• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Egy óra Czuczor Sándorral

Nyomtatás

Egy óra Czuczor Sándorral az Alsóörsi NyugdíjasPolgári Egyesületben. Már a címéből ítélve is izgalmasnak mutatkozott a meghívóban feltűntetett téma: kit ne érdekelnének a beszélő helynevek, ha elmondhatják titkaikat?

Október 18 – án erre a nem mindennapi előadásra került sor az ANYPE jóvoltából az alsóörsi művelődési házban. Aki a titkokról a fátylat fellebbentette: Czuczor Sándor volt.

Aki Czuczor Sándor kilétét és életművét meg kívánja ismerni, kincsestárba nyer bepillantást. Az eredetileg történelem – angol szakos középiskolai tanár számára nem volt kérdés, hogy tudásszomját a legjobb angol – skót – ír és amerikai egyetemeken elégítse ki, fokozatosan és folyamatosan bővítve azt, természetesen nem öncélúan, hanem közkinccsé téve a tanultakat. Ennek bizonyítására elég, ha a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány olyan szakterületet, ahol munkálkodott, sőt, manapság, azaz életének ezüst éveiben is folytatja azt. Ő volt a balatonalmádi Angol – Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola és Kollégium létrehozásának ötletgazdája és első igazgatója, helytörténeti kutató, szakíró, újító, tolmács, fordító, újságíró, az európai középiskolák igazgatói egyesületének alelnöke, jószolgálati nagykövet és még hosszasan lehetne sorolni a Magyar Angol Érdemkereszt kitűntetettjének legjobb tudása szerint ellátott funkcióit. Még valami, ami fontos, és azt hiszem, hogy az igazán nagytudású emberek sajátja, végtelenül szerény, a legmagasabb szférákban is ember tud maradni.

Az ANYPE által szervezett előadáson szépszámú érdeklődő jelent meg. Czuczor Sándor elmondta, hogy angolul is és magyarul is ír, számára ez létszükséglet. Érdeklődési köre a szavak eredetével és az elnevezések kérdéskörével kapcsolatos. Ő, aki körbe lakta a Balatont, mindig minden nyomot próbált felhasználni. Keszthely neve például a hajdani Castellummal hozható összefüggésbe, Vonyarc a borászattal, györk/györök végződés Gyurkóval, az Atyusz nemzettség egyik tagjával. Mint azt tőle megtudtuk, a 12. században ez a nemzetség volt a kegyura az egészen a török korig virágzó Almád nevű településen álló monostornak. Kenese Kenéz birtoka volt, királyi adományból létesült. Akarattya az apácák jogi erejét tanúsítja, (még bitófát is állíthattak). Az országban 26 Füred (azaz fürjes hely) nevű település létezett. Balatonfüred egy mese kapcsán előbb lett híres a kecsketejről, mint a gyógyító vizéről. Ami pedig a mi szűkebb értelemben vett pátriánkat illeti, egyes források Örs vezértől származtatják, de erre nincs bizonyíték. Az viszont tény, hogy a 13. században Alsó- és Felsőörs között létezett Középsőörs is, amely sok más településsel együtt a török idők után eltűnt. Alsóörshöz tartozott viszont a Köcsi tó, illetve időnként csak a medre, mivel alacsony vízszintje miatt gyakran teljesen kiszáradt. Még egy érdekesség: Veszprémet a törökök Vöszpörimnek nevezték.

Végezetül Czuczor Sándor elmondta, hogy a múlt titkainak megismerésében a legnagyobb segítséget a korabeli oklevelek nyújtják, azokból viszont kevés van, (Veszprémről például csupán 10 db) és azok sem megbízhatóak. Felhívta a figyelmet a helytörténet fontosságára és köszönetet mondott az alsóörsi Albrecht Sándor lokálpatrióta újságírónak, aki ebben élenjár.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás