• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A zene világnapjára

Nyomtatás

Gondolatok a zenéről október elsején. 1975-ben a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin javaslatára az UNESCO október elsejét a zene világnapjává nyilvánította.

A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy azóta ez a nap az egész világon ünnepnek számít, amit hangversenyek és nívós rendezvények sokasága színesít. Honlapunk néhány kuriózummal szeretne tisztelegni ez előtt az esemény előtt:


Yehudi Menuhin

Hiszek Istenben, Mozartban és Beethovenben, hasonlóképpen az ő tanítványaikban. Hiszek a Szentlélekben, az egyetlen, oszthatatlan művészet igazságában, hiszek abban, hogy a művészet Istentől való, és minden megvilágosodott emberben él, hiszem, hogy aki csak egyszer is megfürdette lelkét a művészi élvezet fennkölt légkörében, az örökké alázatos híve marad, és sohasem tagadja meg azt. Hiszem, hogy mindenki üdvözül a művészetben , és éppen ezért mindenkinek joga van ahhoz, hogy éhen is haljon érte /Richard Wagner/.

A zene célja a hallgatót a legnagyobb magasságokba emelni / Gabriel Fauré/.

Reményi Ede Görgey segédtisztje volt, ezért emigrációba kényszerült. A tizenhét éves Brahms lett a zongorakísérője, aki általa szerette meg a magyar zenét.

Purcell Dido és Aeneis című operáját el akarta égetni, legsikeresebb műveinek egyike lett.

Dvorak minden nap hajnali négy órakor kelt fel és sétálni indult. Ami ilyenkor eszébe jutott, azt lejegyezte az inge hajtókájára.

A görög mitológiában Mnemonszüné, az emlékezés istene a múzsák anyja, így a zene múzsája, Eutherpé is az ő gyermeke. Ez azért fontos, mert az emlékezés és általa a zene is segíti az emberiséget.

Velencének fénykorában nyolc operaháza volt.

Az „operák operájánakMozart Don Giovanniját tartják.

Debussy a Gyermekkuckót imádott kislányának írta. Rövidebb darabjainak szándékosan nem adott címet, azt szerette volna, hogy aki hallgatja, benyomása alapján nevezze el azt.

Gounod Bach egyik prelűdjéből komponálta az Ave Mariat.

Schumann rajongott Schubertért.

Hajdan a zeneszerzők ha javítani akartak valamit, leragasztották a megfelelő kottafejet. Feljegyezték, hogy Beethoven egy alkalommal műve legelső hangját több, mint tíz alkalommal módosította, végezetül a legelsőt tartotta jónak.

Isakadze grúz hegedűművész - karmester eredetileg zongorázni szeretett volna, de nem tudott elmenni a felvételire, mert beteg volt, a következő alkalommal viszont csak hegedűből volt felvételi, ezért arra jelentkezett és világhírű lett.

Handel tizenhét éves korában párbajozott az egyik barátjával. Majdnem meghalt, a kabátján lévő nagy gomb mentette meg az életét. Később kibékültek, barátok lettek.
A koncerttermeket régen bálteremnek építették kicsavarható székekkel.

Chopin első művét, egy g-moll polonézt nyolc éves korában írta. Első tanára azt mondta, hogy nem tanítja tovább, mert többet tud, mint ő. Hamvai a párizsi Pere-Lachaise temetőben nyertek örök nyugodalmat, konyakban tartósított, lepecsételt kristályüvegben őrzött szíve pedig Varsóban, a Szent Kereszt templom egyik díszes oszlopában.

Természetesen nemcsak a komolyzene köréből lehetne további példákat sorolni, minden műfaj, sőt, a művészetek minden ága tartalmaz igaz értékeket.

Kovács Piroska

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás