• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Mikulás futás 2023. - beszámoló

Nyomtatás

2012-ben határozta el Gurdon Éva, hogy december elején futást szervez Mikulás ünnepére, akkor december 9-re esett ez a nap, s mindjárt az első is nagy sikert aratott.

 Azóta csak egyszer, 2020-ban maradt el, így az idei éppen a tizenegyedik alkalom volt, s ez is e hó 9. napján. Éva rengeteg időt és energiát fektet minden évben a szervezésbe, hetekkel az esemény előtt már gyűjti az ajándékoknak, tombolának valókat, rögzíti a feladatokat, kellékeket, egyeztet a segítőkkel. Szerencsére - családja támogatása mellett - sokan az ügy mellé álltak már évekkel ezelőtt, s felajánlásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy ne csak a futás örömét éljék át az indulók, egy kedves kis csomag is jusson mindenkinek. A segítők is tudják évek óta a dolgukat, előző este a csomagok elkészítésében, a futás délelőttjén a csarnokban a regisztrálásban, a rajtszámok kiosztásában segédkeznek. Mások a tea, forralt bor és pogácsa osztásában. A hangtechnikáról Németh Béla gondoskodik, futás előtt a zenés bemelegítést Brassay Réka vezényli, s a konferálást Szauder Rita végzi idén is. Szemán János VEDAC edző vállalta a kerékpáros felvezető feladatát. Az - az aszfalton nyilakkal megjelölt -útvonalat az alsóörsi és lovasi polgárőrök biztosították. S az elektromos kisbusz is készenlétben várakozott a csarnok előtt, hogy Balogh Zsolt vezetésével elvigye egy-egy körre a futásban megfáradtakat. A Mikulás pedig indulástól érkezésig tanúja lévén a történéseknek, a csomagokat osztogatta.

A távok változatlanok: ovisok-nagyszülők 400, alsósok 800, felsősök 1500 m és a Mikulás-kör 8800 m. Idén 179 futó jelent meg: 40 ovis, 13 nagyszülő, 46 alsós, 30 felsős, 50 fő Mikulás-körön indult. Sokfelöl érkeztek: Lovas, Felsőörs, Zirc, Balatonalmádi, Balatonfüred, Veszprém, Szentkirályszabadja, Csopak, Litér, Bakonybél, Győr, Szeged, Budakalász, Budapest szerepel a nevezéseken. Sérülés, baleset nem történt.

Sok kis pillanatkép jut eszembe, ezekből már összeáll egy színes tablókép. A kicsik futása először, kipirult arcok, anyuka gyermekeit jobbról-balról kézen fogva fut, fiatal apuka babakocsival, nagyszülők unokákkal, s a Tündér Ujjak kézimunkakör több korosztályt is képviselve az összetartozásukat demonstráló egyentrikóban…… Nézelődő is akad bőven, befutókat is buzdítók, s már rajtra kész a következő csoport….. s ahogy haladunk a leghosszabb távot teljesítők felé, úgy erősödik az iram, változik a stílus, a gyakorlott futók könnyedsége érződik. Mindenki jól érzi magát, még az időjárás is.
A visszaérkezőket az édességet, üdítőt, gyümölcsöt, noteszt, kulcstartót tartalmazó csomag mellett a tombola is várta, melynek során hajókázást, hamburger utalványt, borokat, ajándéktárgyakat, társasjátékokat, törölközőket, sporttáskákat, labdákat, tollasütőket nyertek a szerencsések.

Kitűnően sikerült ez a nap is, az összefogás, egy célért munkálkodás egy jó karmester irányításával. S akik ebben segítettek munkájukkal: Gurdon Ferenc és Ferencné, Nagy Veronika, Brassay Réka, Csiszárné Huszár Judit, Faluhelyi Ágnes, Fehér Sándorné, Gárdonyi Géza - Alsóörs Község Polgárőrség Egyesülete, Hebling László és Lászlóné, Hoffer Marianna, Horváth József és Józsefné, Németh Béla, Schenk Tamás és Szilvia, Szauder Rita, Szemán János, Kovács István mentőtiszt, Lovasi Polgárőr Egyesület - Simon Róbert, Vörösmarty Mihály és Katalin, Tóthné Stupián Anikó, Timer Lilla, Sári Kinga, Pataki Júlia, Hebling Zsolt

A rendezvény támogatói: Alsóörs Község Önkormányzata, Hebling Zsolt polgármester, Alsóörs Marina Kikötő és Hotel, Bagyó Sándor Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Bakter Bisztró, Gulyás Zoltán és családja, Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Bitang Burger és Coffee Shop, Birs Kozmetika, Rozgonyiné Szabó Réka, Veszprém VTE, Carpaccio Étterem, Kárpáti Zsolt és családja, Coop bolt, Hétforrás Zrt., Jáger Balázs, Szombathely, Dingi Vitorláskölcsönző, Málik Gábor, Endrődi Sándor Református Általános Iskola, Faluhelyi Ágnes, Veszprém, Família Vendéglő, Fáth Szilvia, Nemesvámos, Hebling László és családja, Hunsails Group Kft., vitorlakészítő műhely, Kocsma, Baranyai József, Laroba Wellness Hotel, Nagy Ágota, Napraforgó Óvoda és Bölcsőde, Nemzeti Dohánybolt, Paracelsus Gyógyszertár, Simon Pince és Hubertus Borozó, id. és ifj.Simon Géza, Simon Szilvia és családjuk, Sport Yacht Charter, Hegyi Márton, Szabó Zoltán, Pécs , Szemán János, Veszprém, VEDAC, Tóthné Stupián Anikó, Veszprém SVSE, Vass Pincészet és Vendégház, Felsőörs, Vámosi Vendégház és Pince, Lovas, Vörösmarty Mihály és Katalin, Zsuzsi virágai

Köszönet mindenkinek!

Csiszár Edit

Zórád Ferenc fotóival:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás