• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Víg színház az iskolában

Nyomtatás

A magyar kultúra napjáról 1989 óta emlékezünk meg. Az idei év jeles évforduló, hiszen kétszáz éve, január 22-én tisztázta le költeményét Kölcsey Ferenc, ezt ünnepeljük ezen a napon.

S méltóképpen megtörtént ez hazánkban, nemzeti imádságunkat határon túl is sokan szavalták azonos időpontban.

Az alsóörsi ünneplések sorát is megtörte a járvány, idén az energiaárak miatti korlátozások. Pedig az iskola színjátszói évről évre derűssé és széppé tették ezt az ünnepet, aminek a rangját csak emelte, hogy az Alsóörsi Csipkeműhely által készített Örökség- díjat is ekkor adták át.

Idén – szerény keretek között – az iskola aulájában adták elő az ötödikes színjátszók azt a kis derűs, vidám darabot, amit Vörösmarty Mihály művének diákszínpadi adaptációjaként Görgey Gábor írt át. A fátyol titkai-ra itt derült fény.

Török Tamás iskolaigazgató köszöntője után az iskola magyartanára, a színjátszók felkészítője, Novákné Juhász Andrea előkészítette a befogadást oly módon, hogy a nyelvújítás korának néhány, ma már ismeretlen szavát is tartalmazó jelenet ne okozzon meglepetést, elsősorban a nézőként-hallgatóként jelen lévő diákokban.

A színjátszóknak ez nem okozott nehézséget, hiszen az októberben kezdődő próbák első állomása bizonyára az értelmezés volt, s onnan lépésről lépésre történt a jelenet felépítése. S erre a napra megérlelődött – a bőséges téli szünet ellenére is -, ezt a jelenlévők megtapasztalták. Ezek az éppen nyurguló emberpalánták önfeledten játszottak! Hosszabb párbeszédekben is könnyedén, természetesen….. övék volt a jelenet teljes egészében. Miénk meg az öröm, amit kaptunk a gyerekektől.

Fontos őket név szerint is előhozni:
- Ligeti Vilma kisasszony: Báró Jázmin
- Lidi, szolgálólány: Báró Boglárka
- Katica kisasszony: György Maja
- Rigó Rezső, lézengő ifjú: Kajári Kristóf
- Guta Gergő, lézengő ifjú: Kálmánfi Bánk
- Kacor Dezső, lézengő ifjú: Geleta Máté
- Hangai Sándor, hősszerelmes: Incze Árpád
- Ligeti Sándor, táblabíró: Horváth Zsombor

A történet lényege itt is a szerelem keresése: egy kisasszony, három epekedő és szövetkező legény, egy intrikus faluszája kisasszony…. majd egy győztes lovag. Életszerű helyzet. A zavart a fátyol okozza, ami nem mindig azt takarja, akire várnak. De ezt is ismerjük már mindannyian.

Jó lenne, ha ez a jelenet nagyobb nyilvánosság elé is kerülhetne.

Csiszár Edit

 

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás