• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

2023. évi Borverseny

Nyomtatás

Borban az igazság. Balatonalmádi Kertbarát Kör idén is meghírdeti a 2023. évi Borversenyét, melynek színhelye újból Alsóörs lesz

Időpont: 2023. március 17. (péntek) 15.00 óra
Helyszín: Eötvös Károly Művelődési Ház

Borverseny újból Alsóörsön. 
Mint egy jó házasságban tucatnyi éve együtt ünnepeljük alsóörsi barátainkkal a tavaszra szépen letisztult borok versenyét. Szerencsére Almádiban és Alsóörsön is még ma is számos szorgos férfi akad, aki szabadidejének nem kis részét a szőlőművelés és borkészítés művészetére „pazarolja”. Nem ritka, hogy a kispincés borászoknak az átlagosnál jóval nagyobb a baráti köre, mint más balaton-felvidéki lakosnak. Nyugodtan elmondhatjuk, hogyha „több szem többet lát”, akkor több torok többet ízlel. Minden borász örömmel várja a kóstolótól a dicsérő szavakat. Megjegyzendő, hogy egyben segítség is, ha az észlelt kisebb hibákat elmondjuk a borász barátunknak. Nagyobb hiba esetén azonban óvatosabbnak kell lenni. Könnyen mehet a kritika a barátság kárára, vagy még rosszabb esetben újból megkínálják a delikvenst. Babits Mihály, Jónás könyvének veretes sorai jutnak eszembe:

Vétkesek közt cinkos, aki néma!
Az elmúlt évek gyakorlatában - köszönhetően a sokat fejlődött magyar borászatnak - ritkaságnak számít az ilyen eset. Ha mégis előfordul, udvariasan hivatkozzunk a délutáni autós programunkra. Erről tanúskodik a hajdani „gugolós bor” kifejezés is, ami a rossz boráról ismert szomszéd piceablaka előtti közlekedésre utalt. Így talán meglehetett úszni egy nem kívánt kóstolást.
Azonban térjünk vissza a jelenbe. A hivatásos borászok szerint is a 2022-es szüretelésű borok reménykeltő minőségűek. Erről tanúskodtak már a novemberi, Márton napi kóstolók is.

A Balatonalmádi Kertbarát Kör, alsóörsi tagjaival közösen, idén is meghirdeti a 2023. évi borversenyt, melynek színhelye újból Alsóörs lesz.

Pontos helyszín: Eötvös Károly Művelődési Ház, Alsóörs, Endrődi Sándor utca 49.
Borleadás: 14.00 – 15.00 óra között a helyszínen.

N e v e z é s f e l t é t e l e k:

Bárki nevezhet, kereskedelmi forgalomban nem kapható borával.

A borversenyen való részvétel ingyenes!

Kérjük a nevezésre szánt mintákat fehér színű, csavaros záródású, 0.75 literes üvegben leadni.

A leadott minták száma nincs meghatározva.

Vörösborok estén javasoljuk a korábbi évjáratú borok nevezését is!

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy kérjük, mellőzzék az üvegre helyezett címkét, mivel a bírálat vakkóstolással történik! A leadásnál öntapadós számmal jelölünk minden mintát. A zsűrizés befejezését követően történik a számozott borok és a termelők azonosítása.

Az eredményhirdetés és az oklevelek kiosztása a helyszínen történik!

Minden kedves borászt és borbarátot szeretettel várunk péntek délután!

Hebling Zsolt  Lőrincz József
polgármester         elnök       


 

 

R E N D E Z Ő K:
     Hebling Zsolt polgármester        Lőrincz József elnök       
Alsóörsi Község Önkormányzata Balatonalmádi Kertbarát Kör

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás