• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

UTCAMESÉK 39.- VÖRÖSKŐ KERÉKPÁRÚT

Nyomtatás

VÖRÖSKŐ KERÉKPÁRÚT 2022. október 28-án ünnepélyes keretek között átadták a Veszprémet Alsóörssel összekötő kerékpárutat, amely máris nagy népszerűségnek örvend.

A BOROSTYÁNKŐ ÚTTÓL A VÖRÖSKŐ KERÉKPÁRÚTIG
Sokat változott a világ. Hajdan, kétezer évnél is régebben, római lovak patkóinak dobogását hordta szerte a szél a szépséges Pannóniában. Néhol ma is fellelhetők a Balaton partját is érintő, Aquincumba vezető híres Borostyánkő – út nyomai, csakúgy, mint a Tapolca – Veszprém törésvonalon áthaladó római főútvonal mellékágainak felbecsülhetetlen értékű üzenetei.

Egy biztos: minden időben létfontossággal bírt, hogy az egymástól távol eső települések, objektumok minél rövidebb idő alatt, minél problémamentesebben legyenek megközelíthetők. Nem kivétel ez alól Alsóörs sem. Ha végignézünk folyamatosan épülő, szépülő községünkön, örömmel nyugtázhatjuk, hogy manapság földön – vízen – levegőben egyaránt biztosítottak az ehhez szükséges feltételek a legmodernebb közlekedési eszközök segítségével, akár két keréken is. Közéjük tartozik a megyeszékhelyet Alsóörssel összekötő vadonatúj Vöröskő kerékpárút is.

MODERN, PRAKTIKUS, ESZTÉTIKUS
E sorok írója még emlékszik arra az időre – úgy a 40 – 50-es években lehetett – amikor Alsóörs főutcáján, a mai Endrődi utca két oldalán patak folyt. A falu végén a folyásirányt meg lehetett változtatni egy zsilip segítségével. Később az egyik oldalon járda épült, a másik funkciója most változott meg egy merész terv következtében. Az árok lefedésre került, fölötte épült meg az új kerékpárút, szerves egységet alkotva a közúttal és a gyalogjárdával. Eleinte nosztalgiával gondoltam a régi szép időkre, ám az új világ új megoldásai hamar meggyőztek.

A Vöröskő kerékpárút megépítésére Alsóörs és Felsőörs közösen pályázott a TOP 3.1.1 -16 – VE 1-2017 -00020 számú projekt keretében. Az uniós és kormányzati forrásból elnyert 750 millió forint támogatást a Balatoni Bringakörúttól a Veszprém közigazgatási határáig vezető útvonal megvalósítására fordították. Egy 10 km hosszú, több szakaszból álló útvonalról van szó, amely tartalmaz önálló, nyitott kerékpársávokat, mezőgazdasági és vegyesforgalmi-, valamint közös gyalog és kerékpárutakat.

AZ ÚTVONALAK A MELLÉKELT TÉRKÉPEN NYOMON KÖVETHETŐK
A Vöröskő kerékpárút hivatásforgalmi céllal épült a település közötti összeköttetést javítandó és a turizmust fellendítendő. Az új út ideális lehetőség több szempontból is, gondoljunk csak kiváló adottságaira, fekvésére, helyzetére, szépségére.

ÚTAVATÁS SZENZÁCIÓVAL
Október 28-án a felsőörsi Civilháztól indult, Alsóörs sportcsarnokát érintette, majd a Sirály parkban ért céljához az ünnepi menet. A résztvevők sokasága – köztük Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt és Szabó Balázs, Felsőörs első embere is – mi mással? kerékpárral közelítette meg a Balaton partját, ahol a gyerekek ügyességi vetélkedőkkel múlatták a napot, miközben a felnőtteket soha nem látott program várta.

Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere Alsóörs „legfiatalabb” létesítményében, a termelői piacnak is otthont adó új közösségi térben köszöntötte a jelenlévőket. „Üdvözölte” az új utat is, a térség legnépszerűbb útjának nevezve azt, amely a környezettudatos közlekedést és az egészséget egyaránt szolgálja, miközben kedvez az idegenforgalomnak is. Ezt követően a polgármesterek üdvözölték jelenlévőket és méltatták magát az eseményt.

Bár október 8-án már volt egy főpróba, a következő percek országos szenzációval szolgáltak. Történt ugyanis, hogy Novák Mátyás kiskunfélegyházi villamosmérnök ötlete nyomán hat speciális bringa állt szolgálatba oly módon, hogy kerékpározás közben áramot kezdett termelni. Működésük egy idő után lehetővé tette, hogy a megtermelt áramot hasznosítani lehessen, konkrétan a helyszínen filmet lehessen vetíteni. Erre első ízben a Riviéra térségéről készült alkotást vélték alkalmasnak a rendezők. A Bringamozi most téli álomra hajtja fejét, de 2023 nyarán szeretettel vár minden kerékpározni szerető érdeklődőt. Semsei Sándor a BRTE elnöke elmondta, hogy ez az unikális attrakció még vonzóbbá fogja tenni Alsóörs amúgy is sokszínű életét, miközben egészséges időtöltést tesz lehetővé védve a környezetét.

ZÁRSZÓ
Móricz Zsigmond óta tudjuk, hogy GYALOGOLNI JÓ!

Engedtessék meg nekem, hogy a tapasztaltak és környezetem véleménye alapján kiegészítsem gondolatát: KERÉKPÁROZNI IS!

Kovács Piroska
 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás