollektív felelősség érzetével. Összességében a falugyűlés betöltötte szerepét.

Végezetül egy rendkívüli napirendi ponttal bővült a közmeghallgatás programja: Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere napra pontosan 20 esztendeje tölti be hivatalát. Ebből az alkalomból Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte mindannyiunk nevében, magas szintű tevékenységét, önzetlen szolgálatát elismerve, munkájához további sok sikert kívánva.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói: {gallery}2022/kozmeghallgatas{/gallery}
 

 

Praktikumtár

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás