• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fábián József emlékezete - 2024.

Nyomtatás

Községünk szülöttére, Fábián Józsefre, a 263 évvel ezelőtt született tudós lelkészre emlékeztünk szombat délután, immár huszonharmadik alkalommal a művelődési házban.

A ház falán az emléktáblája, az emlékezés napján koszorúkat kap. Idén is így történt. Először a leszármazottak nevében Csizmazia Darab József, majd a Fábián József Kertbarát kör nevében Pandur Ferenc és Demeter András, a református egyház nevében Dr.Kálmán Csaba és Hebling Zsolt, valamint Alsóörs önkormányzata koszorúját Ferenczy Gábor és Tóth Zoltán helyezte az emléktábla alá.

Az eső szemerkélt, a program a házban folytatódott. Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntője után református lelkészünk, Dr.Kálmán Csaba idézte meg és fel Fábián József alakját. Lukács evangéliumából hangzott el az indító gondolat: „Mert nincsen jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, sem rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. A fát a gyümölcséről lehet megismerni.” Igaz ez a tudós lelkészre vonatkoztatva is. Gazdag életpálya az övé, tele hasznos munkálkodással. A lelkészi munka mellett ismeretterjesztő tevékenysége is kiemelkedő, a szőlőművelés terén különösen.

Varga Zoltán kertészmérnök, a Balatonfüredi-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának korábbi elnöke értékelte a tavalyi, 2023-as évet, mely a megelőző három aszályos év után összességében jónak mondható. A késői rügyfakadást meleg nyár és bőséges eső követte, ami a lisztharmat megjelenésének is kedvezett. A későbbi szüret után jó minőségű, magasabb savtartalmú, illatos, zamatos borok érlelődtek a pincékben, kitűnő évjárat volt a tavalyi.

Az idei ünnepség díjazottai:
A Vörösberényi Fábián József Kertbarátkör vezetősége a közösség névadójának emléknapján POSZTUMUSZ Oklevéllel köszöni meg Keszte Béláné Jutka, Schovhauzer Ferencné Zsuzsa és Marton László korábbi vezetőségi tagok és a szervezetben aktívan részt vevő tagtársaik munkáját. Az okleveleket Pandur Ferenc elnök vette át.

HANK ZOLTÁNNÉ
Balatonalmádi-Vörösberény északi részén lakik. Több, mint egy évtizede kapcsolódott be a Vörösberényi „Fábián József” Kertbarátkör munkájába. Hosszú ideje aktív, segítő tagja a vezetőségnek. A rendezvények, programok előkészítésében, szervezésében, lebonyolításában mindig számíthat rá a közösség. Természetszerető ember, a háza körüli kiskertet is műveli, gondozza. Segítőkész, jó baráti kapcsolatot ápol tagtársaival.

CSUKA JÓZSEFNÉ
Már több mint 10 éve csatlakozott a Balatonalmádi Kertbarát Körhöz. Általános érdeklődése mellett kezdettől vonzották a szabadtéri, gyakorlati programok. Világotjárt emberként sok éven keresztül élt az Egyesült Államokban. Hazatérése után közösséget, társakat keresve talált a kertbarát körre. Azóta is rendszeresen vesz részt a munkában, a közösségi eseményeken és programokon. Hasznos tagja a csapatnak.

BODA ZOLTÁN
Hat éve lépett be a Balatonalmádi Kertbarát Kör tagjainak sorába. A csümölcsössel és a szőlővel már gyermekkorában Celldömölkön ismerkedett meg. A vasi tájban családja körében nem volt idegen a kerttel való foglalkozás. Kezdetben több ízben nem tudott részt venni az összejöveteleken, mert az egybeesett a nyugdíjas néptánccsoport próbáival, melynek alapítója. Jelenleg a közösség aktív tagja.

HAJAS GYULA
Szülei a 70-es években Alsóörsön a Hegyalja úton megvásároltak egy műveletlen, volt TSZ- területet, amelyre présházat építettek, olaszrizling szőlőt telepítettek. Így Gyula gyermekkora óta kötődik a településhez, ahol 1986 óta családjával együtt él. A balatonfűzfői tűzoltóságnál dolgozott 1984 óta, már mellette is sokat tevékenykedett a csodaszép , kis birtokon, ahol a tőkék átoltogatásával Otelló és Izabella szőlőkből Bíboralkony elnevezésű bora eredményesen szerepel borversenyeken, legutóbb év elején a testvértelepülésen, Kalászon.
Ezután Buch Tibor színész-énekes két zenész társával, Horváth Péter (zongora) és Horváth Elemér (hegedű) kíséretével parádés műsorral lepte meg a közönséget. Bordalok, népszerű nóták hangzottak el, a hallgatóságot sem volt nehéz bevonni. Olyan hangulatot teremtett, amilyen borkóstolás közben szokott előjönni az emberekből. Pedig az még váratott magára…..
Idén a szentantalfai Dobosi Borbirtok mutatkozott be. Dobosi Dániel gazda, tulajdonos ismertetőjében először a globális gondolkodás és összefogás fontosságáról beszélt. A Balaton Borrégió négy megyébe nyúlik, hat borvidéket, tizenhét hegyközséget és tízezernél több szőlőtermelőt foglal magába.

A Dobosi-család szőlőművelése 1721-ig vezethető vissza. Az újra kezdés 1988-ban indult, az első biobor 2004-ben készült el (szigorú szabályoknak kell megfelelni). A pincészet megfontoltan és a minőségre törekedve fejlődik: új pince épült, étteremmel és szálláshellyel bővült 2020-ban, majd 2022-ben panoráma wellnessel bővült a kínálat. Birtokuk 25 hektárnyi, ahol a szülők mellett ma már felnőtt fiaik is a birtokért dolgoznak, mindenkinek megvan a feladatköre, amiért felel. Egész évben nyitva tartanak.

Filozófiájukat idézem: A bor két utat tesz meg. Az egyik a szőlőszemtől a palack mélyéig tart. A másik akkor kezdődik, amikor kiengedjük a palackból. Családunk mind a két úton a természet bölcsességét, a mértéket követi.

Ezután már tényleg a borkóstolás következett. Ilonka, Dobosi Dániel párja töltögetett a poharakba, kinek melyik borra kívánkozott kedve. Kitűnő borokat kóstoltunk. Oldódott a hangulat, jövés-menés, beszélgetések, rég találkozottak öröme egymás látásán.
A tangóharmonika is megszólalt Nádasi Elemér mellkasán, s amit Buch Tibor elkezdett, az folytatódott spontán…..

Egy gondolat Hamvas Bélától (A bor filozófiája):
Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.

Csiszár Edit 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás