• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szőlész-borász találkozó XXII. alkalommal

Nyomtatás

Fábián Józsefre emlézeve. Huszonkét évvel ezelőtt emlékeztek először a művelődési ház falán elhelyezett tábla előtt a tudós lelkészre, Alsóörs szülöttére, aki 262 éve e faluban látta meg a napvilágot

Köszöntőjében Hebling Zsolt polgármester idézte meg alakját az összegyűltek előtt, köztük a szomszédban, Balatonalmádiban működő két kertbarát körből érkezetteknek is. Korának jelentős ismeretterjesztője volt, A szőlőművelésről c. munkájának másolata ma is megtekinthető a könyvtárban.

Dr.Kálmán Csaba református lelkész emlékezett Fábián József tálentumos szolgálatára, ami a lelkészi szolgálat mellett tudományos és ismeretterjesztő munkát is jelentett. Innen indult, a debreceni kollégiumban tanult, természettudományos érdeklődése itt mélyült el. Svájci egyetemeken folytatta tanulmányait, majd visszakanyarodott a Balaton környékére útja, először Vörösberényben, majd Tótvázsonyban szolgálta híveit és a tudományt.

Koszorúk kerültek az emléktábla alá és tövébe, először Csizmazia Darab József, a lelkész leszármazottja helyezte el, majd a református egyház nevében Hebling Zsolt és dr.Kálmán Csaba, az alsóörsi önkormányzat koszorúját Ferenczy Gábor és Gaál Dezső, a Fábián József Kertbarát Körét Demeter András és Dugovics Edit.

Minden alkalommal okleveleket is átadnak a térség szőlőgazdáinak, munkájuk elismeréseképpen. Idén a díjazottak:
1. Gulyás Tibor, a Balatonalmádi Kertbarát Kör régi tagja, aki ma már nem rendelkezik saját szőlővel, de vásárol szőlőt és bort készít, olaszrizlinget.
2. Demeter András, a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör tagja évtizedek óta, a jó gazda gondosságával törődik a maga és szomszédai kertjével is. Eredményesen szerepelt a borversenyeken, újabban finom gyümölcspárlatokat készít.
3. Németh Béla, 40 éves pedagógiai szolgálatából több mint 3 évtizeden keresztül sikeres iskolaigazgatóként tevékenykedett Balatonalmádiban, itt Alsóörsön 16 évig a képviselő-testület tagja, 2 cikluson át településünk alpolgármestere volt.
1976. óta Felsőörs öreghegyen 200 négyszögöles birtokán szívesen tölti szabadidejét szintén pedagógus feleségével finom gyümölcsöket, zöldségeket és természetesen szőlőt termesztve. Rizling, kékfrankos rozé és az ezerfürtű bora mindig arany, ezüst vagy bronz minősítést szerez a versenyeken.

Varga Zoltán kertészmérnök, a Balatonfüredi-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának korábbi, két évtizedig elnöke értékelte a tavalyi évet, ami az aszály miatt küzdelmes volt, csak a szüreti időszak előtti esőzés enyhített valamit a gondokon.

A Bónyai Mária vezette Sirály Népdalkör bőséges népdalcsokorral gazdagította a programot, citerán Kovács Imre kísérte a dalosokat, aki nem csak zenél, de készíti is a hangszert ötven éve Balatonhenyén.

A program kötetlen része már a művelődési ház előterében folytatódott, ahol egy kis borkóstolás, zsíros kenyér, beszélgetés és Nádasi Elemér harmonika muzsikája színezte a hangulatot.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Családbarát Munkahely

Veszprém-Balaton 2023.

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás