• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Téltemető alsóörsi módra

Nyomtatás

Nem emlékszem, hogy gyermek-, ifjú- és felnőtt koromban találkoztam volna a télűzés szokásával, igaz, jobbára városokban teltek ezek az évek, a korszak sem kedvezett a hagyományok őrzésének.

Talán Mohácson a busóknak sikerült…..

Alsóörsön is feltámasztották a régi hagyományt jó húsz éve, s néhány kényszerű szünet kivételével folyamatosnak mondható. Csak a tél hiányzik egyre inkább….

Az idei csak egyszeri gyenge havazást és hamar olvadó jegesedést, fagyást jelentett a Balatonon, viharos – közvilágítást bénító – szeleket többször is. Az időjárás változik, a szokásokat ápolni mégis jó. Miért is? Jó kimozdulni, menni, részese lenni valaminek….. s ehhez a Veszprém-Bakony Táncegyüttes teremtette meg a hangulatot….. no, és a kiszebáb is itt készült, a Tarnai Viki vezette Tündérujjak alkotása idén is: kicsit teltebbre formálták (előző évi kritikák után), néhány barkabibircsók az arcán…. gördülékenysége lenyűgöző (Zórád Ferenc alkotta a szállító szerkezetet). Ez a táncegyüttes megteremtette a hangulatot, jöttek az Endrődin felfelé, s már élt az utca, s lassan a faluközpontban várakozók is kezdték átvenni a hangulatot.

Szigligeti Gábor ceremóniamester és a táncosok profik, kis incselkedés, dévajkodás, vidám zene a mosoly, jó kedv fakasztója.

Együtt az Endrődin lefelé a Balaton partjára, gyarapodva bőven. Ismerősökre találni, beszélgetni, jó alkalom.

Mire a Sirály parkba értünk, sokan lettünk. S már mindannyian részesei a bolondesküvőnek, azaz Löködi Gyurka és Tarcsa Marcsa frigyének. A kiszebáb is lángra kapott, s a hullámsírban végezte változó telünk jelképeként. Felhangzott a Tavaszi szél vizet áraszt, a mindenki által ismert és együtt énekelt dal, s a táncosok máris kézen fogták a közelben ácsorgókat. Így lettünk részesei egy közös tétova mozgásnak is, s jó volt így. A szeles, borongós időben a forró tea vagy forralt bor is kellemes melengetőnek bizonyult.

A farsangnak úgyis vége, a télnek nevezett évszakot tisztességesen elbúcsúztattuk, várjuk a tavaszt, a természet megújulását.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Kelet Balatoni Programok

Veszprém-Balaton 2023.

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás