• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

20. éves az Alsóörsi Csipkeműhely

Nyomtatás

November 17-én délután ünnepelte megalakulásának két évtizedes évfordulóját az Alsóörsi Csipkeműhely családias, baráti légkörben.

Két paravánon néhány szép munkájuk az üveges teremben, a bejáratnál a róluk szóló könyv kinyitott példányai……

A vendégek között Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a megyei értéktár létrehozásában is tevékenykedett, Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, Hebling Zsolt polgármester és Ferenczi Gábor alpolgármester.

Szuperné Bohus Judit, Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművész a műhely létrehozója és vezetője idézte fel a két évtized történetét.

2002. november 16-án alakult 14 fővel a csipkeműhely, itt a művelődési házban. Lelkesedésük és tanulni vágyásuk első eredménye már 2003-ban sikert hozott, hiszen a Magyar Kézművesség országos pályázatán már a díjazottak között szerepeltek. A következő évben aktív részesei voltak a Nyitott porták, műhelyek országos rendezvénynek, melynek a Törökház adott otthont. Minden évben részt vesznek a mára már nemzetközivé váló kiskunhalasi országos kiállításon.

Munkáikat sokfelé megmutathatták, Veszprémben a Hangvillában, Kapolcson (Művészetek Völgye), Budapest, Lakitelek, Hövely, Siófok, Bakonyjákó, Sóly, Gyulafirátót, Balatonkenese, Balatonalmádi, Csopak, Paloznak, Felsőörs is befogadta és kiállította munkáikat.

A nyárbúcsúztató fesztiválon minden évben jelen vannak. Ők alapították az Alsóörs Örökség-díjat 2008-ban, amelyet a magyar kultúra napján kaptak azon kiválasztott személyek a járvány előtti években, akik a település értékeit növelték munkájukkal. Ugyanebben az évben, február 8-án adták át azt a 48x162 cm-es csipkecsodát, amit Tarnainé Zórád Matild készített, ma a hivatal nagytermében található.
2014-ben az alsóörsi csipke először a helyi, majd a megyei értéktárba is bekerült.

A kalászi kapcsolat csipke vonatkozásban 2014-ben kezdődött. Kiállítással, bemutatkozással, s ennek folytatása is lett. Kalásszal. Alsóörsön alakult meg 2016-ban a Zoboralji Örökség Őrzői Himző- és Viseletkészítő Műhely, a kapcsolat ma is élő.

Nyári táborokat szerveznek évek óta, a művelődési házban tanulnak, alkotnak a környékről, de távolabbi helyekről érkező érdeklődők, a csipkeműhely tagjai mutatják meg a csipkeverés alapjait, titkait.
Személyes tapasztalatom volt a nyáron, tizenéves unokámmal benéztünk a táborba, azaz a műv.ház hűs termébe. Hőség kint, bent nyugalom, összetolt asztalokon hengereken tüskék és fonalak, s számomra érthetetlen módon rakosgatják erre-arra a tüskéket és a fonalat, aztán csinálnak ebből egy csodát, egy finom csipkét, amit alig mer megfogni az ember, olyan finom, légies.
2020-ban egy 60x60 cm-es kép készült Tündérvilág címmel az az OIDIFA világkiállításra, mindenki dolgozott rajta.

Idén tavasszal a békéscsabai XVIII. Országos Textiles Konferencián csipke kategóriában 3. díjat nyert az Alsóörsi Csipkeműhely, mégpedig Zobor-vidéki csipkés függönnyel. Ezt a munkát itt is bemutatták nyáron a járási értéktár napon.
Vannak tervek, elképzelések, a munka folytatódik Pap Gábor szavainak szellemében: „Amit őseinktől örököltünk és mi joggal birtokolunk, az egész emberiség számára kincs. A vele való bánás szolgálat.”

Az ünneplés szomorúsága, amikor azokra gondolunk, akik már nem lehetnek köztünk. Munkájukkal, szorgalmukkal beírták nevüket a Csipkeműhely történetébe, ők azok, akikre mindig tisztelettel és szeretettel gondolunk: Tarnainé Zórád Matild, Bogárné Kuti Andrea, Sárközi Attiláné, Németh Károlyné Szalay Vilmosné, Légrádi Ernőné.

Kedves ajándékot készítettek az évfordulóra, a csipkéből készült Balaton s a bordó hátterű csipkeszív közepén a 20-as szám emlékeztet az évfordulóra, ami a mézeskalács szíven és a mézeskalács tortán is ismétlődött.
Szerény ünneplés volt: vissza- és előre tekintés, mérlegelés és köszönet, ahogy a csendes szorgalomhoz, két évtizedes múltjukhoz illik.

Isten éltesse még őket sokáig, jó alkotó energiákkal és szorgalommal!

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás