• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

FALUNAP 2023. - beszámoló

Nyomtatás

A tavalyi beszámolót József Attillát idézve kezdtem: … és elkezdett az eső cseperészni…. idén kora reggel zápor vonult át felettünk, megöntözte, felfrissítette a vidéket, az optimistáknak lett igazuk, kiderült az ég, s rendületlenül sütött a nap.

Fokozatosan benépesült a sportcsarnok előtti tér, bizonyítva, hogy kisebb helyen sok jó ember (csapat) is elfér, a kerékpárút előtti sávban néhány széksornak is jutott hely a színpad előtt.

Az önkormányzat asztalokat, padokat és tűzzsámolyokat (fával) biztosított, műanyag tányérokat kanalakkal, minden más a csapatok dolga volt. A 22 főzőcsapat többsége visszatérő „bűnös”, felkészülten és rutinosan érkeznek, de vannak újak is, akik hamar beilleszkednek abba a légkörbe, amit a hely sugall. Békesség, nyugalom, derű és jó hangulat…. ezt tapasztaltam meglátogatva minden csapatot.

Egy baráti csoport nem nevezett, csak a maguk és a hangulat kedvéért jöttek, és tapasztalatokat szerezni. Huszonegy csapat viszont előre megfontoltan….
családi- és baráti társaságok, egyesületek vertek tanyát felszerelkezve, s főztek.

Főztek eltökélten, titkos receptek alapján vagy csak a nagymamától örökölt tudást használva, minden bolondítás nélkül, csak az arányokra figyelve…

Legtöbben a környékről érkeztek, de a baráti vonzás messzebbről is csalt ide embereket, Siófokról, Sopronból is, nyaralóval rendelkezők is beneveztek, így ismertem meg „majdnem” szomszédaimat az utcából, akikről évek óta tudom, hogy vecsésiek, de sosem találkoztunk. S ennek én őszintén tudtam örülni, mert negyven éve horgonyoztunk le Alsóörsön, de az utcánkban már több az ismeretlen, mint az ismerős.

Lassan a sült hagyma illatát felváltotta a fűszeres fövő hús illata, a pörköltek születésének, összeérésének ideje. S közben annyi mindenre jutott idő: beszélgetésre, tréfálkozásra…. találkozásokra, ennek örömén egymás lapockájának erős meglapogatására, jó, hogy itt vagy!

Őszintén remélem, hogy ezen a napon sokan éreztük, kimondatlanul is: jó együtt lenni!

Nagyjából fele-fele arányban választották a sertést és marhahúst, kombinációk vaddal, marhával, csülök egy kis bolondításnak, s egy családi főzésnél a gyerekek igénye szerint pulykából készült a bográcsétel.

Míg a csapatok a tűz körül serénykedtek, elkészült a színpad technikai felszerelése is, Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a résztvevőket, külön is a testvértelepülésünkről, Kalásziból érkező házaspárt.

A zsűri tagjai: Pataki Júlia, Mayer Gyula, Papp Dániel, nekik fél háromkor kezdődött a munka a csarnok hűvösében, kóstolni és értékelni a mintákat.

S amíg ők ezzel voltak elfoglalva, a színpadot birtokba vették az óvodások, akik verses-dalos műsorral készültek, majd az iskola 3. osztályosainak jelenetét láthatták az érdeklődők, a csalafinta szolga történetét, amit már a szülők napján nagy sikerrel bemutattak.

A zsűri döntése szerint idén bronz minősítés nem született, 14 csapat ezüst minősítést kapott: nevezetesen az Amatőr Trió, Csokimentés, Hello, Gagarin, Lengyel-csapat, Németh Tibor és csapata, Szomszédolók, Brunczel Balázs és csapata, Elkésők, Csülkösök, Móker-csapat, Fröccsöntők, Pálinka, FMA-csapat, Jócsorgatók. Négy csapat arany oklevelet kapott, ők a Dsoptim Kft, Dzseber, Roadking és Sirály csapata. S két csapat nagyarany minősítésben részesült: ők az ANYPE és a Riviéra vadorzói. Különdíjban részesült Alsóörs képviselő testületének csapata, akik az Itthon otthon névvel neveztek.

Gondoltak a gyerekekre is: a sportcsarnokban arcfestés, a Gagarin utca nyugati felén játékok várták őket: ugrálóvár, körhinta….. néhány árus is kínálta portékáit.

Amire mindez lezajlott, a pörköltek jó része is elfogyott. Még az a tekintélyes mennyiség is, ami az óvoda konyháján készült, s mindig nagyon finom. Sokan érkeznek a kora délutáni órákban is, ismerősök, akik amúgy nem vállalkoznak főzésre, de szívesen időznek kicsit ismerősök, barátok közt beszélgetve, nézelődve.

A Sirály népdalkör is színes dalcsokorral készült, s egy egészen más műfaj képviselői léptek fel utánuk, a country zene és tánc művelői, a Felsőörsi Country Linedance Family Egyesület tagjai.

Azt már nem tudom, hogy a Jolly Tony együttes zenéjére meghirdetett utcabál milyen érdeklődés mellett zajlott, hiszen a kora délelőtt óta ott tartózkodók kissé elfáradtak már, Közéjük tartozom én is. Véget vetettek a zenének, s hazamentek a legények….(és a lányok, asszonyok is), Petőfi 200 szellemében.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás